Haftanın Kitapları

Ce: Haftanın Kitapları

Türk Diplomatın Kızı

'O' Kitaplar tarafından yayımlanan kitap Deniz Goran'a ait. Kitap insanlığın en sevdiği ama gizli tuttuğu, bastırdığı cinselliği dokunaklılıkla ele alıyor. Hikayesi, Cenova ve Türkiye'nin yanı sıra ağırlıklı olarak Londra'nın şık ortamlarında geçen kitapta, adı verilmeden bahsedilen pek çok Türk sosyetik olduğunu da belirteyim. Akıcı bir dille yazılmış olan bu kitabı bir çırpıda okuyabilirsiniz.


Gizemli Melodi

Bu kitabın yazarı John Le Carré. Kitabın baş kahmranı Afrika dilleri çevirmenliği yapan Bruno Salvador. Eğitimi sayesinde hızla ilerleyen Salvador, İngiliz Gizli Servisinin en başarılı isimlerinden biri olur. Hikaye, çevirmenlik yaptığı dönemlerde birço kirli oyuna kulak misafiri olan kahramanımızın Batı'nın ikiyüzlülüğünden sıyrılarak Kongo'ya dönme düşlerini konu alıyor.

Yayınevi: Artemis Yayınları

Öneri: Elif Öksüz
 
Ce: Haftanın Kitapları

Erkekler Neden Bazı Kadınlarla Evlenir

John T. Molloy

Hayalinizdeki kocayla sağlam bir hayat kurmanıza yardımcı olacak nefis bir araştırma. Hep düğündeki davetlisiniz, düğünün gelini olamıyorsunuz? Acaba neden?


Başka Bir Aşkın Hikayesi

Nicholas Sparks

Mutluluğa yeni kavuşmuş bir çift ve belki de ayrılmalarına sebep olabilecek şok edici bir sır üzerine son derece dramatik bir aşk hikayesi.


Ormandaki Kraliçemiz

David Guterson

Snow Fallin on Cedars'ın (Ağaçların Üzerine Kar Yağıyordu) çok satan yazarlarından Meryem Anayı gördüğünü iddia eden bir yeniyetme kızın duygusal elektriği yüksek, kışkırtıcı hikayesi.


Not: Üç kitabın yayınevi Artemis
 
Ce: Haftanın Kitapları

Paralel Yaşamlar İskender & Caesar Bioi Paralelloi

yazar: Plutarkhos Çeviren: Furkan Akderin

Plutarkhoıs'un Paralel Yaşamlar'ı Eskiçağ Edebiyatı'nın belki de biçem olarak en estetik eserlerinden biridir. Bu ölümsüz klasik eser binlerce yıldır Eskiçağ'ın en çok okunan ve beğenilen eserlerinden biri olagelmiştir.

Aynı şekilde Büyük İskender ve Caesar da Eskiçağ'ın gelmiş geçmiş en ünlü iki kişisi olarak tanımlanabilir. O zamanlar büyük imparatorluklar kuran ve dünyanın kaderinde belki de hiç kimsenin olmadığı kadar söz sahibi olan bu iki hükümdarın insani yönleri ve paralel yaşamları...

Roma ve Helen dünyalarının artık birleşmeye başladığı bir dönemin yazarı olan Plutarhos, bir anlamda 'medeniyetler çatışmasının' bu ilk entelektüel örneğini yazarken yumuşak bir geçişte edebiyatının da katkıda bulunabileceğine inanmıştır.
 
Son düzenleme:
Ce: Haftanın Kitapları

Mevlana Seni Seviyor
yazar:saliha gül ceylan

Mesnevi'nin altıncı cildi tamamlandığı sıralar Mevlana hastalandı ve yatağa düştü. Dostları akın akın kendisini ziyarete geldi ve şifa dilediler. O ise şifayı değil, Hakka kavuşmayı istemekteydi. Mevlana,16 Aralık 1273 Cumartesi günü iyileşir gibi olmuştu. Gün boyunca ziyaretine gelenlerle konuştu. Yanında gönül dostu, öğrencisi, halifesi Hüsameddin Çelebi, oğlu Sultan Veled, hekimler ve bazı dostları vardı. Oğlu Sultan Veled, günlerden beri babasının başında bekliyordu ve uykusuzdu. Sabaha doğru Mevlana oğluna seslendi:

“Bahaeddin! Ben iyiyim, sen git, biraz yat.”

