Diş teli taktırmayı düşünenler buraya

BabyPink

Yeni Üye
Üye
Diş teli taktırmayı düşünenler buraya
Diş telinin takılması

Önce çürükler temizleniyor, çekilmesi gereken diş varsa çekiliyor. Sonrası kolay dişçi koltuğuna oturuyorsunuz ve ağzınıza elips'e benzer birşey takıyorlar, acıtmıyor sadece dudaklarınızı açık tutmak için. Sonra üst tarafını biraz zımparalıyorlar, değişik bir duygu ağzınıza minnacık kum kadar diş parçaları geliyor ve üzerine yapıştırıcı sürüyorlar. (tadı biraz değişik) Sonra braketleri ( o minik kareleri) yerleştiriyorlar. Biraz durduktan sonra braketlerin dışına taşan yapıştırıcı kazınıyor. U şeklinde ince bir tel arkadaki dişlerinizdeki diğerlerine göre daha büyük olan brakete geçirilip diğerlerine oturtturuluyor. ( Eskiden arka dişlere yüzük tarzı bişey geçiriyorlardı, artık birazcık daha büyük braket takıyorlar) En sonda lastikler takılıyor bu oturduğu yerden çıkmamasını sağlıyor.

Estetik
Estetik açıdan zaten artık gelişmiş bir yöntem, Şeffaf'ı arkadan takılanı derken dişlerinizde belli olmuyor bile.
Ama ben yine klasik demir braketler derim. Neden mi? Çünkü demir braketler artık öyle kocaman kocaman değil, Minnacık oyuncak gibi.
Arka dişlere deve gibi yüzük takmıyorlar artık zaten.
Hem lastiklerle çok şeker oluyorlar( yaşınız kaç olursa olsun)
Lastik konusuna gelince, şeffaf seçmeyin çay kahve sarartıyor, gri seçmeyin diş telini çok belli ediyor, teneke çiğniyormuş gibi duruyorsunuz.
Uçuk pembe, gül kurusu, bebek mavisi o kadar şirin duruyor ki, inanamazsınız.
Şeffaf telde lastikler gibi bir zaman sonra sararıyor. Ve dibinize girilmeden tel olduğu anlaşılmıyor ancak dişinizde birikmiş tükürük , plak, balgam gibi duruyor. sarılaşınca zaten daha da kötü .
Hem dişleriniz çarpıksa bırakın diş telleriniz belli olsun, dişleriniz daha az dikkat çeker.
Yani estetik diye tutturup endişelenip hem pahalı, hem süreyi uzatan bir yöntemi tercih etmeyin .
Ayrıca erkekler ağız sağlığına önem veren kızlardan hoşlanır. Tel takmanız garipsenmeyecek emin olun
Diş Teli Taktırmak.jpg

Ağzı Sızı

İlk bir saat telleri garipsiyorsunuz, dillinizle üstünde dolanırken dilinizi zedeliyorsunuz. Sonrasında dudak ağrıları başlıyor.
ben dudak ağrısı için dayanamayıp peçeteden ince bir şerit yaptım etrafını bantladım. Dişlerimle dudaklarımın arasına yerleştirdim.
Dudak ağrım biraz geçince doktorun verdiği mumu ( balmumu gibi bişey, sakız tarzı ama kopuyor çekince uzamıyor, koparıp ufak bi yuvarlak yapıp braketin üzerine koyup azcık bastırıyorsunuz) batan yerlere koydum , dilimle üstünde gezinirken bu sefer tel yokmuş gibi oluyor dudaklarım acımıyor.
Fırçaladıktan sonra biraz ağrı oluyor.
İlk günler gerçekten yemek yiyemiyorsunuz. Benim bir badem şekerini yemem 10 dakika iki sigara böreğini yemem 30 dakikamı aldı.
Dişlerinizi zorlamayın güzel güzel çorba yiyin bir kaç gün.

Yenmemesi gerekenler

Sakız, Hurma, zeytin, lokum tarzı şeyler nugalı karamelli çikolatalar mentos tarzı şekerler
zeytini yiyorsanız çekirdeğini çıkarıp yiyebilirsiniz, Lokum, hurma tarzı yapışkan şeyleri belki yiyebilirsiniz ancak braketlere dolar çıkmaz temizlenmez zorlarsanız braket kırılır( denenmiştir) Hele sakızı hiç çiğnemeyin.
Kola falan içmeyin diyorlar, pipetle için içtikten sonra fırçalayın bişiycik olmaz.
Ön dişlerle ısıramıyorsunuz, koparıp ağzınıza atın ne yerseniz yiyin. Arka dişlerle çiğneyin çok büyük ve sert parçalar atmayın.
çiğnemeden önce ağzınızda yumuşatırsanız iyi olur.


