Adet Gecikmesi Normal midir?

T

TİTAN

Forum Okuru
Adet Gecikmesi Normal midir?
adet gecikmesi nedenleri
adet gecikmesi normal midir
adet gecikmesi neden olur


Regl her kadının ergenlik çağından itibaren geçirdiği aylık periyorlardır melekler. Bu periyotlar kimisinde uzun aralıklarla kimisinde kısa aralıklara gerçekleşir. Ergenlik dönemlerinde düzene girene kadar yoğunluk ya da gecikmeler yaşanabilir. Ancak özellikle kadınlarda meydana gelen gecikmeler bebek sahibi olmak isteyen anneler için bir problemdir. Gebe olmadıkları halde yaşadıkları bu gecikme, ileri ki zamanlarda kurdukları bebek hayalleri konusunda onları tedirgin edebilir. Şimdi bu gecikmelerle ilgili olarak makalemize geçiyoruz..


adet_gecikmesi-14c.jpg



Adet gecikmeleri, yıllık görülen adet kanaması sayısının azalmış olması (adet döngülerinin 35 günden daha uzun sürmesi) durumudur.

Üreme çağında adet kanaması gecikmelerine sık rastlanır. Aktif cinsel yaşamı olan ve etkin bir korunma yöntemi kullanmayan kadında görülen adet kanaması gecikmesinin en muhtemel nedeni gebeliktir. İkinci muhtemel neden de herhangi bir şekilde o döngüde yumurtlama olmaması ve bu nedenle "rahim iç tabakasının kanamayla dökülmesinin" gecikmesidir. Düzenli adet kanaması gören bir kadında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan gecikmenin nedeni stres, mevsimsel değişiklikler, mekan değişiklikleri olabilir.

Normal bir kadında siklüsler fizyolojik olarak 21-35 gün arasında değişir. Bir adet siklüsünün 35 günden uzun sürmesi durumunda adet gecikmesinden bahsedilir. Ancak çok sık karşılaşılan bir durum olan adetlerin birkaç gün gecikmesi bir sorun olarak algılanmamalı. Yılda bir iki kez adet gecikmesi olabilir ancak adet düzensizliği 2-3 ay devam ederse doktor tarafından değerlendirilmelidir. Ayrıca adet kanaması gecikmesi senede bir kezden daha sık oluyorsa, yani kadın seyrek adet kanaması görüyorsa veya uzun süreli kanama göremiyorsa hormonal tetkik yapılarak durumun açıklığa kavuşturulması ve tedavi edilmesi kadının genel sağlığı açısından çok önemlidir.

Özellikle kilolu olan, gecikmelerle birlikte tüylenme, sivilcelenme gibi belirtiler yaşayan kadınlarda polikistik over adı verilen hormonal dengesizlik sözkonusu olabilir. Bu, mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir durumdur.

Adet kanaması gecikmesinin veya uzun süreli kanama görememenin diğer önemli nedenleri arasında aylık veya üç aylık "korunma iğneleri"'nin, kola uygulanan "korunma çubuklarının", ender durumlarda doğum kontrol haplarının içinde bulunan hormonların yan etkileri sayılabilir.
 
Ben ıkı aydır olmuyom adet 11 ayın 17 sınde oldugum daha olmadım neden olmali bana yardımci olurmusunuz
 
Sevgi hanım jinekoloğa görünüp muayene olun.Hormon tetkitleri ve doktor muayenesiyle durumunuz değerlendirilebilir..
 
merhaba. nişanlımla 11 ocakta cinsel ilişkide bulunduk. korunmadan ama herhangi bir boşalma söz konusu olmadı. 2 şubatta beklediğim zamanımda adet oldum. ancak bu ay,hala adet olmadım yaklaşık 17 gün gecikti. test yaptım ama negatif cıktı. sizce gebelik söz konusu olabilir mi ? nişanlım askerde ve eylülde düğünümüz var ancak düğüne kadar karnım belli olur diye gebeliği sonlandırmak zorunda kalıcam ve bunu yapmak istemiyorum. lütfen yardımcı olun..
 
Merhaba daha önce mensinizi olmuşsunuz gebelik söz konusu değil..Mens gecikmesi sadece gebelik söz konusu olduğunda gecikmez.Hormonal durumlar,rahim kaynaklı bir sorun ,stres mevsim dönüşleri gecikmeye neden olabilir..
 
oh :) çok içim rahatladı teşekkür ederim.. günlerdir kendimi yedim bitirdim. bazı kişiler üstüne görme yasamıs olamabileceğimi söyledi ama kanamam da süresi de her zamanki gibiydi.
 
Canınızı sıkmayın maalesef internette bilgi kirliliği çok..Hem normal mens olmuşsunuz hem test yapmışsınız sonuç negatif..Gebelik söz konusu değil. Sevgiler..
 
20 yaşındayım ve erkek arkadaşımla birlikte olduk bir kaç kez; korunarak lakin 2 gün önce adet olmam gerekirken olmadım, aşırı sinir ve stres durumundayım... Belli bir sürede kilo almaya başladım, bu kilo alımının ve gecikmenin nedeni ne olabilir
 
Birlikteliğiniz esnasın da korunmuş iseniz gebelik söz konusu olmaz.Mens gecikmesi bir çok neden den ötürü gecikebilir.Bir kaç gün için de mensiniz gerçekleşmez ise hekime görünün.
 
20 yaşındayım nişanlımla sürtünme olarak boşalma oldu içine ğirerek değil ve 2.ay oldu daha adet olmadım ? Sizce hamilelik bir durumu olabilir mi ? İçine kaçmış olabilir mi
 
Geri
Üst