70 Yıl Önce, 70 Yıl Sonra Türkiye'de Eğitim

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
70 Yıl Önce, 70 Yıl Sonra Türkiye'de Eğitim
Büyük bir dikkatle ve hayretle okuduğum satırlardan sonra bir eğitimci olarak bunu mutlaka paylaşmalıyım dedim. 1939 yılında toplanan Eğitim Şurasındaki tartışmalar ile, günümüzde ÖSS ve SBS'den sonra ortaya çıkan vahim tablolar nedeniyle yapılan tartışmalar arasında ne kadar benzerlik bulacaksınız?

Cumhuriyet büyük başarıların coşkusunu yaşarken, sorunlarını ilk defa “1939 Maarif Şûrası”nda özgürce tartıştı, kitap olarak da yayımladı.
Aradan geçen 70 yılda eğitimimiz çok büyük atılımlar yaptı ama bazı ‘kafa’ sorunlarımız devam ediyor!

1939 Maarif Şûrası
Şûrada eğitimciler “Tek kitap sistemi”ni eleştirdiler. “Gençlerin iyi yetişmediğini, Türkçeyi iyi kullanamadığını” anlattılar!
Dil devriminin aşırılıklarının zararlarına dikkat çektiler!

Hitler’den kaçarak ülkemize gelen değerli âlim Prof. Neumark, temeldeki soruna parmak bastı:

“Türkiye’de üniversite ile lise arasındaki fark bilinmiyor! Lisedeki ezbercilik üniversitede de devam ediyor! Üniversite talebelerinde hususi çalışmalar veya kitaplara müracaat etmek fikri hemen hemen hiç yok!..”

Bu sorunlara aklı başında çözüm önerenler de oldu. Ama...

Nurullah Ataç’a göre çözüm, liselerde eski Latince ve ve Yunancayı öğretmekti! Bayağı alkış da almıştı ama Neumark bunun saçmalığını anlatınca o da alkışlanmıştı!
Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu’nun çözümü ise okullarda “Altı Ok’u anlatmak”tı!

Bizimkiler böyle uçuşurken, Bakın Neumark ne önermişti:

“Türkiye’nin asıl sorunu, liselerde üniversitenin gerektirdiği düzeyde öğrenci yetiştirilemiyor olmasıdır! Siz ortaöğretim müfredat programını buna göre düzenleyin!”

Ve 70 yıl sonra, Milliyet‘in manşeti: “Ortaöğretim SOS veriyor!” (14 Temmuz)
Şu iktidar, bu iktidar değil, 70 yıllık, hatta asırlardan gelen sorunlar.
Eğitim konusunda ideolojik tartışmalar girdabına kapılmadan somut ve üretken vizyonlar lazımdır.

Uzakdoğu ülkeleri yaptı bunu, her devirde bizden başarılı oldular. Demek ki mümkün, yeter ki kafalarımız ona göre işlesin.


Taha Akyol'dan
 
Hocam demek ki biz, eğitim sistemimizde değişikler yapmak için uğraşsak da, aynı sorunların içinde çırpınıp duruyoruz ve bir arpa boyu yol alamıyoruz... Üzücü...

Emeğinize sağlık...
 
Uzakdoğu ülkeleri yaptı bunu, her devirde bizden başarılı oldular. Demek ki mümkün, yeter ki kafalarımız ona göre işlesin


gerçektende öyle.Aslında herşey bizim elimizde ama işte nedense kafamızı çalıştırmıyoruz.Uzakdoğu ülkelri bizi geçti geçmeyede devam ediyor.Emeğinize sağlık adminim:)
 
bizlerim egitim anlasimiz cok farkli asamaiyoruz kafalarimiz degismedigi mûddetce.suan ùniverseteyi bitirmis bir kisiye soru sorsan cevabini alamazsiniz hic bise anlamamiski anlatsin.
 
Geri
Üst