gebe
  1. ms_enemy

    ms_enemy Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    26 Kasım 2007
    Mesajlar:
    4.236
    Beğenilen Mesajlar:
    11
    Ödül Puanları:
    0

    Tatlıdan sonra süt ve ayran çürüğü azaltıyor

    Konu, 'Diş Sağlığı ve Diş bakımı' kısmında ms_enemy tarafından paylaşıldı.

    Meyve suları, kek, kurabiye, şekerleme, sütlü tatlılar, sert kıvamlı şekerler, karamel, gofret, çikolata, muz gibi yiyecekler dişlerde çürük oluşturma riskini artırıyor. International Hospital Dişhekimi Dt. Oğuzhan Özdemir, tatlı yedikten sonra süt, ayran içmenin ve peynir yemenin, şekerin ve ortaya çıkan asidin zararlı etkilerini önleyerek çürük riskini azalttığını söyledi.

    Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dişhekimi Dt. Nihan Hızır ise, öğünlerden sonra ve ara öğünlerde ciklet çiğnemenin de çürük riskini azaltan bir etki yarattığını belirtti.

    Süt, ayran ve peynirin tüketilmesi sayesinde, ağız ortamındaki tükürük içerdiği kalsiyum, flor ve fosfor ile çürüğe karşı doğal bir savunma sağlıyor. Ksilitol içeren şekersiz cikletlerin çiğnenmesi de tükürük akışını hızlandırdığından çürüğe karşı koruyucu özellik taşıyor. Öğün sonrasında, öğün aralarında şekerli besinler tüketildikten hemen sonra 15-20 dakika ciklet çiğnenmesi, dişler üzerindeki yapışkan yiyecek birikintilerini uzaklaştırarak çürükten koruyucu etki yapıyor.

    ŞEKER İHTİYACINIZI MEYVEYLE KARŞILAYIN
    Vücudun şeker ihtiyacının meyve ve sebze tüketerek karışlanmasını öneren Dişhekimi Dt. Oğuzhan Özdemir, şunları söyledi: “Sert ve lifli besinleri, yumuşak ve yapışkanlara tercih edelim. Sıvı içecekler, katı yiyeceklere göre şekerli de olsa dişler arasından uzaklaştırılmaları daha kolay olduğundan, çürük oluşturma riskleri daha azdır. Yapılan araştırmalara göre muz tek başına tüketildiğinde daha fazla çürük riski taşırken, süt veya tahıllarla birlikte tüketildiğinde çürük oluşturma riski azalmaktadır.”

    Ülkemizde süt ve ayran tüketiminin yılda yüzde 15-25 seviyesinde olmasına karşın, çay ve kolalı içeceklerin tüketiminin yüzde 50’lerde olduğuna değinen Dr. Özdemir, diş çürüklerini önlemede alınacak önlemleri şöyle sıraladı:

    * Yemek aralarında çikolata, gofret, bisküvi, şekerleme ve kolalı içecekleri tüketmemeye özen gösterin.

    * Şekerli yiyecek ve içeklerin yerine süt, yoğurt, ayran, yumurta, elma, havuç gibi ısırılarak yenen meyveleri tercih edin.

    * Dişlerinizi günde en az iki defa fırçalamaya çalışın.

    * Ara öğünlerde şekerli gıdalar ve içecekler tüketiyorsanız, besinlerden sonra su ile ağzınızı çalkalayın.

    * Öğünlerden sonra ve öğün aralarında şekersiz ciklet çiğneyin.

    * Dişlerinizde hiç sorun olmasa bile yılda iki kez dişhekimine kontrole gidin.

    FIRÇALARKEN ÇOCUKLARA ÖRNEK OLUN
    Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dişhekimi Dt. Nihan Hızır, süt dişlerinin dış yapısının yumuşak olması nedeniyle, çocuklarda çürüklerin hızlı ilerlediğine dikkati çekti. Bunu önlemek için de anne ve babanın ayna karşısında dişlerini fırçalayarak çocuklara, bu alışkanlığı kazandırması gerekiyor. Bebeğin sütü severek içmesi için sütün içine şeker koymanın ve emziğin lokum ve şekerli yapışkan gıdalara batırılmasının yanlış olduğunu belirten Hızır, şöyle konuştu: “Çocuklar bu şekerli biberon ve emzikle uyuduklarında, biberon çürüğü oluşuyor. Ayrıca çocuklarda süt dişleri 2,5 yaşında tamamlanıyor, 20 tane diş oluyor. Dişler tamamlandığı zaman, fırçalamaya özendirmek lazım. Bunun için de flor oranı yüksek macunlar tercih edilmeli.” Hızır, şekerli gıdaların yanı sıra, annenin kullandığı ilaçlar, çocuğun geçirdiği enfeksiyon hastalıklarının da dişte çürümelere yol açtığını söyledi.

