Ahşap boyamada tamamlama tekniği nasıl yapılır?

Ayşegül AYRANCI

Daimi Üye
Ahşap boyamada tamamlama tekniği nasıl yapılır?
Ahşap boyamaya ilgi duyan bayanlar buraya. Meleklermekanı takipçim olanlar bilir arada tepsi boyadığımdan bahsettiğim olur. Bir hobi olarak edindiğim bu iş oldukça keyifli. Deneyim kazandıkça daha güzellerini yapabiliyorsunuz. Size bugün anlatacak olduğum tamamlama tekniği de tamamen deneyim tutkunu ahşapçıların vazgeçemediklerinden. Tepsi, sunum tahtası, sehpa, fiskos modelleri üzerinde çok rahat çalışılabilecek bir teknik olan tamamlama tekniğinde harika etkinlikler çıkabiliyor. Ben şimdiye kadar bu tekniği uygulamadım; ama bu hafta üzerinde çalışacağım. Çalıştığım zamanda sizlerle paylaşacağımdan emin olabilirsiniz. Bildiğim ve kursta gördüğüm kadarıyla sizlere bu tekniği anlatacağım. Aynı zamanda video seçenek sunumlarında bulunarak daha etkili sonuçlar alabilme fırsatı kazanabilmenize yardımcı olmaya çalışacağım.


Resim galerime eklemiş olduğum örneklere bakarken kendinizi yağlı boya resmi yapacak zannettiğinizden eminim. Ama desen üzerinde hayal gücünüze ışıkların yansımasına göre zevk meselesi dediğim bu çalışmada iyi yol kat edileceğini düşünüyorum. Sizler için sunacağım örneklerin her aşaması gösterilmese de tariflerimden anlayacağınız üzere orta düzeyde bilgisi olabilenler bu çalışmaları sergileyebilir; hatta satış bile gerçekleştirebilir. İlk olarak çalışma objesini zımpara yaparak işe koyulacağız.


Yapacağımız ilk iş zımpara işlemi ve bir güzel objemizi ıslak mendille silmek olmalıdır. Sonra desen yapıştırılacak alana beyaz boya ile boyama uygulaması gerçekleştirilmektedir. Ardından beyaz boya kurutma makinesi ile kurutularak 4 bazen 5 kat beyaz boya atılır. Seçilen obje tepsi ya da sehpa üzerine orta kısma gelecek şekilde işaretlemesi yapılarak yapıştırılacaktır. Bu işlem için kağıt ters bir şekilde yapıştırma yüzeyine yerleştirilip kalem ile nereden yapıştırılacağı belirlenir. Ardından resim olan yüzeye ahşap tutkalı sürülerek resim kabarmadan işaretleme alanına denk gelecek şekilde desen yapıştırılır. Ertesi gün tutkal iyice kuruyunca sünger ıslatılarak desen soyulmaya başlanır. Desenin kimi yerleri soyma işleminde kalkabilir; korkmayın panik yapmayın. Sadece tamamlama tekniğini uygulamak adına kendi el becerinize güvenin. Renk tonları ve yansımalarda hesaba katılarak yan kenar fırçalarıyla harika sunumlar ortaya çıkacaktır emin olun. Video seçeneklerini izlemeye başlayarak en zevkli çalışmayı yapmaya hazır mısınız? Hazırım diyenler e ne duruyorsunuz haydi linke tıklayın.


100_2321.JPG
20130920_155351.jpg
IMG_2886.jpg
P1030069.JPG
 
Bende ahşap boyamaya merak saldım son günlerde. Halk eğitime giderek işin tekniğini öğrenmek istiyorum. Bana göre çok iyi bir terapi gibi . Çiçek figürlü ahşap tepsiyi çok beğendim. Size bir sorum olucak bu ahşap boyama da ne tür boyalar kullanılıyor acaba ?
 
Geri
Üst