Yemek Yaparken Kullanacağınız Küçük Hatırlatmalar

PeLiNiM

Yeni Üye
Üye
Yemek Yaparken Kullanacağınız Küçük Hatırlatmalar
Mutfağınız için Püf Noktaları:
• Yemek pişirirken sıcak suya ihtiyacınız olacağından, mutfağınızda bir su ısıtıcısı bulundurun ya da suyu önceden ısıtın. Sıcak su size zaman kazandırır.
• Yemeklerinizde daima iyi su kullanın.
• Çok gerekmedikçe metal kaşık kullanmayın, daima tahta kaşık tercih edin.
• Müzik sadece yemek yerken değil, yemek pişirirken de dinlenir.
• Özel durumlar dışında yemeklerinizi harlı ateşte pişirmeyin.
• Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin temizlenmesi daha kolay olur.
• Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, yumurtanın çatlayan yerine bir dilim limon sürünüz ve daha sonra yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya (kaynar olmayan suya) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra yumurta haşlanacaktır.
Sebzeler için Püf Noktaları:
• Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
• Maydanoz ve dereotunu bozulmadan saklayabilmek için yıkayıp, kâğıt havlu üzerinde süzülmeye bırakın. Cam bir kavanoza koyup kapağı kapalı olarak buzdolabında bekletebilirsiniz.
• Ne kadar çok tat, koku ve rayiha birbiriyle kaynaşırsa, ortaya çıkan yemek o kadar lezzetlidir. Baharatı, soğanı, domatesi, sarımsağı cesurca ve özgürce kullanarak orijinal, yaratıcı ve vazgeçilmez lezzetler yaratabilirsiniz.
• Soğan kavururken içine bir tutam tuz ilave edin, rengi güzelleşecektir.
• Sarımsağı kolayca soymak için, kabuklarıyla birlikte 15-20 dakika sıcak suda bekletin. Göreceksiniz ki sarımsaklar çok daha kolay soyulacaktır.
• Mısır haşlarken daha lezzetli olması için suyuna bir tatlı kaşığı şeker atın.
• Pişireceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin.
• Dondurulmuş ıspanak pişirirken çok az miktarda su koyun. Ağır ateşte kendi bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur.
• Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyin.
Çorba ve Pilavlar için Püf Noktaları:
• Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun.
• Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içine su koyup, kaynattıktan sonra tencerenizi kabın içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.
• Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş birkaç patates atın. Bir miktar pişirdikten sonra patatesleri çıkarın. Fazla tuzun gittiğini fark edeceksiniz. Bu yöntem her sulu yemek için geçerlidir.
• Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır. Birkaç tane buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz.
Soslar için Püf Noktaları:
• Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
• Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç, soğan ve kereviz sapı (veya maydanoz) konursa haşlama suyu çok lezzetli olur.
• Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyun.
• Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel birkaç yerinden bir iğne ile delin.
• Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, önce sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökün, sonra zeytinyağını ilave edin.
• Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanın.
• Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız. Aksi halde pişirmek çok uzun sürer. Derin tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişirmeye engel olabilirsiniz.
Kızartmalar için Püf Noktaları:
• Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur.
• Kızartma yaparken tavadaki yağın patlamaması için; içine bir tutam kadar tuz atarsanız, yağın patlamasını önlemiş olursunuz.
• Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir. Bunu önlemek için, fırının içine, bir bardak kadar su koyun. Göreceksiniz, pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır.
• Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın ve tavaya atın.
• Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz.
Izgaralar için Püf Noktaları:
• Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın. Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır.
• Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin.
• Izgarada et pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp su saldığında fazla bekletmeden çevirin. İkinci yüzü pişirin, sonra yine çevirin. Yani bir yüzü iki, öteki yüzü bir kez pişirin. Etiniz daha yumuşak olacaktır.
• Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin.
• Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır.
• Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için, bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun.
 
Geri
Üst