Temizlik, fırçalama, yemek birikmesi, koku
Size kırk tane farklı fırça aldırırlar , Almayın efenim gerek yok bi işe yaramıyor.
Birtane güzel sert fırça alın, Bastırarak fırçalayın eskisi gibi tertemiz oluyor arasındada bişeycik kalmıyor. Fırçanın sertliği giderse bir zaman sonra temizlemiyor ayda bir değiştirmeye özen gösterin.
Tel yüzünden diş eti çekilmesi , diş etlerinde sorun olur falan diyorlar bunun için Alkollü Listerin kullanın.
Hem telleri tertemiz yapar, hem dişlerinizi hem aralarını. Cidden iyi bir temizleyici. Yalnız çok yakıyor, o yüzden kapağının yarısına listerin yarısına su doldurup öyle çalkalıyorum ben. Alkol dişetlerine iyi geliyor ama Alkollüsünü tercih etmem derseniz alkolsüzü, portakallısıda var.
Yemek yedikten sonra üstü yemek dolar falan diyorlar külliyen yalan. Ön dişlerinle ısıramıyorsun zaten öyle bişey kolay kolay takılmıyor o yüzden.
Arka dişlerde yemek kalıntısı olursa olur onun için ufak bir fırça taşısanız yanınızda yeter, Su gargarası bile yeter aslında.
Lastikler koku yapar, siz hissetmessiniz dışardan hissedilir diyenleri duydum.
Ben koku hissetmedim evet, ama ağzımıda koklattım bi kaç kişiye bu yüzden kimse koku var demedi.
Yinede endişelenen varsa, çantasında naneli ağız spreyi yada rokko'nun şekersiz dile yapıştırılan naneli kağıt gibi şekerleri var onlardan edinebilirsiniz.
Olips falan taşımayın tamam kokuyu giderir ama, dişleri çürütür.
Ha bu arada ne yerseniz yiyin su dışında herşeyden sonra dişlerinizi fırçalayın. Hiç olmadı macunsuz üstünden geçin yada gargara yapın.

Yakınlaşma öpüşme

Hiç bir sorun yaratmıyor, öpüşün koklaşın.
sadece karşı taraf diline biraz dikkat etse yeterli ama bu konuda diş teli var yada yok öpüşürken farkedilmiyor yani sorun edilmeyecek bir detay


Fiyat aralığı

Eğer diş doktoruna giderseniz, evet benim ortodontistim var çağırırım hallederiz der. Ortodontist geldinde size 3.500-6000 arası fiyat verir. Neden? Çünkü diş doktorunun muaynanesini kullandığından en az 1000-1.500'unu ona verir. O yüzden muaynanesi olamayan bir ortosontiste gitmeyin.
Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde fiyatlar daha düşüktür ben alt üst toplamda 2500'e taktırdım. Ve diş çekimleri, tedavi sonrası sabit olmayan tel masrafları falan içinde oluyor.
Araştırmadan başlamayın işe, kazıklanmayın. Devlet hastaneleri 5 yıl sonrasına randevu verir hatta 18 yaş üstündeysen vermez. 15 yaşındaysan 18'i geçicek tarihe verir.
En ideali ağız ve diş sağlığı merkezleridir.

Yaş Önemi

Yaşın hiç bir önemi yok, 8 yaşından 100 yaşına kadar her hastaya takılabilir. Tabi dişler yerindeyse :D

Dişim eksik tel taktırabilir miyim?

Evet, benim kocaman azı dişim yoktu, azı dişimin karşısından ufak bir diş çekti şimdi az düzeltiler telle o aralık kapandı gayette hoş oluyor.
Bir, karşılıklı iki diş eksikse hiç bir sorun olmaz. üç diş , dört diş eksikliklerinde bile takıyorlar. Ya implant yapıyorlar önceden öyle durumlarda, Yada tele öyle bir ayar çekiyorlar ki boş yerde diş varmış gibi düzeltiyor hepsini çıkarınca ister köprü ister implantla kapatıyorsunuz orayı


Hangi durumlarda uygulanır.

Diş ayrılığı, dişlerin önce olması, çapraşık olması , düzgün kapanmaması, birbirini itmesi,dişin şeklini değiştirmez ama yerinden memnun olmadığınız her dişe uygulanabilir


20'lik dişler çıkarken dişlerimi bozuyor
Ortodontide kolay halledilen bir sorun. Çeneniz darsa ve fazladan dişe yeriniz yoksa, dişleriniz gömülü kaldıysa aldırmaya korkuyorsanız. Dişlerinizde birazda çarpıklık varsa ortodontiste gidin. yanlardan ufak iki diş çekiyor. 20'liklere yer açıyor. tel takınca 20'likler rahat rahat çıkıyor boşluk kapanıyor. Taptaze 20'lik dişlerinizi kullanabiliyorsunuz. Hem dişleriniz mükemmel oluyor.