Oğlu, gözyaşları içinde odadan ayrıldı. Mevlana, hüzünlü bir şekilde arkasından baktı ve yine seslendi:

“Yürü, git! Bırak beni, vazgeç şu geceleri dolaşıp duran yanmış yakılmış adamdan. Biz, yapayalnız geceleri sabahlara kadar sevda dalgaları arasında bocalar dururuz. Dilersen bağışla bizi, dilersen yürü, cefa et bize…”

Bu sözler Mevlana Hazretlerinin son sözleri olmuştu ve Hüsameddin Çelebi bu sözleri gözyaşlarıyla yazdı. Pazar günü Mevlana'nın evinde ve bütün şehirde derin bir sessizlik vardı. Akşamüzeri güneş batarken; o veli insan, gönüller sultanı Mevlana Celaleddin de baki aleme yolculuk etti:

Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız?

Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir.
 
Ce: Haftanın Kitapları

87050_k_8548.JPG

Ayşe Kulin
Everest Yayınları;
Ekim 2007, 1. Baskı, 13,5x19,5, 400 sayfa, Türkçe, K. Kapak.

Ayşe Kulin, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde, işgal altındaki İstanbul'da bir konakta yaşananları anlatıyor bu kez. Son Maliye Nazırı ve ailesi aracılığıyla o dönemin resmini çizen Veda, çökmekte olan bir tarih ile yeni bir gelecek arayan Milliciler arasında sıkışan o dönem Osmanlı aydınının da öyküsünü dile getiriyor.

Ayşe Kulin'in her zamanki ustalıklı ve sürükleyici üslubu ile okurlarının elinden bırakamayacakları bir kitap bu. Günümüz Türk edebiyatında neredeyse eşsiz olan, biyografik veriler ile roman tekniğini birleştirmekteki ustalığını bir kez daha sergileyen Kulin, bu kez bir İstanbul öyküsü bir imparatorluk tarihini birlikte ele alıyor.
 
Ce: Haftanın Kitapları

ahmet hakan

İsyan Günlerinde Aşk
can yayınları


Yazar romanı hakkında şunları anlatmaktadır.
“roman, tarihin belli bir döneminde yaşayan insanları anlatıyor .Ben bu romana ‘tarih romanı’
demem.Yazdıklarımın tarih romanı olabilmesi için, o dönemde yaşayan ya da kurgulanan insan psikolojilerinden çok tarihi gerçekleri anlatması gerekir.Daha doğrusu edebiyat yapmaktan çok, tarihi hareketleri, eylemleri anlatmalıdır.Ama romanda tarih yalnızca dekordur.
Yarattığım karakterlerin duygularını nasıl anlattığıma bakarım...Benim yaratıcılığım buradadır; kahraramanlarımın duygularını, duygu katmanlarını, duygusal sıkıntılarını ve duygusal derinliklerini anlatırım.Okuyucular, onların bu duygularını hissedebiliyorlar mı? Kendi duygu dünyalarında bunların karşılığını bulabiliyorlar mı? Romanda anlatılanlar tüm bunları yapabiliyorsa, bu iyi edebiyattır diye düşünüyorum.

İnsan ilişkilerinin en kuvvetli olduğu ve duyguların kesin hatlarla ortaya çıktığı zamanlar, aşk dilimleridir.Ama yalnızca aşklar yok romanda, ilişkiler de var.İnsan ilişkileri hepimizin ilgisini çekmez mi? Benim çok ilgimi çekiyor; insanlar birbirleriyle nasıl ilişkiler kuruyorlar? İlişkiler sırasında hangi duyguları taşıyorlar? Bu dyguların ne kadarı gerçek? Kendi gerçekliklerinin ne kadarının farkındalar ve ne kadarını sorguluyorlar? Tüm bu soruların cevapları ilgimi çekiyor.

Felsefe, edebiyat, diğer idelojiler ve bilimler hep aynı sorunun cevabını arar; Hayat nedir? İnsanlar bu sorunu cevabını bulabilmiş değiller.Bulabileceklerini de sanmıyorum.Çünkü buldukları anda hayat sona erer.Hayat ancak kendi sıır ile devam eden bir vaka ya da olgu...

Hepimizin hayatı birbirine değiyor.Birini kurcaladığımız zaman, zincirin diğer halkaları da kıpırdıyor.Sanki bütün insanlar birbirlerine değiyorlarmış gibi...Herkesin hayatının, diğer insanların hayatını etkilemesi de ilgimi çekiyor.”
 
