Akciğer kanserini önlemek için öneriler

Uzman SühaN

Administrator
Akciğer kanserini önlemek için öneriler
Sigara içmek akciğer kanseri için bir numaralı risk faktörüdür.Tütün dumanı 7 binden fazla kimyasalın zehirli bir karışımıdır. Bir çoğu zehirler. Sigara içilmesinin yanı sıra iç ve dış ortamdaki hava kirliliği de akciğer kanserini riskini artırmaktadır. Araştırmalar, günde en az beş porsiyon taze meyve ve sebze ve bol miktarda kepek içeren düşük yağlı, yüksek lifli bir diyet yemenin , diğer kanser ve kalp hastalıklarının yanı sıra akciğer kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. . Akciğer kanserine yakalanma riskinizi azaltmanın en iyi yolu, sigara içmemektir. Yaşınız ne olursa olsun veya ne kadar içtiğinizden bağımsız olarak, sigarayı bırakma akciğer kanseri riskinizi azaltabilir ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir.



akciğer kanseri.jpg






Araştırmalar, bir kişinin akciğer kanserine yakalanma olasılığını artıran bir dizi risk faktörünü ortaya çıkarmıştır. Birçok hastalıkta olduğu gibi, bazı risk faktörleri önlenebilir ve bazıları da insanların kontrolünde değildir.Bazı güncel çalışmalar, hava kirliliğinin akciğer kanseri riskine katkıda bulunabileceğini göstermektedir. Ancak, bu sonuçlar tartışmalı olarak kabul edilir. Akciğer kanseri riski de genetik, cinsiyet ve ırk gibi diğer faktörlerden etkilenir. Akciğer kanseri temel olarak çevresel faktörlerle ilişkiliyken, bazı kişilerin hastalığa yönelik genetik yatkınlığa sahip olduğunu gösteren yeni kanıtlar ortaya çıkmaktadır. Örneğin, kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireyler, sigara içip içmediklerine bakılmaksızın akciğer kanseri gelişme riskinde artışa sahip gibi görünmektedir. Akciğer kanseriyle ilişkili genetik faktörleri daha fazla tanımlamak için araştırmalar devam etmektedir.


Tahmin edebileceğiniz gibi, sigara içme , hastalıkla ilişkili en önemli risk faktörüdür. Tıp uzmanları, akciğer tümörlerinin en az yüzde 70'inin sigara içmekten kaynaklandığı konusunda ısrar ediyorlar. Vakaların geriye kalan yüzde 30'u, kolayca tanımlanamayan nedenleri içerir, ancak ilave risk faktörleri, ikinci el dumanı, radon gazı, hava kirliliği ve asbest maruziyetini içerir.Pek çok kanserin daha iyi beslenme ve egzersiz yoluyla önlenebileceğine dair artan bir farkındalık yer almaktadır.Özellikle, artan bir bilimsel kanıtlar, birçok meyve, sebze ve şifalı bitkilerin, güçlü anti-kanser ve tümör bozucu özellikler içerdiğini göstermektedir. Zerdeçal birçok kanser türüne karşı etkili görünmektedir.Doğal bir antienflamatuardır ve asırlardır hem artrit, hem de solunum sistemini tedavi etmek ve bağışıklık sistemini harekete geçirmek için hem Asya hem de Ayurveda tıbbında kullanılmaktadır.Kuşkusuz, akciğer kanseri, korkutucu ve inatçı bir hastalıktır. Ancak, tümörlerin önlenmesi, küçültülmesi ve savaşmasına yardımcı olabilecek çok çeşitli doğal yiyecekler vardır.




İşaretler, belirtiler




Akciğer kanseri belirtileri çeşitlidir ve uyarı işaretleri her zaman açık değildir. Akciğer kanseri alan bazı kişiler, rutin göğüs röntgeni veya CT taraması sırasında kanser keşfedilene kadar hiçbir semptom göstermez. Belirtileri gösteren kişilerde, bunlar aşağıdakileri içerebilir:



Kalıcı öksürük ve ses kısıklığı
Nefes darlığı, hırıltı ve göğüs ağrısı
Kan çizgili balgam
Göğüs ağrısı
Sık bronşit veya pnömoni atakları
Kilo kaybı, halsizlik ve yorgunluk.



Akciğer kanserine yakalanma şansınızı azaltmak için yapabileceğiniz çok şey var . Yapılması gereken 1 numaralı şey, sigara içmemek ve diğer insanların sigara dumanından kaçınmaktır .Sigara içmediyseniz, akciğer kanseri riskiniz düşüktür. Sigara içiyorsanız, , akciğer kanserine yakalanma olasılığınız sigara içmeyenlere göre 30 kat daha fazla olabilir. Sigara içiyorsanız, bırakmak için en önemli önceliğiniz haline getirin. Beta karoten takviyelerinden kaçının . Çalışmalar, sigara içenlerde akciğer kanserini daha olası hale getirdiğini göstermektedir.Egzersiz yapın ve meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet yapın . Bu sağlıklı alışkanlıklar , kalp hastalığı ve diyabetin yanı sıraçeşitli kanser türlerine yakalanma riskinizi azaltacaktır.
En güçlü anti-kanser gıda sarımsak oldu.Sarımsak, aşağıdaki kanser gelişimini durdurdu:



