Adetin düzene girmesi için nasıl beslenmek gerekir ?

Uzman SühaN

Administrator
Adetin düzene girmesi için nasıl beslenmek gerekir ?
Düzensiz dönemler sinir bozucu olabilir çünkü ne zaman kanamanın başlayacağını bilemezsiniz. Bir çok kadın menopoza girmeden önce zaman zaman adet düzensizliği yaşayabilmektedir.Bir çok doktor, PCOS Endometriozis, Yumurtalık Kistleri veya düzensiz adet döngüsü gibi doğurganlık sorunlarınız varsa, oral kontraseptif (doğum kontrol) doğum kontrolü yazacaktır.Düzensiz periyotlar seyrek veya çok sık dönemler, gözden kaçan dönemler veya kan akışında bir değişiklik ile karakterizedir. Adet düzensizlikleri olan kadınlara, hormonları düzenleyen doğum kontrol hapları reçete edilebilir ve bu da döngülerinin düzenli hale gelmesine neden olabilir. Bununla birlikte, doğal olarak gebe kalmaya çalışan veya ilaç almak istemeyen kadınlar, doğal yöntemleri kullanarak adet dönemlerini düzenleyebilirler.



adet düzensizliği ve beslenme.jpg







Adet döngülerinizin uzunluğunu ve sıklığını yazınız. Normal adet döngüsü, bireye bağlı olarak 25 ila 36 gün arasında olabilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar bundan daha kısa veya daha uzun döngülere sahip olabilir. Adet döngüsünün anormal olup olmadığını anlayabilmek için, o ay içinde meydana gelen değişiklikleri not alınız. Sağlıklı beslenin ve düzenli egzersiz yapın. Aşırı kilolu kadınlar adet dönemlerinde dalgalanmalar görebilir. Bunun nedeni kilolu olmanın hormon seviyelerinde değişikliklere neden olabilmesidir.


Günde en az 30 dakika yürümek, aktivite seviyelerini ve kardiyovasküler sağlığı da artırabilir. Meditasyon ve derin nefes egzersizleri gibi stres giderici egzersizler yapın veya stres seviyelerini azaltmak için hipnoterapi uygulayın. Çok fazla stres altında kalmanın hormon kortizolde bozulmaya neden olabileceğini ve bunun da menstürasyondan sorumlu östrojen ve progesteronu etkilediğini göstermektedir. Sigara içiyorsanız bırakın. Günde bir kez multivitamin alın. Bu, vücudunuzun düzgün çalışması için yeterli miktarda vitamin ve mineral bulundurmasını sağlayacaktır. Düzensiz adet döngüsünün birçok nedeni vardır. Döngülerinizde değişiklikler fark ederseniz mutlaka hekime görünün..



Beslenme ve adet döngüsü



Ruh hali değişimleri ve sinirlilik, anksiyete ve gerginlik, şişkinlik ve su tutma, meme hassasiyeti ve şişlik, akne, yorgunluk, kilo alma, baş ağrısı veya migren, depresyon, şeker ve gıda istekleri, kabızlık ve baş dönmesi adet öncesi görülen septomlardır. Bu septomlar kişinin yaşamını bu zamanlarda olumsuz etkilemektedir.


Hamilelik ve üreme için gerekli , tipik adet döngüsü yaklaşık 24 ila 35 gün sürer; Çoğu kadın için ortalama bir döngü 28 gündür. Dönemler arası gün sayısı 21 den daha sürerse veya aylık periyodunuzu hamilelik veya menopoz dışındaki nedenlerden dolayı üç aydan uzun bir süre boyunca gecikirse , döngü düzensiz kabul edilir.Düzensiz dönemlerin başlıca nedeni hormonlar östrojen ve progesteron dengesizliği , ama aynı zamanda zayıf beslenme, stres, çok fazla kilo kaybı veya kazancı, ya da başka herhangi bir tıbbi duruma olabilir.


Vücut ağırlığındaki ani değişiklikler, düzensiz dönemler yapabildiği için, tutarlı bir kiloyu korumak ya da yavaş yavaş ve sağlıklı kilo vermek önemlidir.Düşük karbonhidratlı bir diyet tüketmek bu konuda yardımcı olabilir. Tükettiğiniz karbonhidratlar için en iyi seçim , kepekli gıdalar ve kahverengi pirinç gibi karmaşık karbonhidratlardır . Düşük karbonhidrat alımı ayrıca adet düzensizliği olan polikistik over sendromunun semptomlarına yardımcı olabilir.


