Akciğere İyi Gelen Bitkiler, Yiyecekler ve Besinler

Uzman SühaN

Administrator
Akciğere İyi Gelen Bitkiler, Yiyecekler ve Besinler
Ciğerlerimiz vücudumuzun iyi çalışmasına yardım etmede hayati bir rol oynamaktadır.Zehirli hava ve kötü bir yaşam tarzı akciğerlerimizi etkiler. Bir dizi solunum yolu rahatsızlığı ile bağlantılı semptomlardan uzak durmak için sağlıklı akciğerlerin korunması gereklidir. Çevrede toksik elementlerin ve kirlenmenin varlığından dolayı, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmemek akciğer rahatsızlıklarının gelişmesine yol açabilir. Bu yüzden uzmanlar ve beslenme uzmanları ciğerlerinizi sağlıklı tutan gıdalar tüketmeyi öneriyorlar. Akciğere iyi gelen bitkiler ibrahim saraçoğlu diye arama yaptığınızda karşınıza çıkan içerikte ebegümeci tüketilmesi tavsiye ediliyor.Ebegümecinin akciğere iyi geldiği vurgulanıyor.Aynı zamanda, akciğer hastalığına katkıda bulunan yiyeceklere karşı da uyarıyorlar. Bazı sağlıklı alışkanlıkları benimseyerek, akciğerlerinizin sağlığını daha iyi koruyabilir ve kıdemli yıllarınızda bile en iyi şekilde çalışmalarını sağlayabilirsiniz. Makalemizin devamında akciğer sağlığını koruyan besinlerle ilgili detaylı bilgiler verilecektir. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..





akciğer sağlığı için hangi yiyecekler tüketilmeli.jpg







Akciğerlerde, her nefesten çıkan oksijen kan dolaşımına aktarılır ve tüm vücut hücrelerine yaşamı sürdüren yakıt olarak gönderilir. Akciğerlerinizi sağlıklı tutmak, optimal sağlık için çok önemlidir. Ancak, sonuç olarak, akciğerlerimiz sadece havayı değil, hava kirletici ve bununla birlikte sigara dumanı gibi bazı zararlı unsurları emmek zorundadır. Bu kirletici maddeler, astım, bronşit, kistik fibroz ve zatürree gibi solunum sağlığı sorunlarının riskini arttırmaktadır. Ciğerlerinizi sağlıklı tutmanın iyi bir yolu, düzenli egzersizlere katılmak ve sağlıklı bir diyet yemek yapmaktır.Muhtemelen sigara içmenin akciğer kanseri riskini arttırdığını zaten biliyorsunuzdur. Fakat neden olabileceği tek hastalık bu değil. Aslında, sigara içmek KOAH, idiyopatik pulmoner fibroz ve astım dahil çoğu akciğer hastalığına bağlıdır. Aynı zamanda bu hastalıkları daha şiddetli hale getirir.Her sigara içtiğinizde, nikotin, karbon monoksit ve katran da dahil olmak üzere binlerce kimyasalın ciğerlerinize solunmasını sağlarsınız. Bu toksinler ciğerlerine zarar verir. Bu nedenle akciğer sağlığını korumanın ilk adımı sigarayı bırakmak olmalıdır.




Sigaradan kaçınmanın yanı sıra düzenli egzersiz yapmak muhtemelen akciğerlerinizin sağlığı için yapabileceğiniz en önemli şeydir. Egzersiz vücudunuzun formunu koruduğu gibi, ciğerlerinizi de formunu korur.Havadaki kirleticilere maruz kalmak ciğerlerinize zarar verebilir .Maruziyetinizi mümkün olduğunca azaltın. Enfeksiyonlar, özellikle yaşlandıkça, akciğerleriniz için özellikle tehlikeli olabilir.Akciğer enfeksiyonlarından kaçınmanın en iyi yolu ellerinizi temiz tutmaktır. Bol miktarda su içiniz ve bol miktarda meyve ve sebze yiyin, bunlar bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olan besin maddeleri içerir.Derin nefes alma, akciğerleri temizlemeye yardımcı olur ve tam bir oksijen değişimi yaratır.Bu beş alışkanlığı her güne dahil etmeye çalışın: Sigarayı bırakın, düzenli egzersiz yapın, kirleticilere maruz kalma riskinizi azaltın, enfeksiyonlardan kaçının ve derin nefes alın.






