gebe
  1. TİTAN

    TİTAN *Melekler Mekanı*

    Kayıt:
    21 Eylül 2012
    Mesajlar:
    14.192
    Beğenilen Mesajlar:
    2.685
    Ödül Puanları:
    113

    Tarhana Çorbasının Faydalarını Biliyor musunuz?

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    tarhananın faydaları, tarhananın yararları, tarhana çorbası
    Sevgili melekler, eskilerin bilgi birikimleri, sözleri es geçilmemeli. Özellikle beslenme konusundaki tavsiyeleri mutlaka gözden geçirilmeli. Annelerimizin ninelerimizin sık sık pişirdikleri şahane çorba tariflerinden birisi olan tarhana da faydası tam olarak bilinmeyen bir gıda. Kışın soğuk günlerinde pişirilen, içinde bir sürü faydalı gıdanın bulunduğu tarhana çorbasının faydalarını biliyor musunuz? Tarhana deyip geçmeyin ve Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Temiz'in AA muhabirine yaptığı açıklamaları aşağıdaki makaleden okuyun...


    tarhana-çorbası.jpg



    Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Temiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarhananın içinde bulundurduğu çeşitli liflerden dolayı yüksek kolesterol, kalp krizi, kolon kanseri, obezite, yüksek tansiyon, hemoroid ve damar hastalıklarının azaltılmasında etkili olduğunu bildirdi.

    Prof. Dr. Temiz, tarhanada bulunan proteinlerin vücut için gerekli olan bazı aminoasitleri bolca ve dengeli olarak içerdiğini belirterek, ''Tarhana, vücudumuzun mikroplara karşı dirençli olması açısından önemli olan vitaminler ve mineraller yönünden zengindir. Tarhanada özellikle B vitaminleri bol miktarda bulunur. Kepeği uzaklaştırılmamış undan yapılan tarhanalardaki B vitaminleri içeriği kepeksiz undan veya göceden (kabuğu soyulmuş ve kırılmış buğday) yapılan tarhanalara göre daha yüksektir. Kalsiyum, demir ve çinko ise tarhanada bol bulunan minerallerdir'' dedi.

    Gıdalarla alınan proteinlerin vücuda yararlı olabilmesi için ilk aşamada mide ve bağırsaklarda sindirilerek aminoasitlere kadar parçalanması gerektiğini kaydeden Temiz, ''Aminoasitler bağırsaklardan kolayca emilir ve vücuda yarar sağlar. Sindirilemeyen proteinler ise dışkıyla dışarı atılır ve vücut bu proteinlerden yararlanamaz. Tarhananın bileşimine yoğurt ve bitkilerden kaynaklanarak dahil olan laktik asit bakterileri tarhanadaki proteinleri belli ölçülerde aminoasitlere parçalayarak tarhanayı sindirimi kolay gıda şekline dönüştürür. Böylece aminoasitler tarhana ile vücuda hazır olarak girerler ve bağırsaklardan kolayca emilerek vücuda yarar sağlar. Buna bağlı olarak tarhananın besleme değeri artmış olur'' diye konuştu.

    Proteinlerin sindiriminin özellikle bebekler ve yaşlılar için çok önemli olduğuna işaret eden Temiz, bebeklerde sindirim enzimlerinin yetersiz olduğunu, yaşlılarda ise sindirim enzimlerinin çalışmasının yavaşladığını, bu nedenle tarhananın bebekler ve yaşlılar için tüketimi özendirilecek, sindirimi kolay besleyici bir gıda olduğunu ifade etti.

    Prof. Dr. Temiz, tarhananın buğday unu veya göce adı verilen kepeksiz buğday yarmasına yoğurt, maya, domates, biber ve soğan gibi çeşitli sebzelerle nane, dereotu ve çörtük gibi çeşitli aromalı otlar ve tuz eklenip yoğrularak elde edilen hamurun 1-5 gün süreyle fermantasyona bırakılması ve ardından kurutulmasıyla elde edilen sağlıklı, sindirimi kolay, beslenme değeri yüksek ve dayanıklı geleneksel bir fermente Türk gıdası olduğunu söyledi.

    Tarhananın Türk kavimleri tarafından çok eski çağlarda üretilip tüketildiğinin tahmin edildiğini kaydeden Temiz, Orta Asya'dan göç eden Türklerle birlikte Anadolu'ya geldiğini ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde de İran ve Irak gibi imparatorluğa yakın komşu doğu ülkelere ve Rumeli üzerinden Macaristan ve Yunanistan gibi batı ülkelerine yayıldığının kabul edildiğini belirtti.