Kahve, çay, soda, çikolata ve alkollü içecek tüketiminizi kademeli olarak azaltmak, dönemleri düzenlemeye yönelik bir adımdır. Her gün yeteri kadar su tüketmek, vücudun sağlıklı ve verimli çalışmasını sağlamak ve dehidrasyonun etkilerini önlemek için genellikle iyi bir uygulamadır. Su tüketimi, sıklıkla düzensiz periyotlarla gelen krampları hafifletebilir .Olağandışı durumlarda, hormonal dengesizlik ve düzensiz dönemler beslenme eksiklikleri ile ilişkili olabilir .


Stres, vücuttaki hormonal dengesizliğin menstruasyondaki düzensizlikleri tetikleyen başlıca nedenlerden biridir. Yoga ve meditasyon stresin giderilmesinde yardımcı olur. Meditasyon vücutta mükemmel hormonal dengeyi sağlayabilir. Bu ikisi, ilaçsız düzensiz dönemleri kontrol etmek için en etkili yöntemlerdir.


Dönemlerinizi düzenlemek için her gün bir avuç badem tüketin. Protein, E vitamini, magnezyum ve manganez bakımından zengindir. Yumurta hormonaları dengelemede ve menstruasyonun düzenlenmesi için önemli olan protein ve sağlıklı yağ açısından zengindir. Aloe vera suyu da hormonları dengelemeye yardımcı olur. Sürekli adet gecikmesi yaşıyorsanız her gün taze zencefil çayı için.PMS ve ağrılı dönemleri en aza indirmek için zerdeçal tüketin. Mutfağımızdan eksik olmayan maydanozda adet düzensizliğine iyi gelmektedir. Her gün maydanoz çayı içmek adetinizi sökecektir.Yağlı balıklarda benzersiz olan, yüksek proteinleri, sağlıklı yağları ve omega 3 yağ asitleridir. Omega 3 yağları, ağrı, şişkinlik ve adet krampları dahil olmak üzere birçok sağlık sorununun temel sebebi olan inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. somon, uskumru, göl alabalığı ve ringa balığı tüketin.Keten tohumu, omega-3 yağlarının en önemli bitki kaynakları ve değerli lif kaynaklarıdır. Balık sevmiyorsanız keten tohumu tüketebilirsiniz.C vitamininin ve beta-karotenin bol miktarda alınması hormonal dengeyi sağlayarak adet döneminizi düzene sokabilir.En iyi C vitamini kaynakları arasında kırmızı biber, narenciye, brokoli, çilek ve brüksel lahanası bulunur. Susam çekirdeği en yüksek yağ içeriğine sahiptir. Hormonların üretimi ve dengelenmesinde yardımcı olurlar ve bu nedenle adet dönemlerini düzenlerler. Havuç, adet döngüsünü düzenlemede yardımcı olan birçok besin maddesine sahiptir. Günlük diyetinizde havuç bulundurun. Sağlıklı beslenerek hem genel sağlığınızı korursunuz , hemde adet döngünüzü düzenleyebilirsiniz.
 
adetin düzene girmesi için dua
adet düzensizliği nasıl düzene girer
adet düzensizliği için ne yenmeli
adet düzensizliği için bitkiler
adet düzensizliği nasıl düzelir
adet duzensizligi icin ne yapmaliyim
adet düzensizliğine iyi gelen bitkiler
adet düzensizliği neden olur

Merhaba arkadaşlar . Adet düzensizliği bir çok kadının ortak sorunu. Bende adet düzensizliğinden 7 ay öncesine kadar müzdariptim. Ama şükür şimdi adetim düzeldi. Adet düzensiliğinin bir çok nedeni var. Altta yatan enden mutlaka tanılanıp tedavi edilmelidir. Aksi durumda yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Ben adet düzensizliğimi şöyle yendim. Aşırı kilom vardı kilolarımı verdim. Düzenli olarak su tükettim ve yürüyüş yaptım . Yağlı yiyeceklerden uzak durdum. Sağlıklı beslendim. Doğurganlık masajı yaptım ve doğru nefes almayı öğrendim. Bu saydıklarımın hepsi adet düzeninizi etkliyor. Adetim düzene girdikten sonra hamilede kaldım. Sağlıklı bir yaşam tarzı sağlıklı hayatın anahtarı.
 
Geri
Üst