    YUMUŞAK FIRÇA, AŞINDIRMAYAN MACUN
    Dişhekimi Dr. Oğuzhan Özdemir ve Dişhekimi Nihan Hızır, doğru diş fırçalama ve macun seçimi hakkında da bilgi verdi. Yapılan araştırmalar doğru teknik ve uygun fırça-macun ile dişlerin günde 2 kez, sabah ve yatmadan evvel, en az 1,5 dakika süreyle fırçalanmasının çürükten ve dişeti hastalıklarından korunmak için yeterli olduğunu gösteriyor. Çok sık fırçalamaktan ziyade, sert bir fırçayla, büyük grenli (özellikle sigara içenler için geliştirilmiş diş macunları büyük partiküllere sahiptir ve aşındırıcı özellikleri daha fazladır) macunların kullanılması, çok bastırarak ve sert bir şekilde 3-5 dakika sürelerle diş fırçalamak diş minelerine uzun vadede aşındırma yaparak zarar verebiliyor. Yumuşak kıllı bir fırça, normal bir diş macunu ile fırçalamanın dişlere bir zararı olmuyor.


     
Tatlıdan sonra süt ve ayran çürüğü azaltıyor konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. SÜT DİŞLERİ ve ÇÜRÜKLERİ

    SÜT DİŞLERİ ve ÇÜRÜKLERİ

    Bebeğimin dişleri sürer sürmez çürüdü. Nedeni ne olabilir? _________________ Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Bu kadar erken bir dönemde çürük oluşmasının nedeni de biberon çürüğü adı verilen çürüklerdir. Bebek beslenmesinde en...
  2. Soya sütü kanser riskini azaltıyor

    Soya sütü kanser riskini azaltıyor

    Soya sütünün faydalarını biliyormusunuz? Amerikalı Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Mark Messina; diyet yapanlara, doymuş yağ oranı düşük, kolayca sindirilebilen, kolesterol ve laktoz içermeyen soya sütünü öneriyor. Soya sütü, inek sütü ile eşit değerde kalsiyum, vitamin, demir ve yüksek kalitede protein içeriyor. Düzenli olarak soya sütü tüketenlerde göğüs, prostat ve mide kanserine yakalanma...
  3. Tatlıdan Sonra Süt ve Ayran Çürüğü Azaltıyor

    Tatlıdan Sonra Süt ve Ayran Çürüğü Azaltıyor

    Tatlıdan Sonra Süt ve Ayran Çürüğü Azaltıyor Meyve suları, kek, kurabiye, şekerleme, sütlü tatlılar, sert kıvamlı şekerler, karamel, gofret, çikolata, muz gibi yiyecekler dişlerde çürük oluşturma riskini artırıyor. International...
  4. Süt ve ayranın faydaları

    Süt ve ayranın faydaları

    ekşi ayranın faydaları süt,sütün faydaları,sütün yararları,ayran,ayranın faydaları Olabilir, süt içemiyor olabilirsiniz. Hatta sütten nefret ediyor da olabilirsiniz. Hiç üzülmeyin, çaresi var. Süt içemiyorsanız ayran için. Artık “Ben ayran da sevmiyorum!” demeyin sakın. Sütte süt şekeri dediğimiz laktoz vardır ve süte doğal olarak şekerli bir tat verir. Yani, süt bir yerde tat duyuları...
  5. Süt Çürüğü Gibi Vajinal Akıntı

    Süt Çürüğü Gibi Vajinal Akıntı

    vajinal akıntı nedir,vajinal akıntının süt çürüğü gibi olması gebelik belirtisimi,vajinal akıntının süt çürüğü gibi olması hastalık belirtisimi,vajinal akıntının süt çürüğü gibi olması enfeksiyon belirtisimi,vajinal akıntılar ve tedavisi hakkında bilgiler Vajinal mantar, kadınların yüzde 75’inin hayatının bir döneminde mutlaka kâbusu olmuştur. Tedavi olmazsa hastalık kalıcı olur. Eski...

Sayfayı Paylaş