Diş telinin dezavantajları
Damaklıysa bazen diliniz dönmüyor Ş J Z tarzı harfleri söyleyemiyorsunuz. Ama çoğu hastada damaksız tedavi uygulanır konuşmada sorun olmaz.
10.0000 de 1 ihtimalle diş kökü erimesine sebep veriyor tedavide aksaklık çıkıyor ama halledilebiliyor hiç olmadı doktora sen bana böyle sorun çıkıcağını söylemedin,bilsem taktırmazdım, şimdi dişsizmi kalıcam kapla hepsini der kaplatırsınız
:dp8: ama ihtimal düşük o yüzden dert etmeyin. en iyi kaplama bile dişinizin yerini tutamaz.
Süre uzun evet ama sonrası mukemmel. Zaten bi süre sonra ağzınızdaki teli hissetmiyor. Allah ne verdiyse yiyor acı bile duymuyorsunuz.

Braket yada tel kırılması
Doktorunuzu arayın en yakın zamana randevu alın, o halleder büyütülücek bişey değil.

Lastikler
tedavinin sonuna doğru alt dişlerden üst dişlere lastik takıyorlar. Ki hizaları aynı olsun abartılıcak bişey değil. Çok rahatsız oluyorsanız çıkarırsınız yemek yerken falan. Sonra yine takarsınız( ama aksatmayın tedavi uzuyor)


Bunlar dışında her soruyu sorabilirsiniz aklıma bunlar geldi yazdım ve görüntü benimde dert ettiğim bişeydi, Ama farkettimki sanki artık benim aksesuarım gibi, ruh halime göre renk değiştiriyorum Ama size tavsiyem sarı , maydanoz yeşili seçmeyin ve beyaz. Beyazla sarı diş rengini sar gösteriyor . Yeşil maydanoz sıkışmış gibi duruyor.
Onun dışında bi süre sonra takmıyorsunuz amann hoş durdu bende, çıkarmasınlar diyorsunuz. Çıkarmaya gittiği gün ağlayan insanlar tanıyorum. :)
Diş sağlığı önemlidir aksatmayın :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sadece üst çeneye taktırsak ne kadar bir miktar tutar acaba lütfen ilgilenin acil ?
 
Ya merabalar ben daha dün lastik kullanmaya bşladım çok rahatsız ediyor konuşmam bile değişti acaba kaç ay sürüyor bu lastikler ? ben yaklaşık 2 ay önce tel taktrdım ?
 
Ubende su an hareketli tel var doktorm sabite gecip islemi sonlanditicaz diyor ama ben sabit telin takilma anindan cok korkuyorum herhangi bir aci oluyor mu
 
şu anda bende diş teli var ama diş teli takılı olmadan önce lastik takardım ve çok ağrırdı şimdi diş teli var ama ilk takıldığında ilk 3-4 gün ağrır ve yemekleri rende veya keserek yersin
 
Daha dün diş teli taktırdım.17:30 civarından işlem bitmişti ,işlem sırasında tek acı doktorun o küçük şeyleri takarken biraz bastırmasıydı.O gün 19:30 gibi yemek yiyebildim sorunsuz yedim... Sabah acılarla uyandım sağ üst azı dişlerim çok acıyordu hiçbirşey ısıramadım kahvaltıyı zar zor yaptım ve minoset içtim öğlen yemeğinde çorba içtim. minoset gerçekten ağrıyı geçirdi.Bu gün 3 kere fırçaladım dişimi bir zorlukta çekmiyorum...
 
Bana da haftaya takılacak inşallah ama. Onun acisi ağrısı bir hafta geçmiyor çünkü su an damaklık var bende ve iki uç aydır kullanıyorum hic konusulmuyo hatta hala dudağımı acitiyo. Bu telde takilinca yine bir hafta ağrır acımaz falan diyorlar ama cok fena.bana ilk takıldığında dört kılı vermistim ağrısından onu çıkarmıyordum bile yemek de yemiyordum hic ağrısını çekemem diye
 