Ce: Haftanın Kitapları

Timothy Pole



Kendiniz 0lun



Yine yaşamdan korkmayan,ısrarla yolculuklara çıkan, kendini arayan, yeni birşeyler öğrenmek isteyenler için...
“yaşamda daha fazla başarı ve mutluluk arayışımızda daha iyi yaşam stratejileri geliştirmek için yeni bakış açıları ve gorüşler edinmeliyiz.
Başarılı insanların sahip olduğu, diğerlerinin gözden kaçırır göründüğü en önemli özelliklerden biri, sevgiyi bir başkasıyla paylaşmadan önce kendi içimizde hissetmemiz gerektiğidir.Birey olarak kendi değerimizi dürüstçe ve derinden hissetmezsek bir başkasıyla paylaşacak fazla bir şeyimiz olmaz.(s.7)
Sevgi, özgür, kendi kendini devam ettiren ve bağımsız yaşamlar sürme yetisine sahip iki birey arasında oluşan bir ilşkidir.Sadece özgür ve bağımsız insanlar bir ilşkiye girmeyi ve o ilişkide kalmayı gerçekten seçebilirler.Bağımlı bireylerin bir ilişkiye girmeleri ve o ilişkide kalmaları öyle olmasını seçmelerinden değil, zorunluluktan kaynaklanır. (s.46)
Kendinizi en kötü hissettiğiniz ve başarısızlığın soluğunu ensenizde duyduğunuz zaman eskiden hiç yapmadiğınız kadar bastırma zamanıdır.Tüm yapmanız gereken duvarda küçük bir delik açmak ve yolunuza çıkabilecek her engeli ortadan kaldırmak için o deliği genişletmeyi sürdürmektir.Yaşamınızı değiştiren böyle bir yaşantıdan sonra siz asla aynı siz olmazsınız.Açık bir hedefi olan inançlı ve kararlı bireyler başarır. (s.70)
 
Ce: Haftanın Kitapları


Heyecanın Merkezi Bir Ada
Zindan Adası / Dennis Lahane / Artemis Y.
Dennis Lehane, Patrick Kenzie ve Angela Genaro'nun dedektif ekibini anlatan beş duyulmuş polisiye romanının ardından 2001 yılında kaleme aldığı Boston sokaklarında geçen Gizemli Nehir kitabıyla edebi çevrelerin dikkatini çekti. Gizemli Nehir, Clint Eastwood'un yıldız oyuncularla çektiği filmle de hayat bulmuştu. Dennis Lahane, bu kez Zindan Adasıyla bizlerle.



Bizim İnsanlarımızın Öyküsü
Bir Gün / Ayşe Kulin / Everest Yayınları
Ayşe Kulin son romanı Bir Gün'de Zelha Bora ile Nevra Tuna adlı iki kadının öyküsünü anlatıyor. Ama bu iki kadının hayatları hem birbirleriyle hem de bizim hayatlarımızla kesişiyor. Kulin, bir kez daha edebiyatın gündemini belirleyecek bir romanla çıktı okurlarının karşısına. Bir Gün, Nevra ile Zelha'nın öyküsü.




Nazım Hikmet İncelemesi
Dünya Şairi Nazım Hikmet / Nedim Gürsel / Doğan Kitap
Nedim Gürsel'in önce bir tez çalışması olarak başlayan önemli yapıtı "Dünya Şairi Nazım Hikmet" bir kez daha gün ışığına çıkıyor. İlk kez 1992 yılında kitaplaşan, şairin 100. doğum yılı nedeniyle daha kapsamlı bir şekilde yeniden basılan kitap, Nazım Hikmet'in şiirini ayrıntılarıyla açıklamaya yönelik.



Aile, Dostluk, Anı
Ah O Müstehcen Salınış / Reha Mağden / Agora Kitaplığı
Anı temalarının öne çıktığı öykülerinde yazar, her zamanki dokunaklı uslübuyla dikkat çekiyor. "Burgazada Hikayeleri", "At, Kedi, Köpek ve Sair Efrad", "Sevme Sonrası İki Sirto" gibi başlıklar altında yer alan öykülerın kısa ama oldukça yoğun bir şekilde anlatılıyor.








 
Ce: Haftanın Kitapları

Ayşe Giraud - Ahtapot Kadınlar

Sistem Yayıncılık'tan çıkan kitapta günümüz kadını anlatılıyor. Bu kadının, çalışırken spor yapması, hobilerinin olması, hem çocuğunun, hem kocasının karnını doyurması ve bir yandan da zayıf kalıp güzel ve bakımlı olması gerekiyor. Sz de tüm bunların yanı sıra sosyal olması beklenen Ahtapot Kadınlar'dansanız bu kitabı keyifle okuyacaksınız.
 
Geri
Üst