Ağız kokusu neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Ağız kokusu neden olur ?
Kötü nefes veya ağız kokusu, ağızda nahoş bir koku ile karakterizedir. Kötü nefesin sebepleri yiyecek, tütün ürünleri, kötü diş sağlığı , sağlık sorunları, ağız kuruluğu , oral enfeksiyonlar, diş problemleri veya ilaçlardır. Kötü ağız kokusu belirtileri, ağızda hoş olmayan bir koku veya tadı, ağız kuruluğunu veya dilin beyaz renkte görünümünü içerir. Bu makale ağız kokusu, kötü nefes kokusu,ağız kokusu nedenleri, nefes neden kokar, ağız kokusu nedenleri,ağız kokusu nasıl geçer hakkın da bilgiler vermektedir.



ağızda koku.jpg





Kötü nefes (ağız kokusu), diyet , ilaç kullanımı, kötü oral hijyen ve diyabet , GÖRH , laktoz intoleransı , diş eti hastalığı ve daha fazlası gibi hastalık veya durumlar gibi çeşitli şeyler nedeniyle ortaya çıkabilir . Kötü nefes tedavisi nedene bağlıdır.Yediğiniz yiyecek nefesinizi etkiler. Sarımsak veya soğan gibi kuvvetli kokular içeren yiyecekler yerseniz nefesiniz kokacaktır. Bu durumu dişlerinizi dilinizi fırçalayarak diş ipi ve gargara kullanarak giderebilirsiniz. Her gün dişleri fırçalamayınca veya diş ipi kullanmayınca , yiyecek parçacıkları da ağzınızda kalabilir. Bu parçacıklar dişler arasında toplanır ve ağızda biriken bakterilerin büyümesini teşvik eder ve ağız kokusu oluşturur. Kötü nefesiniz varsa, ilk adımınız bir diş muayenesi ve iyi ağız hijyenidir.


Kötü nefesin diğer nedenleri aşağıda belirtilmiştir:


dişeti hastalığı

diş çürüğü

ağızda biriken gıda parçaları

solunum yollarının enfeksiyonu

Yanlış diyet

kabızlık

ateş

hazımsızlık

yetersiz protein sindirimi

karaciğer veya böbrek hastalığı

ağızda bakteri

kolondaki bakteriler

tükrük bezi bozuklukları

kronik bronşit

sinüzit

diyabet



ağız kokusu.png




Bazı yiyecekler, sağlık durumu ve alışkanlıklar kokuşmadan sorumludur. Sigara içmek ağız kokusu oluşturabilir. Kötü nefesin ana belirtisi, ağzınızı açtığınızda yayılan hoşnutsuz bir koku. İnsanlar genelde ağız kokusu ile mücadele etmek için çiklet, nane ve gargara kullanırlar. Ev ilaçları veya bir diş hekimi ziyareti çoğu durumda ağız kokusu giderir.


Çoğu zaman, diş hijyen prosedürünü hızlandırırsanız ağız kokusu kendiliğinden giderilecektir. Ağız sağlığını iyileştirmek için güçlü kokulu gıdalardan kaçının ve sigarayı bırakın. Düzenli dental muayene yaptırdığınızdan emin olun ve bakterileri çıkarmak için dişlerinizi ve dillerinizi günde en az iki kez fırçalayın. Ağız ve dişlerin düzgün bakımı ve diş hekimine düzenli ziyaretler önemlidir ve ağız kokusunu kontrol altına almanın en etkili yoludur. Düzenli fırçalama, diş ipi, durulama ve dil temizleme problemleri önlemeye yardımcı olabilir.




Diyabet, kan dolaşımında aşırı glikozun işaret ettiği bir hastalıktır. Bu durum, şeker hastalıkları için ciddi sonuçlar doğurabilecek çok sayıda komplikasyona yol açmaktadır. Şeker hastalığının semptomları aşırı açlık, idrardaki ketonlar ve açıklanamayan kilo vermeyi içerir. Bu durum ağız kokusuna neden olabilir.Böbreğin fonksiyonu, kandaki çeşitli mineralleri filtrelemek ve kalbe ve bedene sağlıklı kan göndermektir. Böbrek problemleri ağız kokusuna neden olabilir.