Diş telinin takılması

Önce çürükler temizleniyor, çekilmesi gereken diş varsa çekiliyor. Sonrası kolay dişçi koltuğuna oturuyorsunuz ve ağzınıza elips'e benzer birşey takıyorlar, acıtmıyor sadece dudaklarınızı açık tutmak için. Sonra üst tarafını biraz zımparalıyorlar, değişik bir duygu ağzınıza minnacık kum kadar diş parçaları geliyor ve üzerine yapıştırıcı sürüyorlar. (tadı biraz değişik) Sonra braketleri ( o minik kareleri) yerleştiriyorlar. Biraz durduktan sonra braketlerin dışına taşan yapıştırıcı kazınıyor. U şeklinde ince bir tel arkadaki dişlerinizdeki diğerlerine göre daha büyük olan brakete geçirilip diğerlerine oturtturuluyor. ( Eskiden arka dişlere yüzük tarzı bişey geçiriyorlardı, artık birazcık daha büyük braket takıyorlar) En sonda lastikler takılıyor bu oturduğu yerden çıkmamasını sağlıyor.

Estetik
Estetik açıdan zaten artık gelişmiş bir yöntem, Şeffaf'ı arkadan takılanı derken dişlerinizde belli olmuyor bile.
Ama ben yine klasik demir braketler derim. Neden mi? Çünkü demir braketler artık öyle kocaman kocaman değil, Minnacık oyuncak gibi.
Arka dişlere deve gibi yüzük takmıyorlar artık zaten.
Hem lastiklerle çok şeker oluyorlar( yaşınız kaç olursa olsun)
Lastik konusuna gelince, şeffaf seçmeyin çay kahve sarartıyor, gri seçmeyin diş telini çok belli ediyor, teneke çiğniyormuş gibi duruyorsunuz.
Uçuk pembe, gül kurusu, bebek mavisi o kadar şirin duruyor ki, inanamazsınız.
Şeffaf telde lastikler gibi bir zaman sonra sararıyor. Ve dibinize girilmeden tel olduğu anlaşılmıyor ancak dişinizde birikmiş tükürük , plak, balgam gibi duruyor. sarılaşınca zaten daha da kötü .
Hem dişleriniz çarpıksa bırakın diş telleriniz belli olsun, dişleriniz daha az dikkat çeker.
Yani estetik diye tutturup endişelenip hem pahalı, hem süreyi uzatan bir yöntemi tercih etmeyin .
Ayrıca erkekler ağız sağlığına önem veren kızlardan hoşlanır. Tel takmanız garipsenmeyecek emin olun

Ağzı Sızı

İlk bir saat telleri garipsiyorsunuz, dillinizle üstünde dolanırken dilinizi zedeliyorsunuz. Sonrasında dudak ağrıları başlıyor.
ben dudak ağrısı için dayanamayıp peçeteden ince bir şerit yaptım etrafını bantladım. Dişlerimle dudaklarımın arasına yerleştirdim.
Dudak ağrım biraz geçince doktorun verdiği mumu ( balmumu gibi bişey, sakız tarzı ama kopuyor çekince uzamıyor, koparıp ufak bi yuvarlak yapıp braketin üzerine koyup azcık bastırıyorsunuz) batan yerlere koydum , dilimle üstünde gezinirken bu sefer tel yokmuş gibi oluyor dudaklarım acımıyor.
Fırçaladıktan sonra biraz ağrı oluyor.
İlk günler gerçekten yemek yiyemiyorsunuz. Benim bir badem şekerini yemem 10 dakika iki sigara böreğini yemem 30 dakikamı aldı.
Dişlerinizi zorlamayın güzel güzel çorba yiyin bir kaç gün.

Yenmemesi gerekenler

Sakız, Hurma, zeytin, lokum tarzı şeyler nugalı karamelli çikolatalar mentos tarzı şekerler
zeytini yiyorsanız çekirdeğini çıkarıp yiyebilirsiniz, Lokum, hurma tarzı yapışkan şeyleri belki yiyebilirsiniz ancak braketlere dolar çıkmaz temizlenmez zorlarsanız braket kırılır( denenmiştir) Hele sakızı hiç çiğnemeyin.
Kola falan içmeyin diyorlar, pipetle için içtikten sonra fırçalayın bişiycik olmaz.
Ön dişlerle ısıramıyorsunuz, koparıp ağzınıza atın ne yerseniz yiyin. Arka dişlerle çiğneyin çok büyük ve sert parçalar atmayın.
çiğnemeden önce ağzınızda yumuşatırsanız iyi olur.


