Balı süt ve çayla karıştırmayın!

sılam_nisa

Hamiş Melek
Balı süt ve çayla karıştırmayın!
Sevgili meleklerim; birçoğumuz boğazımız şişince yada öksürük arttı mı ballı sütü çare biliriz değil mi?Ama bakın bunun doğruluğu ne dereceymiş.

bal-359.jpg

Balı süt ve çayla karıştırmayın
Balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiği belirtildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Güler, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söyledi.
"Domuz gripi" ile birlikte birçok hastalık için vücut direncinin artırılması için beslenm uzmanları tarafından tavsiye edilen, yüz yıllardır şifa kaynağı olarak gösterilen balın nasıl tüketileceği de önem taşıyor.
Uzun yıllardır arıcılık üzerine araştırmalarını sürdüren Doç. Dr. Ahmet Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balın besin değeri korunarak tüketilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.
İçinde yararlı enzimler, proteinler, asitler, vitamin ve mineraller bulunduran balın besin değerinin son derece yüksek olduğunun altını çizen Güler, balın adeta bir enerji ve şifa kaynağı olduğunu hatırlattı.
Balın yüksek derece ısıda besin değerini yitirdiğine işaret eden Güler, şu bilgileri verdi: "Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur. Bal yüksek ısıda kaynatıldıktan sonra tüketiciye sunulduğunda buna kesinlikle bal diyemeyiz."
-"KRİSTALLEŞEN BAL KALİTELİDİR"-
Doç. Dr. Ahmet Güler, balın kristalleşmesinin ise halk arasında sanıldığı gibi şekerleşmediğini, bunun "Bal üretiminde şeker kullanıldığını göstermediğini söyledi.
"Kristalleşen bal kalitelidir" diyen Güler, balın kristalleşmesinin üretilen bitki çeşidine ile üretim yapılan yerin rakımına bağlı olduğunu kaydetti.
Balın buzdolabına konulmaması uyarısında da bulunan Doç. Dr. Güler, buzdolabında balın yapısının bozulacağını hatırlatarak, en iyi saklama koşulunun oda sıcaklığında güneş almayan bir yer olduğunu sözlerine ekledi.
 
Son düzenleme:
Bak bunu bilmiyordum valla ben genelde ballı süt yapıp içiyorum demekki yapmamak gerekiyormuş bilgiler için saol balım:)yalnız be çok sıcak süt değilde ılık süte karıştırıyorum acaba yinemi besin değerini kaybediyor ki..
 
teşekkürler bilgler için
faydalı olabildiysem ne mutlu canım :)
Bak bunu bilmiyordum valla ben genelde ballı süt yapıp içiyorum demekki yapmamak gerekiyormuş bilgiler için saol balım:)yalnız be çok sıcak süt değilde ılık süte karıştırıyorum acaba yinemi besin değerini kaybediyor ki..

MaWi adminim bende astım hastasıyım ballı süt daimi besinim diyebilirim ama süte sıcak ya da ılık bir şekilde katılınca ancak tatlandırcı görevi kalıyor balın esas değeri ölüyormuş ben soğuk süt içemem şimdi kaynatıyorum önce sonrada neredeyse soğuğa yakın hale gelince bal koyuyorum tavsiye ederim hem sizin daha çok ihtiyacınız vardır bebiş iyi beslensin demi ama :bebeğim: :)
 
MaWi adminim bende astım hastasıyım ballı süt daimi besinim diyebilirim ama süte sıcak ya da ılık bir şekilde katılınca ancak tatlandırcı görevi kalıyor balın esas değeri ölüyormuş ben soğuk süt içemem şimdi kaynatıyorum önce sonrada neredeyse soğuğa yakın hale gelince bal koyuyorum tavsiye ederim hem sizin daha çok ihtiyacınız vardır bebiş iyi beslensin demi ama :bebeğim: :)[/QUOTE' Alıntı:
Evet haklısın canım aslında o eski organik ürünler olacakki şimdi nedeee...Boş yere demiyoruz eski toprak diye valla herşeyin sahtesi olduğu kadar balında çıktı hangi besine ne kadar güvenecez bilmiyoruz elimizden geldiğince dikkat etsekkte o eski saf ve organik ürünlerin yerini tutmaz diye düşünüyorum.Bal tercihimizde genelde balparmak alıyoruz ve kullanıyoruz verdiğin bilgiler içinde çok saol canım :)
 
Geri
Üst