gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.167
    Beğenilen Mesajlar:
    2.216
    Ödül Puanları:
    113

    Tosttaki peynirin uzaması nasıl oluyor ?

    Konu, 'Bilgi Deposu' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    İnsanlar ekmeği fırında pişirmeye başladıklarından beri tost yemeye de başladılar. Ancak o zamanlar ekmeğin tekrar ısıtılmasının nedeni değişikti. Amaç ekmeğin tadını değiştirmek değil daha uzun süre muhafaza edebilmekti. Binlerce yıl boyunca ekmeğin, çatal benzeri demir çubuklara takılarak şiş yapar gibi ateşte kızartılma şekli değişmedi. Tost yapımında en büyük aşama 19. yüzyılda Amerika'da oldu. Tellerden ve teneke plakalardan yapılmış bir kafes, kömür sobasının üstüne yerleştiriliyor, bir kerede dört ekmek tost haline getirilebiliyordu. Elektriğin keşfi ile her şey değişti. 20. yüzyılın başlarında ilk elektrikli tost makineleri ortaya çıktılar.

    İlk elektrikli makinelerde ısı kontrolü olmadığından, gözü makineden ayırmamak gerekiyordu. Ekmekler anında kömür olabiliyorlardı. Yine de bir dilim tost yemek için koca kömür sobasını yakmak ve beklemek gerekmiyordu. Asıl önemli olan mutfağa bağımlı olmaktan kurtulmaktı. Evin her köşesinde, günün her saatinde tost yapılıp yenilebiliyordu.

    Termostatın da ilavesi ile tost makineleri günümüzdeki pratik şekillerine geldiler, insanlar için tost, hızlı bir şekilde karın doyurmanın bir sembolü oldu. Ancak peynirli tostu sevenler için küçük bir sorun vardı. İki ekmek arasında ısınan peynir, yağı da görünce, ısırırken kopmuyor, uzadıkça uzuyor, bir ucu ağızda iken diğer uç tostta kalarak adeta mideye gitmemekte direniyordu.

    Peynirin bu azizliği sadece ayak üstü tost yerken değil, resmi bir yemekte çorba üzerine rendelenmiş peynirlerde de görülür. Minik peynir parçalan, sıcak çorbaya değince, kaşıkla ağza götürmek istenildiği zaman neredeyse yarım metre ince tel gibi uzarlar.

    Isınan peynirin bu direnişinin nedeni, soğukken içinde uzun zincirler halinde bulunan protein molekülleridir. Bu moleküller, sıcak bir ortamda yağlı bir karışıma girdiklerinde, kıvırcık bir saç gibi kıvrım kıvrım şekle dönüşüp, aralarındaki kuvvetli bağlar nedeniyle, çekildiklerinde yay gibi uzayan lifler oluştururlar.

    Bu durum şeklen pamuk yününün çekilip, uzatılıp iplik haline getirilmesine benzer. Uzama olayı benzer yapıya sahip plastik moleküllerinde de görülür. Isıtılınca kıvrılır, eğri büğrü olurlar, bir ucundan çekince de lifler halinde uzarlar.

    Her şeyde olduğu gibi bu oluşumun da faydalı bir tarafı vardır. Yediğiniz tosttaki peynirin protein miktarını merak ediyorsanız, ısırdığınızda ne kadar üzüyorsa o kadar çok protein olduğunu anlayabilirsiniz.

     
  2. Huri

    Huri Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Ocak 2010
    Mesajlar:
    86
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    gerçekten bilmiyordum bu site aynı zamanda çok eğitici arkadaşlar teşekkürler
     
  3. tuqqce

    tuqqce Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    19 Mart 2008
    Mesajlar:
    6.382
    Beğenilen Mesajlar:
    394
    Ödül Puanları:
    83
    Şehir:
    Wuppertal-Germany
    Bilgiler için teşekkürler
     
  4. rapunnzel

    rapunnzel Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    17 Ekim 2008
    Mesajlar:
    75
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    paylaşım için teşekkürler...
     
Tosttaki peynirin uzaması nasıl oluyor ? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Peynirin iyisi nasıl anlaşılır? Peynirin faydası..

    Peynirin iyisi nasıl anlaşılır? Peynirin faydası..

    çeçil peyniri nasıl yenir peynirin tuzu nasıl alınır küflenmiş kaşar yenir mi kaşar neden küflenir Peynir yemek için ne çok bahanemiz var! Kahvaltıda tek başına yediğimiz yetmez, börekte, yemekte, makarnada, çorbada hatta tatlıda bile kullanırız. Peki, gerçekten kaliteli, besin değeri yüksek ve uzun süre bozulmadan muhafaza edeceğimiz bir peyniri nasıl anlarız? Peynirin faydalarından nasıl...
  2. Hellim peyniri nasıl yapılır?

    Hellim peyniri nasıl yapılır?

    hellim peyniri nasıl yapılır hellim peyniri nasıl kızartılır pişirilir nasil yapilir yenir Kıbrıs'a özel bir peynir olan hellim peyniri özellikleri yapılışı hakkında sizlere detaylı bilgileri veriyorum. Peynir dünyamızın bu ayki konuğu Kıbrıs’a has hellim peyniri. Kıbrıslıların “karpuzla hellim bulsam hergün yerim” diyecek kadar sevdikleri bu peynirin içine taze nane yaprağı konan çeşidi de...
  3. Hellim peyniri nasıl kızartılır

    Hellim peyniri nasıl kızartılır

    hellim peyniri nasıl kızartılır hellim peyniri, nereye aittir, nasıl kızartılır, nasıl pişer, nasıl yapılır, tarifleri, yapılışı, kızartma, hakkında detaylı bilgiler burada arkadaşlar Hellim peyniri Kıbrıs'a has bir lezzettir. Kıbrıslı'ların sofrasından eksik etmediği, içersine taze nane yaprağıda koyarak ya da kızartarak yedikleri bir peynir çeşididir Melek'lerim. Kıbrıs Rumlarının...
  4. Evde Peynir Nasıl Yapılır

    Evde Peynir Nasıl Yapılır

    Evde Peynir Yapımı Evde Peynir Nasıl Yapılır Peynirievde yapmak isteyen Melek'lerimiz ve misafirlerimiz için, bu yazımızda evde peynir tarifini sunuyoruz. Merak etmeyin o kadar da zahmetli değilmiş evde peynir yapmak Melek'lerim:) 72°C 'ye kadar ısıtılmış, sonra 32°C-35°C arasına kadar soğutulmuş 1 tencere (10lt süt) süt için (1 çay kaşığı) rumeli doğal şirden peynir mayası yeterlidir....
  5. Peynirin Küflenmesi Nasıl Önlenir?

    Peynirin Küflenmesi Nasıl Önlenir?

    peynir küflenmesi, peynir küfünü önlemek için, peynirin küflenmemesi için Sabah kahvalatılarımızın vazgeçilmezi peynir kısa sürede küflenebilir. İçinde bulunan bakteriler sebebiyle çabuk küflenen peyniri küflendirmeden tüketebilmek için yapmamız gereken şey aslında çok basit. Peynirin kenarlarına tereyağı sürüp bu şekilde muhafaza ederseniz peyniriniz hem küflenmeyecek hem de...

Sayfayı Paylaş