Temizlik, fırçalama, yemek birikmesi, koku
Size kırk tane farklı fırça aldırırlar , Almayın efenim gerek yok bi işe yaramıyor.
Birtane güzel sert fırça alın, Bastırarak fırçalayın eskisi gibi tertemiz oluyor arasındada bişeycik kalmıyor. Fırçanın sertliği giderse bir zaman sonra temizlemiyor ayda bir değiştirmeye özen gösterin.
Tel yüzünden diş eti çekilmesi , diş etlerinde sorun olur falan diyorlar bunun için Alkollü Listerin kullanın.
Hem telleri tertemiz yapar, hem dişlerinizi hem aralarını. Cidden iyi bir temizleyici. Yalnız çok yakıyor, o yüzden kapağının yarısına listerin yarısına su doldurup öyle çalkalıyorum ben. Alkol dişetlerine iyi geliyor ama Alkollüsünü tercih etmem derseniz alkolsüzü, portakallısıda var.
Yemek yedikten sonra üstü yemek dolar falan diyorlar külliyen yalan. Ön dişlerinle ısıramıyorsun zaten öyle bişey kolay kolay takılmıyor o yüzden.
Arka dişlerde yemek kalıntısı olursa olur onun için ufak bir fırça taşısanız yanınızda yeter, Su gargarası bile yeter aslında.
Lastikler koku yapar, siz hissetmessiniz dışardan hissedilir diyenleri duydum.
Ben koku hissetmedim evet, ama ağzımıda koklattım bi kaç kişiye bu yüzden kimse koku var demedi.
Yinede endişelenen varsa, çantasında naneli ağız spreyi yada rokko'nun şekersiz dile yapıştırılan naneli kağıt gibi şekerleri var onlardan edinebilirsiniz.
Olips falan taşımayın tamam kokuyu giderir ama, dişleri çürütür.
Ha bu arada ne yerseniz yiyin su dışında herşeyden sonra dişlerinizi fırçalayın. Hiç olmadı macunsuz üstünden geçin yada gargara yapın.

Yakınlaşma öpüşme

Hiç bir sorun yaratmıyor, öpüşün koklaşın.
sadece karşı taraf diline biraz dikkat etse yeterli ama bu konuda diş teli var yada yok öpüşürken farkedilmiyor yani sorun edilmeyecek bir detay


Fiyat aralığı

Eğer diş doktoruna giderseniz, evet benim ortodontistim var çağırırım hallederiz der. Ortodontist geldinde size 3.500-6000 arası fiyat verir. Neden? Çünkü diş doktorunun muaynanesini kullandığından en az 1000-1.500'unu ona verir. O yüzden muaynanesi olamayan bir ortosontiste gitmeyin.
Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde fiyatlar daha düşüktür ben alt üst toplamda 2500'e taktırdım. Ve diş çekimleri, tedavi sonrası sabit olmayan tel masrafları falan içinde oluyor.
Araştırmadan başlamayın işe, kazıklanmayın. Devlet hastaneleri 5 yıl sonrasına randevu verir hatta 18 yaş üstündeysen vermez. 15 yaşındaysan 18'i geçicek tarihe verir.
En ideali ağız ve diş sağlığı merkezleridir.

Yaş Önemi

Yaşın hiç bir önemi yok, 8 yaşından 100 yaşına kadar her hastaya takılabilir. Tabi dişler yerindeyse :D

Dişim eksik tel taktırabilir miyim?

Evet, benim kocaman azı dişim yoktu, azı dişimin karşısından ufak bir diş çekti şimdi az düzeltiler telle o aralık kapandı gayette hoş oluyor.
Bir, karşılıklı iki diş eksikse hiç bir sorun olmaz. üç diş , dört diş eksikliklerinde bile takıyorlar. Ya implant yapıyorlar önceden öyle durumlarda, Yada tele öyle bir ayar çekiyorlar ki boş yerde diş varmış gibi düzeltiyor hepsini çıkarınca ister köprü ister implantla kapatıyorsunuz orayı

Hangi durumlarda uygulanır.

Diş ayrılığı, dişlerin önce olması, çapraşık olması , düzgün kapanmaması, birbirini itmesi,dişin şeklini değiştirmez ama yerinden memnun olmadığınız her dişe uygulanabilir

20'lik dişler çıkarken dişlerimi bozuyor

Ortodontide kolay halledilen bir sorun. Çeneniz darsa ve fazladan dişe yeriniz yoksa, dişleriniz gömülü kaldıysa aldırmaya korkuyorsanız. Dişlerinizde birazda çarpıklık varsa ortodontiste gidin. yanlardan ufak iki diş çekiyor. 20'liklere yer açıyor. tel takınca 20'likler rahat rahat çıkıyor boşluk kapanıyor. Taptaze 20'lik dişlerinizi kullanabiliyorsunuz. Hem dişleriniz mükemmel oluyor.

