Ozon Tabakasının Faydalarını Biliyor musunuz?

T

TİTAN

Forum Okuru
Ozon Tabakasının Faydalarını Biliyor musunuz?
ozon tabakası nedir ozon tabakasının canlılar için önemi ozon tabakasının delinmesi ozon tabakasının yararları ile ilgili bilgiler burada melekler. Ozon tabakasının yararları ve ozon tabakasının canlılar için önemi hakkında bildiklerimizi sizlerle paylaşmak isterken, yıllardır bilinçsizce kullanarak ozon tabakasının delinmesi olayına sebep olan o mis gibi kokan deodorantlarımız aklıma geldi melekler :( Evet, tek sebep deodorantlar değil elbette. Ancak bilinçsizce yıllardır üretimi yapılan, üstelik ozonla dost üretilmesi mümkünken üretilen o milyarca çeşit zararlı deodorant.. İnsan olarak neden bu kadar hoyratça kullanılıyor doğal kaynaklar bilemiyorum. Ozon tabakası nedir merak edenler için yazımızı paylaşıyorum..


ozon_tabakasi-193.jpg


Ozon miktarında ve dağılımında yaşanan değişmeler hem güneşten gelen zararlı radyasyonun yere kadar ulaşmasına hem de yeryüzündeki hava olaylarının seyrinin kuvvetinin sıklığının ve oluş şeklinin değişmesine neden olmaktadır. Günümüzün en büyük sorunlarından birisi ozon tabakasının incelmesi yani ozon delikleridir.

Ozon deliği gerçekte fiziksel olarak bir tam boşluk anlamına gelmemektedir. Antartika üzerindeki ozon tabakasında mevsimsel olarak meydana gelen ozon konsantrasyonlarındaki aşırı düşme gözlenmesi nedeniyle buna “ozon deliği” adı da verilmektedir. Ozon deliğinin olduğu dönemlerde bile Antartika üzerinde belirli bir konsantrasyonda ozon molekülü bulunmaktadır.

Yerküre Güneş'ten gelen kısa dalgalı ışınımın bir bölümünü yeryüzünde bir bölümünü alt atmosferde (troposferde) emer. Güneş ışınlarının bir bölümü ise emilme gerçekleşmeden yüzeyden ve atmosferden yansıyarak uzaya geri yansır. Kızılötesi ışınlar da atmosferin içinden geçer. Yüzeyde ve troposferde tutulan enerji atmosfer ve okyanus dolaşımıyla yeryüzüne dağılır ve uzun dalgalı yer ışınımı olarak atmosfere geri verilir. Atmosferde molekül kümelerinin oluşturduğu koruyucu bir katmanda karbondioksit de yer alır. Bu katman uzaya doğru yansıyan radyasyonu bir süre tutarak yeryüzünün ısınmasına neden olur. Bir başka deyişle atmosferdeki karbondioksit tabakası ısının yükselmesini engelleyen bir perde oluşturur. Tıpkı seradaki gibi günes ışınlarının içeri girmesine izin verir ama ısının dışarı çıkmasını engellenir.

Atmosferdeki gazların gelen Güneş ışınımına karşı geçirgen buna karşılık geri salınan uzun dalgalı yer ışınımına karşı çok daha az geçirgen olması nedeniyle Yerküre’nin beklenenden daha fazla ısınmasını sağlayan ve ısı dengesini düzenleyen bu doğal süreç sera etkisi olarak adlandırılmaktadır. Dünyanın oluşumundan beri varolan sera etkisi olmasaydı dünyanın yüzey sıcaklığı -20 derece olur okyanuslar buz tutardı. Yani Dünya'da canlılar yaşayacak ortam bulamazdı. Ancak atmosferde çeşitli insan kaynaklı nedenlerle miktarı artan bu gazlar (sera gazları) yeryüzünün sıcaklığında belirgin artmalara neden oluyor. Bu artışlar yüzünden Atmosferde doğal süreçte yararlı olarak görülen sera etkisi ozon deliklerinin oluşması ve küresel ısınma tehlikesini getirmiştir
 
Geri
Üst