akciğer sağlığı için hangi besinler tüketilmeli.jpg






Akciğer dostu yiyecekler



Allisin, sarımsakta mevcut olan başlıca fito-besin maddesidir ve sağlık açısından birçok yararından sorumludur. Antimikrobiyal, antikanser ve kan basıncını düşürücü özelliklere sahiptir. Çinli bilim adamları, sarımsak tüketiminin, akciğer hastalıkları ve akciğer kanserli hastalar üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu bulmuşlardır. Ciğerlerinizi enfeksiyon ve hastalıklardan korumak için günde 2-3 diş sarımsak tüketin.Sarımsak, bin yıl boyunca viral hastalıklar dahil solunum ve diğer enfeksiyonlarla mücadele etmek için kullanılmıştır. Potansiyel antibakteriyel ve anti-viral aktivite gösteren allisin gibi çeşitli bileşikler içerir. Çalışmalar, sarımsak genel bağışıklık sağlığını desteklediğini, solunum yolunun spesifik bakteriyel enfeksiyonlarına karşı aktif olduğunu ve solunum yolunun viral enfeksiyonlara karşı savunma yeteneğini destekleyebileceğini göstermiştir. Akciğer iltihabına iyi gelen gıdalar zencefil, kekik,sarımsak , yaban mersini ve ıspanaktır. Bu besinleri tüketerek akciğer iltihabını ekarte edebilirsiniz.




Koyu yeşil yapraklı sebzeler vitamin ve minerallerle yüklüdür. Düzenli olarak koyu yapraklı yeşillikleri tüketmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve ciğerlerinizi iyi durumda tutar.Hem yoğurt hem de kefir, zengin miktarda protein, kalsiyum ve probiyotik dostu bakteriler sunan, sindirim sağlığını destekleyen kültürlü süt ürünleridir.Probiyotikler (çeşitli fermente gıdalar) solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Probiyotikler ayrıca, soğuk algınlığı semptomlarının sıklığını veya şiddetini azaltmaya da yardımcı olabilir. Mevsim meyveleri ve sebzeleri, vücudunuzu enfeksiyonlardan, hastalıklardan ve toksinlerden koruma yeteneğine sahip, zengin miktarlarda antioksidan, bağışıklık sisteminizi destekleyen besinler sağlar.Kırmızı dolmalık biber, çilek, papaya, kivi, yeşil yapraklı sebzeler, lahana, Brüksel lahanası ve diğerlerinde yaygın olan güçlü bir antioksidan olan C Vitamini, solunum sisteminizdeki iltihabı hafifletebilir.






akciğer dostu yiyecekler.jpg




Havuç sadece gözleriniz için sağlıklı değil aynı zamanda sebzede bulunan beta karoten de ciğerlerinizin sağlığı için faydalıdır. Beta-karoten, astım gibi çeşitli solunum yolu hastalıklarının önlenmesine yardımcı olacak A vitaminine dönüşür. Bu nedenle beslenme uzmanları, genel refahınız için son derece besleyici olduklarından, taze havuç tüketmeyi vurgulamaktadır.Son zamanlarda yapılan bir çalışmaya göre, düzenli olarak elma yemek , astım riskini % 32'ye kadar düşürebiliyor. Eğer günlük olarak tüketmezseniz, astım semptomları geliştirme olasılığınız artar. Ayrıca, elmalarda flavonoidler gibi bulunan bileşikler, solunum yollarını etkili bir şekilde açarak zorlanmadan nefes almanızı sağlar.Serbest radikaller, akciğerlerinize zarar verebilir .Meyveler, yaşamı tehdit eden serbest radikallerle savaşma potansiyeli olan C Vitamini ile yüklü olduğu için faydalıdır.Bir astım ya da başka bir solunum problemi hikayeniz varsa, kavun tüketmeye başlamanız önerilmektedir. Portakal, limon, vb. C vitamini içeren yiyeceklerin tüketilmesinin akciğerleriniz üzerinde olumlu bir etkisi olduğu söyleniyor.





Omega-3 yağ asitleri ve Magnezyum ile zenginleştirilmiş yiyecekler , güçlü akciğerleri korumak için esastır. Keten tohumu bu güçlü bileşikleri tüketmek için harika bir kaynak olabilir. Keten tohumlarının yanı sıra, astıma yol açan semptomları gidermek için somon ve yağlı balıkları tüketebilirsiniz. Yabani avlanan somon, uskumru, sazan ve mezgit balığı gibi yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Yağlı balık tüketmek veya balık yağı takviyesi almak, genel sağlığınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Sizin için tam balık yağı takviyesi dozunu bilmek için doktorunuzla konuşun. Ceviz , harika bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır . Bunlardan bir avuç yemek astım ve diğer solunum koşullarıyla savaşmaya yardımcı olabilir . Omega-3 yağ asitlerinin, enflamatuar hastalıklarda koruyucu etkileri olan anti-enflamatuar besinler olduğu düşünülmektedir.