Diş telinin dezavantajları
Damaklıysa bazen diliniz dönmüyor Ş J Z tarzı harfleri söyleyemiyorsunuz. Ama çoğu hastada damaksız tedavi uygulanır konuşmada sorun olmaz.
10.0000 de 1 ihtimalle diş kökü erimesine sebep veriyor tedavide aksaklık çıkıyor ama halledilebiliyor hiç olmadı doktora sen bana böyle sorun çıkıcağını söylemedin,bilsem taktırmazdım, şimdi dişsizmi kalıcam kapla hepsini der kaplatırsınız
:dp8: ama ihtimal düşük o yüzden dert etmeyin. en iyi kaplama bile dişinizin yerini tutamaz.
Süre uzun evet ama sonrası mukemmel. Zaten bi süre sonra ağzınızdaki teli hissetmiyor. Allah ne verdiyse yiyor acı bile duymuyorsunuz.

Braket yada tel kırılması

Doktorunuzu arayın en yakın zamana randevu alın, o halleder büyütülücek bişey değil.

Lastikler

tedavinin sonuna doğru alt dişlerden üst dişlere lastik takıyorlar. Ki hizaları aynı olsun abartılıcak bişey değil. Çok rahatsız oluyorsanız çıkarırsınız yemek yerken falan. Sonra yine takarsınız( ama aksatmayın tedavi uzuyor)

Bunlar dışında her soruyu sorabilirsiniz aklıma bunlar geldi yazdım ve görüntü benimde dert ettiğim bişeydi, Ama farkettimki sanki artık benim aksesuarım gibi, ruh halime göre renk değiştiriyorum Ama size tavsiyem sarı , maydanoz yeşili seçmeyin ve beyaz. Beyazla sarı diş rengini sar gösteriyor . Yeşil maydanoz sıkışmış gibi duruyor.
Onun dışında bi süre sonra takmıyorsunuz amann hoş durdu bende, çıkarmasınlar diyorsunuz. Çıkarmaya gittiği gün ağlayan insanlar tanıyorum. :)
Diş sağlığı önemlidir aksatmayın :)
 
Diş telinin takılması

Önce çürükler temizleniyor, çekilmesi gereken diş varsa çekiliyor. Sonrası kolay dişçi koltuğuna oturuyorsunuz ve ağzınıza elips'e benzer birşey takıyorlar, acıtmıyor sadece dudaklarınızı açık tutmak için. Sonra üst tarafını biraz zımparalıyorlar, değişik bir duygu ağzınıza minnacık kum kadar diş parçaları geliyor ve üzerine yapıştırıcı sürüyorlar. (tadı biraz değişik) Sonra braketleri ( o minik kareleri) yerleştiriyorlar. Biraz durduktan sonra braketlerin dışına taşan yapıştırıcı kazınıyor. U şeklinde ince bir tel arkadaki dişlerinizdeki diğerlerine göre daha büyük olan brakete geçirilip diğerlerine oturtturuluyor. ( Eskiden arka dişlere yüzük tarzı bişey geçiriyorlardı, artık birazcık daha büyük braket takıyorlar) En sonda lastikler takılıyor bu oturduğu yerden çıkmamasını sağlıyor.

Estetik
Estetik açıdan zaten artık gelişmiş bir yöntem, Şeffaf'ı arkadan takılanı derken dişlerinizde belli olmuyor bile.
Ama ben yine klasik demir braketler derim. Neden mi? Çünkü demir braketler artık öyle kocaman kocaman değil, Minnacık oyuncak gibi.
Arka dişlere deve gibi yüzük takmıyorlar artık zaten.
Hem lastiklerle çok şeker oluyorlar( yaşınız kaç olursa olsun)
Lastik konusuna gelince, şeffaf seçmeyin çay kahve sarartıyor, gri seçmeyin diş telini çok belli ediyor, teneke çiğniyormuş gibi duruyorsunuz.
Uçuk pembe, gül kurusu, bebek mavisi o kadar şirin duruyor ki, inanamazsınız.
Şeffaf telde lastikler gibi bir zaman sonra sararıyor. Ve dibinize girilmeden tel olduğu anlaşılmıyor ancak dişinizde birikmiş tükürük , plak, balgam gibi duruyor. sarılaşınca zaten daha da kötü .
Hem dişleriniz çarpıksa bırakın diş telleriniz belli olsun, dişleriniz daha az dikkat çeker.
Yani estetik diye tutturup endişelenip hem pahalı, hem süreyi uzatan bir yöntemi tercih etmeyin .
Ayrıca erkekler ağız sağlığına önem veren kızlardan hoşlanır. Tel takmanız garipsenmeyecek emin olun