Koku kalitesi ve yoğunluğu, altta yatan nedenlere bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Kötü nefesinizin nedeni tonsillit veya bademcik taşları olabilir.Bademcik iltihabına bağlı kötü nefes tonsillitin akut, kronik ve tekrarlayan formlarında ortaya çıkabilir. Bazen bademciklerinizdeki yarıklarda bakteri, yiyecek artıkları, ölü hücreler, mukus ve diğer maddeler sıkışabilir. Bu malzemeler birikebilir ve sonunda bademcik taşlarını oluşturabilir. Bu durum ağız kokusuna neden olabilir. Bademcik taşları sıkışmış sülfür bileşikleri, mukus ve bakterileri içerir.


Uzun vadeli sinüzit, yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir.Burun sinüsleri yanaklarda, burun çevresinde ve arkasında bulunurlar. Burun boşluğuna giren havayı ısıtmak, nemlendirmek ve filtrelemek için harekete geçerler. Sinüzit belirtileri ciddiyetine ve hangi sinüslerin dahil edildiğine bağlı olarak değişir. Bir sünizit varlığı nefesinizin kötü kokmasına neden olabilir.Kötü nefes akciğer enfeksiyonları ve bronşit, pulmoner abse, tüberküloz, amfizem ve pnömoni gibi durumlardan kaynaklanabilir.

Kötü nefes için yapılan muameleler genellikle oral hijyeni iyileştirmeyi veya alttaki sağlık sorunlarını hedeflemeyi içerir. Su içmek, şekersiz sakız çiğnemek, ağız hijyenini sağlamak,garagara kullanmak ağız kokularını önleyecektir. Her yemekten sonra dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın. Diş fırçanızı kullanımlar arasında temiz tutun. Kötü nefes bazen ciddi bir altta yatan durumun erken bir uyarı işareti olabilir, bu nedenle mutlaka bir hekime görünün..
 
Ağız kokusu bir çok insanı olumsuz etkilemektedir. Durumun olası nedenleri vardır. Başta kötü ağız hijyeni,tüketilen besinler soğan sarımsak gibi, ilaçlar yada bazı hastalıklar ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kokusuna bir dizi potansiyel sebep ve tedavi mevcut bulunmaktadır.Ağız kokusunu azaltmak için en iyi yöntem iyi ağız hijyenidir. Dişleri düzenli olarak fırçalamak,diş ipi kullanmak, fırçalama sonrası gargara yapmak, ağız kokusunu giderecektir. Bir diş çürüğü yada diş apsesi ağız kokusuna neden olabilir. Geçirme diş yapanlarda ağız kokusu yaygındır. Ayrıca sigara içenlerde ağız kokusu sıklıkla görülmektedir. Farenjit, bademcik şişmesi, bademcik taşları,soğuk algınlığı karaciğer ve böbrek hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir. Sindirim sistemindeki problemler de ağız kokusuna neden olabilir.Böbreğin işlevi kandaki çeşitli mineralleri filtrelemek ve kalbe ve vücuda sağlıklı kan göndermektir. Böbrekler başarısız olduğunda, bu filtre gerçekleşemez, bu yüzden mineraller kan dolaşımında toplanır. Bu mineral birikiminin sonucu, ağızda metalik bir tat ve amonyak kokan soluktur.Ağız kokusunun ardındaki temel neden, kötü ağız hijyenin den diyabet ve böbrek yetmezliğinden kaynaklanan yaşamı tehdit eden komplikasyonlara kadar uzanabilir. Ağız kokusu ile ilgili tedaviler genellikle oral hijyeni iyileştirmeyi veya temel sağlık sorunlarını tedaviyi içerir. İyi bir ağız hijyeni sağladığınız halde ağız kokusundan müzdaribseniz mutlaka bir hekime görünün.
 
Geri
Üst