Ağız Kokusunu Dert Etmeyin!

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Ağız Kokusunu Dert Etmeyin!
Bu sayfa; Ağız Kokusunu Dert Etmeyin konusunda bilgiler vermektedir.



Sevgili melekler, bir topluluğa girdiğinizde sizi son derece zor bir duruma sokan ağız kokusundan kurtulmak için pek çok yol bulunuyor. En basiti naneli bir şeker ya da çiklet geçici çözümler üretebiliyor. Ancak siz bu sorununuzdan kalıcı olarak kurtulmak istiyorsanız, aşağıda uzmanların tavsiyesi öneriler işinize yarayacaktır...



agiz_kokusu-26f.jpg



Adım adım nefes temizliği
Ağızınızı ve dişlerinizi düzenli olarak temizleyin

Ağız kokusunun iki ana nedeni vardır. Bunlar; bakteriler ve ağızda kalan yemek artıklarıdırlar. Ağzınızın içinde pek çok girinti ve oyuk bulunur ve bunlar da yemeklerin aralara girmesine neden olurlar. Bu nedenle sadece diş fırçalamak yeterli olmaz.

Dil de temizlenmesi gereken bir bölgedir. Dişlerinizi günde 2 kere fırçalarken, diş fırçanız yardımıyla, dilinizin de üstünü temizlemeniz gerekir.

Dil fırçalamanın zor yanı, bütün dilinizi fırçalamanız gerekmesidir. Yani dilin en arka kısmını da, bademciklere kadar, fırçalamalısınız. Bu, öğürme refleksi fazla hassas olan kişiler için zor bir iş olabilir.

Bunun dışında, diş ipi kullanmak da, ağız kokusuyla savaşmanın bir diğer gerekli yoludur. Diş ipine başladığınız ilk zamanlarda diş etleriniz kanayabilir, bu sizi korkutmasın. Bunun nedeni, diş aralarına uzun süre önce yerleşmiş yemek artıkları ve diş taşları olacaktır. Zamanla bu kanama duracaktır.
Ağzınızın içini nemli tutun

Kuru bir ağız, nefesinizin kokmasına neden olacaktır. Sabahları nefesimizin kötü kokmasının nedeni de budur. Çünkü ağzımız, biz uyurken daha az tükürük üretir. Tükürüğümüz kötü kokunun düşmanıdır çünkü hem bakterileri fiziksel olarak yıkayarak yok eder, hem de yemek artıklarını ağzımızdan gönderir. Aynı zamanda da bakterileri öldüren bir antiseptik görevi görür.

Sakız çiğnemek, tükürük üretimini arttırır ve kötü kokuları örter.

Su içmek de son derece önemlidir çünkü ağzınızın içini yıkamanızı sağlar.

Kuru ağıza bazen de kullandığımız ilaçlar neden olabilmektedir. Doktorunuza bu ilaçlar değiştirip değiştiremeyeceğinizi danışarak, ağzınızda kurumaya neden olmayacak bir ilaç yazmasını isteyebilirsiniz.
Sakızınızı iyi seçin

Daha önce de belirttiğimiz gibi, sakız çiğnemek, tükürük oluşumunu arttırdığı için ağız kokusuyla savaşır. Üstelik bazı sakızlar, bu konuda, diğer sakızlardan daha iyidirler. Mesela, tarçın aromalı sakızlar ağızdaki bakterinin azalmasına yardımcı olurlar.

Sakız seçerken xylitol ile tatlandırılmış sakızları seçmenizi öneririz. Çünkü şeker, ağzınız için iyi değildir. Xylitol ise bakteri önleyici özelliğe sahiptir ve şekerin yerine geçebilir.
Muz yemeyi önemseyin

Hepimiz soğan, sarımsak gibi gıdaların ağızda kötü koku yaptıklarını zaten biliyoruz. Peki, düşük karbonhidratlı bir diyet yaptığınız zaman da nefesinizin kötü kokacağını biliyor muydunuz? Bunun nedeni, vücudunuzun yağları kırarken, açığa çıkmasına sebep olduğu ketonlardır. Bunların bazıları ağızdan dışarı atılır ve ketonlar kötü kokuya sahiptirler. Bu nedenle de nefesimiz de kötü kokacaktır. Bu tip bir rejim yaptığınız zaman, elma ya da muz gibi atıştırmalıklar yiyerek kötü kokuyu giderebilirsiniz.

Ayrıca oruç tutan insanlar ve anoreksik insanlar da bu durumla karışlaşmaktadırlar.
Doktorunuza danışın

Eğer yukarıdaki adımları uyguladıysanız ve hala nefesinizdeki kötü kokuyu gideremiyorsanız bunun nedeni medikal olabilir. Bu tip bir kötü kokunun nedenleri aşağıdakilerden biri olabilir;

Bademcik taşları. Bunlar, bademciklerin üzerinde oluşan beyaz noktacıklardır. Boğaz enfeksiyonu ile karıştırılabilmektedirler ama çıplak gözle görülemezler. Bu rahatsızlığa sahipseniz, ağızınızda metalik bir tat olur ve / veya yutkunurken acı hissedersiniz.
Diabetik ketoasidoz. Eğer şeker hastalığınız varsa, vücudunuz glikoz yerine yağ yakıyor olabilir. Bu da ketone nefesinin oluşmasına neden olur. Bu, tedavi edilmesi gereken, ciddi bir durumdur.
Trimetilaminuria. Eğer vücudunuz trimetilamin denilen kimyasalı parçalayamıyorsa bu, sizin tükürüğünüze salgılanır ve kötü kokuya neden olur. Bu, aynı zamanda terinizden de salgılanacaktır. Bu nedenle, kötü ter kokusu da bir diğer semptomu olacaktır.

İpuçları

Dişinizi fırçalarken dilinizi de fırçalayın.
Damağınızı ve onu çevreleyen diş etlerinizi de fırçalayın. Fakat bunu nazik bir şekilde yapın ki diş etleriniz kanamasın.
Ağız bakım suyu geçici bir çözüm olacaktır.
Sabahları dilinizin arkasını da fırçalayın.
Dişlerinizi fırçaladıktan sonra mutlaka diş ipi kullanın, ardından da ağız bakım suyu kullanmak size yardımcı olabilir.
Dişlerinizin arkalarını fırçalamayı unutmayın, diş taşları ve plaklar burada birikirler. Ayrıca ağız bakım suyu kullanıyorsanız, bunu da dişlerinizin arka tarafına ulaştırdığınıza emin olun.
Ağzınızın kötü kokup kokmadığını anlamak için, dilinizin arkasına parmağınızı koyun ve 5 saniye boyunca üfleyin sonra da koklayın. Parmağınız nasıl kokuyorsa, ağzınız da öyle kokuyordur.
Dişlerinizi bastırmadan fırçalamak, temizlemek için daha etkilidir.

Uyarılar

Doktorunuzun size yazdığı ilacı sırf ağzı kokusu yaptığı için kendi kendinize bırakmayın! Mutlaka önce doktorunuzla görüşün.
Bazen kötü nefesin sebebi bir hastalık olabilir. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuza danışın.
Xylitollü sakızınızı, eğer evcil hayvanınız varsa, iyi saklayın çünkü xylitol köpekler için zehirlidir.
 
Geri
Üst