Ağzı Sızı

İlk bir saat telleri garipsiyorsunuz, dillinizle üstünde dolanırken dilinizi zedeliyorsunuz. Sonrasında dudak ağrıları başlıyor.
ben dudak ağrısı için dayanamayıp peçeteden ince bir şerit yaptım etrafını bantladım. Dişlerimle dudaklarımın arasına yerleştirdim.
Dudak ağrım biraz geçince doktorun verdiği mumu ( balmumu gibi bişey, sakız tarzı ama kopuyor çekince uzamıyor, koparıp ufak bi yuvarlak yapıp braketin üzerine koyup azcık bastırıyorsunuz) batan yerlere koydum , dilimle üstünde gezinirken bu sefer tel yokmuş gibi oluyor dudaklarım acımıyor.
Fırçaladıktan sonra biraz ağrı oluyor.
İlk günler gerçekten yemek yiyemiyorsunuz. Benim bir badem şekerini yemem 10 dakika iki sigara böreğini yemem 30 dakikamı aldı.
Dişlerinizi zorlamayın güzel güzel çorba yiyin bir kaç gün.

Yenmemesi gerekenler

Sakız, Hurma, zeytin, lokum tarzı şeyler nugalı karamelli çikolatalar mentos tarzı şekerler
zeytini yiyorsanız çekirdeğini çıkarıp yiyebilirsiniz, Lokum, hurma tarzı yapışkan şeyleri belki yiyebilirsiniz ancak braketlere dolar çıkmaz temizlenmez zorlarsanız braket kırılır( denenmiştir) Hele sakızı hiç çiğnemeyin.
Kola falan içmeyin diyorlar, pipetle için içtikten sonra fırçalayın bişiycik olmaz.
Ön dişlerle ısıramıyorsunuz, koparıp ağzınıza atın ne yerseniz yiyin. Arka dişlerle çiğneyin çok büyük ve sert parçalar atmayın.
çiğnemeden önce ağzınızda yumuşatırsanız iyi olur.


Temizlik, fırçalama, yemek birikmesi, koku
Size kırk tane farklı fırça aldırırlar , Almayın efenim gerek yok bi işe yaramıyor.
Birtane güzel sert fırça alın, Bastırarak fırçalayın eskisi gibi tertemiz oluyor arasındada bişeycik kalmıyor. Fırçanın sertliği giderse bir zaman sonra temizlemiyor ayda bir değiştirmeye özen gösterin.
Tel yüzünden diş eti çekilmesi , diş etlerinde sorun olur falan diyorlar bunun için Alkollü Listerin kullanın.
Hem telleri tertemiz yapar, hem dişlerinizi hem aralarını. Cidden iyi bir temizleyici. Yalnız çok yakıyor, o yüzden kapağının yarısına listerin yarısına su doldurup öyle çalkalıyorum ben. Alkol dişetlerine iyi geliyor ama Alkollüsünü tercih etmem derseniz alkolsüzü, portakallısıda var.
Yemek yedikten sonra üstü yemek dolar falan diyorlar külliyen yalan. Ön dişlerinle ısıramıyorsun zaten öyle bişey kolay kolay takılmıyor o yüzden.
Arka dişlerde yemek kalıntısı olursa olur onun için ufak bir fırça taşısanız yanınızda yeter, Su gargarası bile yeter aslında.
Lastikler koku yapar, siz hissetmessiniz dışardan hissedilir diyenleri duydum.
Ben koku hissetmedim evet, ama ağzımıda koklattım bi kaç kişiye bu yüzden kimse koku var demedi.
Yinede endişelenen varsa, çantasında naneli ağız spreyi yada rokko'nun şekersiz dile yapıştırılan naneli kağıt gibi şekerleri var onlardan edinebilirsiniz.
Olips falan taşımayın tamam kokuyu giderir ama, dişleri çürütür.
Ha bu arada ne yerseniz yiyin su dışında herşeyden sonra dişlerinizi fırçalayın. Hiç olmadı macunsuz üstünden geçin yada gargara yapın.