Kahve içmenin solunum problemlerini uzak tutttuğunu biliyormuydunuz ? Enflamasyon, enfeksiyonu, akciğer sorunlarını kahve içerek tedavi edebilirsiniz. Bununla birlikte, birden fazla fincan tüketmenin solunum sağlığınızı olumsuz yönde etkileyip etkilemeyeceğine dair kanıt yoktur. Kahve ciğerleri korumak için gerekli olan antioksidanlar ve diğer minerallerle doludur.Avokado , solunum sağlığınızı önemli ölçüde artıran en önemli gıdalardan biridir. Serbest radikallerle savaşan antioksidanlarla yüklüdür.Zerdeçalın bir çok sağlık yararları vardır ve akciğer bakımı bunlardan biridir. Baharat, akciğerlerinizi toksik maddelerin neden olduğu çeşitli iltihaplara karşı koruyan iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Bu nedenle, öğünlerinize eklemeyi ve tadını çıkarmayı unutmayın.Zencefil soğuk algınlığı ve boğaz ağrısının tedavisi için güvenilir ev ilaçlarından biridir. Bilim adamları biyoaktif bir bileşik olan gingerol içerdiğini bulmuşlardır. Zencefilin keskin tadını çıkarmakla sorumlu olan bu bileşik. Gingerol ayrıca astım, soğuk algınlığı, migren ve hipertansiyonu önlemeye yardımcı olur . Akciğer kanseri günümüzün vebası bu hastalığı önlemek için yaşam tarzınızı gözden geçirin. Akciger kanserine iyi gelen meyveler ve sebzeler ; brokoli,üzüm,taze meyve suları,maitake mantarı, yeşil çay,soya fasulyesi mür ve ginseng bulunmaktadır. Akciğere iyi gelen bitki çayı meyan kökü,ekinezya,zencefil, öksürük otu, okaliptüs ve kakiktir. Bu çayları tüketerek akciğer sağlığınızı koruyabilirsiniz.




Çilek, ahududu, yaban mersini, böğürtlen gibi meyveler fenolik asitler, flavonoidler, tanenler, askorbik asit ve diğer faydalı fitokimyasalları içerir. Bunlar iltihaplanmayı azaltmaya, bağışıklığı arttırmaya, ve çeşitli kanser türleriyle savaşmaya yardımcı olur. Kayısının en iyi C vitamini, E vitamini, beta karoten ve likopen kaynakları olduğunu biliyormusunuz ? Tüm bu bileşikler, zararlı serbest oksijen radikallerini temizlemeye yardımcı olan antioksidanlardır. Kayısının antialerjik, antimikrobiyal, antienflamatuar ve antikanser özellikleri vardır. Yer fıstığı çok lezzetli bir yemiştir. Yer fıstığı, alerjik reaksiyonları tetikleyebilecek bileşenlere sahiptir, bu nedenle alerjilerinizi öğrendikten sonra yer fıstığı veya bununla yapılan ürünleri tüketmekten kaçınmak daha iyidir. Çeşitli çalışmalara göre, yer fıstığı astımı olan insanlar için olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Tuz , herkese faydası olmayan özellikler içerir. Nefes alma sorunları yaşıyorsanız, tuz alımını sınırlamanız önerilir. Bu durum sırasında tuz tüketmek, sıvı tutulmasının sebep olduğu iltihaplanmalara katkıda bulunur. Uzmanlara göre, astımlı semptomları olan kişiler daha az miktarda sodyum tüketmelidir .Sudan daha iyi ve daha etkili olan nedir? Vücut işlemlerinizi detoksifiye etmenin en iyi yolu su . Ayrıca, kuru akciğerler tahrişe ve iltihaplanmaya eğilimlidir; bu nedenle, kendinizi iyi nemli tutmak için altı ila sekiz bardak su içmelisiniz. Akciğere zararlı yiyecekler arasında kabuklu deniz ürünleri bulunmaktadır. Ayrıca sahip olduğu bileşenler nedeniyle çocuklarda ve yetişkinlerde alerjiye neden olmaktan sorumludur. Genel olarak, taze ve mevsimlik ürünlerle zenginleştirilmiş renkli bir diyet en iyi sağlığı destekleyecektir ve yukarıda belirtilen yiyeceklerin seçilmesi solunum sağlığını artıracaktır.
 
Geri
Üst