    Temiz, Türklerle ırk yakınlığı bulunan Macarların tarhanayı Macaristan'a ve Finlandiya'ya kadar taşıdıklarını belirterek, bugün Suriye, Filistin, Ürdün, Lübnan ve Mısır gibi Yakındoğu ülkelerinde ''kishk'', İran ve Irak'ta ''kushik'' veya ''kushuk'', Türkistan'da ''göce'', Yunanistan'da ''trahanas'', Macaristan'da ''tahonya'', Finlandiya'da ise ''talkhuna'' ismiyle tarhanaya çok benzeyen gıdalar üretildiğini bildirdi.

    Bileşimine katılan maddeler ve üretim tarzındaki değişiklikler nedeniyle tarhananın bölgelere göre çeşitlilik gösterdiğini kaydeden Temiz, genellikle İzmir, Manisa ve Burdur yöresinde yapılan un tarhanasının büyük bir kazanın dibine ''tarhana otu'' adı verilen aromalı otun yerleştirilmesiyle yapıldığını söyledi.

    Ege Bölgesi'nin farklı yörelerinde üretilen un tarhanalarına tarhana otu yerine nane, un yerine irmik konulduğunu, un ve maya karışımına mercimek ve nohut da eklenebildiğini belirten Prof. Dr. Temiz, Tokat, Sinop, Edirne ve Tekirdağ gibi bazı illerde süt, un ve yumurta karıştırılarak ''sütlü tarhana'' yapıldığını ifade etti.

    Temiz, Kahramanmaraş ve köylerine özgü firiğin (yarı kurumuş tarhana) özellikle çocuklar tarafından ceviz içiyle birlikte çiğ olarak tüketildiğini, tamamen kurutulmuş tarhananın ise kış boyunca çorbalık ve çerez olarak değerlendirildiğini söyledi.

    AA

     
Tarhana Çorbasının Faydalarını Biliyor musunuz? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Zambağın Faydalarını Biliyor musunuz ?

    Zambağın Faydalarını Biliyor musunuz ?

    zambağın faydaları zambağın yararları bitkisel tedavi zambak Güzel görüntüsü ve kokusu yanında alternatif tıp tedavilerinde de kullanılan zambağın faydalarını sizlerle paylaşıyoruz melekler :) 1)Cildin erken yağlanmasını önler. 2)Yüz ve gözaltı kremlerin de hammaddesidir. 3)Cildin genç ve dinç görünmesinde etkili rol oynar.
  2. Karpuzun Faydalarını Biliyor musunuz ?

    Karpuzun Faydalarını Biliyor musunuz ?

    Karpuzun yararları Karpuz ile zayıflama Karpuzun özellikleri Yazın en sevilen meyvelerinin başında gelen karpuz serinlettiği kadar insan sağlığına faydalarıyla da dikkat çekiyor melekler :) Bu makalemiz bu leziz meyvenin faydaları ile ilgili :tik: Karpuzun yüzde 95'i su. Böylece temizleyici bir özelliği bulunuyor. Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor. Böbreklerdeki üre ve ürat...
  3. Çörekotunun Faydalarını Biliyor musunuz ?

    Çörekotunun Faydalarını Biliyor musunuz ?

    Çörekotunun Faydaları Nelerdir Çörekotunun Yararları Çörekotu hangi hastalıklara iyi gelir Mutfaklarımızda hamur işleri yaparken bolca kullandığımız çörekotu, alternatif tıp tedavilerinde de kullanılıyor melekler :) Peki bu şifalı bitkinin sağlığımıza faydalarını biliyor musunuz ? :tik: Çörek otunda bulunan nigellon ve alfa-pinen gibi eterli yağlar, solunum borusunun genişleyip krampların...
  4. Keraviyenin Faydalarını Biliyor musunuz ?

    Keraviyenin Faydalarını Biliyor musunuz ?

    Keraviyenin Faydası Keraviyenin yararları Anne Sütünü artıran şifalı Bitki Doğada ki şifalı bitkilerden biri olan keraviye alternatif tıp tedavilerinde kullanılıyor melekler :) Bakın keraviye hangi rhatsızlıklara iyi geliyormuş :tik: Maydanozgiller familyasından Doğu Anadolu bölgesinde yetişen 2 yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri beyaz renklidir. Mayıs – Temmuz ayları arasında açar. 30...
  5. Enginarın Faydalarını Biliyor musunuz?

    Enginarın Faydalarını Biliyor musunuz?

    enginarın faydaları, enginarın yararları, enginar hakkında Sevgili melekler, doğada yetişen her bitkinin insan sağlığına farklı yönlerden faydası olduğu bir gerçek. Bu bitkilerden biri olan enginar ise sağlık için mutlak ve mutlak tüketilmesi gereken bir gıda. Yüksek oranda besin lifi içeren enginar yaprakları bağırsak hareketlerini aktif ederek tuvalete çıkmayı kolaylaştırır.Kabızlığı...

Sayfayı Paylaş