Akciğerde nodül neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Akciğerde nodül neden olur?
Akciğerde ortaya çıkan nodüllerin kanser olup olmadığını ortaya koymak, takip ve tedavisini gerçekleştirmek son derece komplike bir süreçtir. Konu hakkında uzman görüşü alınmadan yapılacak gereksiz bir ameliyat veya kanser olasılığı yüksek olan bir nodülü sadece takibe almak zararlı sonuçlar doğurabilir.

Akciğerde Soliter (Tek) Nodül

-Akciğerde yerleşen,

-Çapı 4cm’den büyük olmayan,

-Vücutta başka bir kanser olmayan,

-Nefes borusunda tıkanıklık oluşturmamış,

-Göğüs duvarına (kaburgalar ve adaleler) yayılmamış olan

-Bir adetten çok olmayan akciğer lezyonlarıdır.



1.jpg







Kısaca SPN (Soliter Pulmoner Nodül) olarak adlandırılan akciğer nodülü aşağıdaki durumlar dikkate alınarak değerlendirilir:

-hastanın yaşı,

-sigara içme öyküsü,

-daha önce geçirdiği hastalıklar,

-nodülün radyolojik görünümü,

-iğne biyopsisi sonucu,

-PET-CT bulguları

Akciğerdeki tek nodüllerin büyük kısmı (%80) basit sebeplere dayanırken bir kısmı da kanser olabilir. Bu durum araştırmalarla ve bazı durumlarda hastanın üçer ay ara ile çekilen tomografileri ile yapılan takipleriyle ortaya çıkartılır ve buna göre tedavi edilir.Zaman zaman çekilen röntgenlerde akciğerde anormal bir oluşuma rastlanabilir. Doktorlar buna lezyon, nodül, kitle diyebilirler. Kanser herkesin korktuğu bir ihtimal olsa da bu nodüllerin çoğu enfeksiyon, kan damarı anormalliği gibi başka sebeplere dayanır ve kanseröz değildir.

Enfeksiyonlar, aktif olsun ya da olmasın akciğer nodüllerinin en sık görülen sebebidir. Granülomlar akciğer dokusunda bulunan küçük enflame alanlardır. Genellikle geçmiş bir enfeksiyon, bazen aktif bir enfeksiyon bazen de enfekte olmayan durumlara dayanırlar. Granülomlara sebep olan enfeksiyonlar arasında tüberküloz ve bazı mantar enfeksiyonları yer alır. Sarkoidoz adlı sebebi bilinmeyen bir hastalık akciğer dahil çeşitli organlarda granülom oluşumuna yol açar.

Akciğerdeki kanseröz olmayan nodüllerin birçok çeşidi vardır. Hamartom vücudun birçok yerinde olabilecek düzensiz doku birikimidir. Genellikle belirti vermez ve görüntüleme testlerinde şans eseri tespit edilir. Lipoma bir kapsül içinde büyüyen yağ hücresi birikimidir. Fibroma ise lif gibi bağlayıcı dokular içeren dokulardan oluşur. Hamartom, lipoma ve fibromalar akciğerdeki çoğu kanseröz olmayan oluşumun sebebidir.

Tümörler akciğerde de oluşsa, bir başka dokudan yayılarak da akciğere ulaşsa akciğerdeki büyümelerin en ciddi olanıdır ve hayatı tehdit ederler. Kanser teşhis edildiğinde tedavi ve kurtulma ihtimali çok çeşitlidir. Akciğerde başlayan ve vücuda yayılmamış tek bir kanserli doku çok tedavi edilebilirdir. Ancak iki akciğerde de bulunan büyük tümörlerin veya vücuda yayılmış bir kanserin tedavisi çok daha zordur.

Kan damarı anormallikleri ve romatoid artrit gibi durumlar da akciğerde nodüle yol açabilir. Bazıları zararsızken bazıları tehlikelidir. Neyse ki radyoloji uzmanları akciğerdeki dokunun görüntüsüne bakarak yorum yapabilir ve bu doktorların karar vermesine yardımcı olur.
 
Geri
Üst