Yakınlaşma öpüşme

Hiç bir sorun yaratmıyor, öpüşün koklaşın.
sadece karşı taraf diline biraz dikkat etse yeterli ama bu konuda diş teli var yada yok öpüşürken farkedilmiyor yani sorun edilmeyecek bir detay


Fiyat aralığı

Eğer diş doktoruna giderseniz, evet benim ortodontistim var çağırırım hallederiz der. Ortodontist geldinde size 3.500-6000 arası fiyat verir. Neden? Çünkü diş doktorunun muaynanesini kullandığından en az 1000-1.500'unu ona verir. O yüzden muaynanesi olamayan bir ortosontiste gitmeyin.
Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde fiyatlar daha düşüktür ben alt üst toplamda 2500'e taktırdım. Ve diş çekimleri, tedavi sonrası sabit olmayan tel masrafları falan içinde oluyor.
Araştırmadan başlamayın işe, kazıklanmayın. Devlet hastaneleri 5 yıl sonrasına randevu verir hatta 18 yaş üstündeysen vermez. 15 yaşındaysan 18'i geçicek tarihe verir.
En ideali ağız ve diş sağlığı merkezleridir.

Yaş Önemi

Yaşın hiç bir önemi yok, 8 yaşından 100 yaşına kadar her hastaya takılabilir. Tabi dişler yerindeyse :D

Dişim eksik tel taktırabilir miyim?

Evet, benim kocaman azı dişim yoktu, azı dişimin karşısından ufak bir diş çekti şimdi az düzeltiler telle o aralık kapandı gayette hoş oluyor.
Bir, karşılıklı iki diş eksikse hiç bir sorun olmaz. üç diş , dört diş eksikliklerinde bile takıyorlar. Ya implant yapıyorlar önceden öyle durumlarda, Yada tele öyle bir ayar çekiyorlar ki boş yerde diş varmış gibi düzeltiyor hepsini çıkarınca ister köprü ister implantla kapatıyorsunuz orayı

Hangi durumlarda uygulanır.

Diş ayrılığı, dişlerin önce olması, çapraşık olması , düzgün kapanmaması, birbirini itmesi,dişin şeklini değiştirmez ama yerinden memnun olmadığınız her dişe uygulanabilir

20'lik dişler çıkarken dişlerimi bozuyor

Ortodontide kolay halledilen bir sorun. Çeneniz darsa ve fazladan dişe yeriniz yoksa, dişleriniz gömülü kaldıysa aldırmaya korkuyorsanız. Dişlerinizde birazda çarpıklık varsa ortodontiste gidin. yanlardan ufak iki diş çekiyor. 20'liklere yer açıyor. tel takınca 20'likler rahat rahat çıkıyor boşluk kapanıyor. Taptaze 20'lik dişlerinizi kullanabiliyorsunuz. Hem dişleriniz mükemmel oluyor.

Diş telinin dezavantajları
Damaklıysa bazen diliniz dönmüyor Ş J Z tarzı harfleri söyleyemiyorsunuz. Ama çoğu hastada damaksız tedavi uygulanır konuşmada sorun olmaz.
10.0000 de 1 ihtimalle diş kökü erimesine sebep veriyor tedavide aksaklık çıkıyor ama halledilebiliyor hiç olmadı doktora sen bana böyle sorun çıkıcağını söylemedin,bilsem taktırmazdım, şimdi dişsizmi kalıcam kapla hepsini der kaplatırsınız
:dp8: ama ihtimal düşük o yüzden dert etmeyin. en iyi kaplama bile dişinizin yerini tutamaz.
Süre uzun evet ama sonrası mukemmel. Zaten bi süre sonra ağzınızdaki teli hissetmiyor. Allah ne verdiyse yiyor acı bile duymuyorsunuz.

Braket yada tel kırılması

Doktorunuzu arayın en yakın zamana randevu alın, o halleder büyütülücek bişey değil.

Lastikler

tedavinin sonuna doğru alt dişlerden üst dişlere lastik takıyorlar. Ki hizaları aynı olsun abartılıcak bişey değil. Çok rahatsız oluyorsanız çıkarırsınız yemek yerken falan. Sonra yine takarsınız( ama aksatmayın tedavi uzuyor)

Bunlar dışında her soruyu sorabilirsiniz aklıma bunlar geldi yazdım ve görüntü benimde dert ettiğim bişeydi, Ama farkettimki sanki artık benim aksesuarım gibi, ruh halime göre renk değiştiriyorum Ama size tavsiyem sarı , maydanoz yeşili seçmeyin ve beyaz. Beyazla sarı diş rengini sar gösteriyor . Yeşil maydanoz sıkışmış gibi duruyor.
Onun dışında bi süre sonra takmıyorsunuz amann hoş durdu bende, çıkarmasınlar diyorsunuz. Çıkarmaya gittiği gün ağlayan insanlar tanıyorum. :)
Diş sağlığı önemlidir aksatmayın :)
BEN TELİ TAKTIRALI 3 GÜN OLDU AMA ÇAY İÇMELİMİYİM İÇMEMELİ Mİ BİLMİYORUM YARDIM EDERMİSİNİZ???
 
Geri
Üst