Meme kanseri
Beyin kanseri
Akciğer kanseri
Pankreas kanseri
Prostat kanseri
Çocukluk çağı beyin kanseri
Ve mide kanseri




Akciğer kanseri teşhisi ile karşı karşıya kaldığınızda, beslenme yolculuğunuzun önemli bir parçası olabilir. Kanser tedavisi sırasında ve sonrasında dengeli bir diyet yapmak, kendinizi daha iyi hissetmenize, gücünüzü korumanıza ve iyileşmenizi hızlandırmanıza yardımcı olabilir.Gün boyunca küçük, sık yemek yiyin. Sık sık küçük yemekler yemek vücudunuzun tedaviyi tolere edecek kadar kalori, protein ve besin almasını sağlayacaktır. Daha küçük öğünler, mide bulantısı gibi tedaviyle ilişkili yan etkilerin azaltılmasına da yardımcı olabilir. Protein açısından zengin gıdalar seçin. Protein vücudun hücreleri ve dokuları onarmasına yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sisteminizin hastalıktan kurtarılmasına yardımcı olur. Tüm öğünlerde ve atıştırmalıklarda yağsız protein kaynağı ekleyin. İyi bir yağsız protein kaynağı şunları içerir:



Tavuk, balık veya hindi gibi yağsız etler
Yumurtalar
Süt, yoğurt ve peynir ya da süt yerine geçen az yağlı süt ürünleri
Fındık ve fındık butters
Fasulyeler
Soya gıdalar



Bütün tahılları dahil edin . Tam tahıllar enerji seviyenizi yükseltmeye yardımcı olan iyi bir karbonhidrat ve lif kaynağıdır. Kepekli tahılların iyi kaynakları şunlardır:


Yulaf ezmesi
Tam buğday ekmekleri
Esmer pirinç
Bütün tahıl makarnaları



Her gün çeşitli meyve ve sebzeleri yiyin . Meyve ve sebzeler, kansere karşı savaşmaya yardımcı olabilecek vücut antioksidanlarını sunar. En büyük faydayı elde etmek için çeşitli renkli meyve ve sebzeleri seçin. Günlük olarak en az 5 porsiyon meyve ve sebze yemeyi hedefleyin.Sağlıklı yağ kaynakları seçin .Herhangi bir vitamin veya besin takviyesi almadan önce sağlık ekibinizle konuşun. Bazı ilaçlar ve kanser tedavileri vitaminler ve takviyelerle etkileşime girebilir . Armut akciğer geliştirme riskinizi azaltabilir. Ayrıca düzenli olarak yeşil çay tüketimi akciğer kanserini önleyebilir.D vitamini içeren bir diyet akciğer kanserini önleyebilir. Somon iyi bir D vitamini kayağıdır.Zencefil, akciğer kanserinin gelişmesini önlemeye yardımcı olabilecek bir bileşik içerir. Akciğer kanserini önlemek için zencefil içeren bir diyet benimseyin.

Havuç, yeşil ve kırmızı biber, tatlı patates, kış kabağı ve yapraklı yeşillikler, ciğerleri koruyan DNA dostu antioksidanlar içerir. A vitamini öncüsü olan beta karoten, akciğer kanseri korumasına en çok eşlik eden karotenoid olmuştur. Mango, kayısı, kavun ve şeftali mükemmel meyve seçimleridir.Közlenmiş sebzeler (brokoli, lahana, lahana, su teresi ve Brüksel lahanası gibi) fitokimyasal içerir. Bu sebzeleri düzenli tüketmek sizi akciğer kanserinden koruyabilir.Bir çalışma, selenyumun (200 mcg) besin takviyelerinin akciğer kanseri insidansını önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir.Brezilya fıstığı, kepekli tahıllar ve ton balığı iyi bir selenyum kaynağıdır.Vitamin-E açısından zengin gıdalar arasında fındık (badem, ceviz ve ayçiçeği çekirdeği), avokado, mango ve buğday tohumu bulunur. Bir antioksidan olan E vitamini (tokoferol) akciğer hücresi bütünlüğünü sürdürür..


Portakal C vitamini ve folik asit (bir B-kompleks vitamin) içerir. Her iki besin de akciğer kanserine karşı korunmada yararlı görünmektedir. Diğer yüksek C Vitamini gıdaları kivi, patates ve kırmızı biber içerir. Kuşkonmaz, brokoli ve kuru baklagiller iyi bir folik asit kaynağıdır.Sarımsak, bağışıklık sisteminin kansere karşı doğal savunmasını uyarabilen kükürt bileşikleri içerir ve tümör büyümesini azaltma potansiyeline sahip olabilir.Yemekelrinizde mutlaka sarımsak bulundurun.Akciğer kanserine karşı savaşmanın en iyi yolu doğal olarak bu ciddi hastalığın gelişimini engellemektir. Dünya genelinde akciğer kanseri en yaygın kanser türüdür. Aynı zamanda tüm kanserlerin en yüksek ölüm oranlarından birine sahiptir.Sağlıklı beslenerek, sigara, alkol ve çevresel kirlilikten kaçınarak akciğer kanserinden korunabilirsiniz.
 
Geri
Üst