Allerjik rinit nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Allerjik rinit nedir ?
Saman nezlesi , polen tanelerine ve diğer maddelere karşı abartılı bir bağışıklık tepkisi ile karakterize, alerjik bir hastalıktır .Alerjik rinit olarak da bilinir . Yaygın belirtiler hapşırma, tıkalı burun, sulanmış gözler ve boğaz ağrısıdır.Bu sayfada, saman nezlesi ve alerjik rinit hakkında bilgi bilgiler bulacaksınız.

allerjik rinit.jpg





Saman nezlesi nedir?

Saman nezlesi, yılın belirli zamanlarında ortaya çıkan yaygın bir alerjik reaksiyondur. Mevsimsel rinit olarak bilinir ve uzun zaman (yıl boyunca) alerjik rinit ile semptomları paylaşır, ancak erken ilkbahar ve yaz aylarında polen çim, ağaç ve yabani otlardan gelen bir tepki olarak ortaya çıkar. Hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyebilir.Mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi), çoğunlukla ülkenin farklı yerlerinde yılın farklı zamanlarında havada taşınan polen kaynaklı olarak görülür .


Allerjik rinit, burnu etkileyen bir grup semptom ile ilişkili bir tanıdır. Bu belirtiler toz, hayvan tüyü veya polen gibi alerjiniz varsa bir şey solduğunuzda ortaya çıkar. Alerjik olduğunuz bir yiyecek yediğinizde de belirtiler ortaya çıkabilir.


Semptomlar neler?


Kaşıntılı gözler

Boğazda kaşıntı yanma

Hapşırma,burun akıntısı, burun tıkanıklığı

Sulu kırmızı gözler (alerjik konjonktivit)

Baş ağrısı, bloke sinüsler

Nefes darlığı

Yorgunluk

Boğazın arkasından akan mukus hissi de bir semptom olabilir


Allerjik rinit nedenleri


Saman nezlesi genellikle kalıtsal bir özelliktir (genetik olarak belirlenmiştir). Saman nezlesi olan hastaların çoğunda aynı zamanda alerjisi olan bir ebeveyn veya kardeş bulunur . Allerji Olan kişiler , astım veya egzama (alerjik dermatit ) saman nezlesi geliştirmek i daha olasıdır; Ve alerjik riniti olanların yaklaşık üçte biri de hafif, aralıklı, alerjik astıma sahiptir .Polen gibi havadan gelen maddelere karşı alerjik bir tepki oluşur. Olayın meydana geldiği zaman kişinin hangi maddeye tepki verdiğine bağlıdır.Mevsimlik rinit bitkiler ve mantarların üreme döngüleri ile birlikte gelir . Alerjik rinit belirtileri, bağışıklık sisteminizin kendisini istila eden bir madde olarak tanımladığı şeyden koruduğu için oluşur.


Tanı

Doktorunuz alerji öyküsüne, semptomlarınızın zamanlaması ve görünümüne ve fiziki muayene sonuçlarına dayanarak saman nezlesi tanısını yapacaktır. Fiziksel muayene sırasında doktorunuz gözleriniz, burun ve boğazınızdaki iltihaplanma belirtilerini kontrol edecektir. Bir iğneleme testi, alerjik reaksiyona neyin sebep olduğunu belirleyebilir.Bir iğneleme testi, alerjik reaksiyona neyin sebep olduğunu belirleyebilir.Doktor semptomlara bakar ve kişisel ve aile tıbbı geçmişi hakkında soru sorar.Bir kan veya deri testi, hastanın hangi maddeye alerjik olduğunu belirleyebilir.


Alerjik rinit nasıl tedavi edilir?


Herhangi bir alerjinin en etkili tedavisi, basitçe allerjenden kaçınmaktır.Tedavi iltihapları en aza indirgemek ve semptomları azaltmak için hazırlanmıştır. Allerjik rinit için başlıca etkili ilaç tedavisi, özellikle tıkanıklık, nazal steroidlerdir. Bu ilaçlar semptomları hafifletir .Bazı insanlar için, bir maske takmak, bahçe işi yaparken yeterli koruma sağlar. Diğerleri için maskeler ve diğer önlemler yeterli değildir. Belirtilerini kontrol etmek için ilaç kullanmaları gerekir .Çoğu vakada, saman nezlesi allerjenlere maruz kalmayı en aza indirgeyerek ve bir veya daha fazla ilaçla tedavi ederek başarıyla idare edilebilir. Saman nezlesi tedavisini iddia eden alternatif tedaviler arasında akupunktur yer alır ancak çalışma sonuçları önemli ilerlemeleri doğrulamamıştır .Bir kişi bir alerjinin gelişimini engelleyemez, ancak saman nezlesi yaşayan insanlar, etkiyi en aza indirgemek için faydalı bazı stratejiler uygulayabilir..



Allerjik rinit probleminiz varsa polen zamanı mümkün mertebe dışarı çıkmayın. Dışarıya çıkmak zorunda kalırsanız maske kullanın. Eve döndüğünüzde duş alın ve temiz kıyafetler giyin. Sigara içmeyin ve başkalarının sigara dumanı kullanmaktan kaçının. Duman alerjik rinit ve astımı kötüleştirebilir ve ilaçların etkili şekilde çalışmasını durdurabilir.
 
Allerjik rinit alerjenler tarafından tetiklenir. Allerjenler hem açık havada hem de kapalı mekanlarda bulunur. Alerjik rinit, açık alerjenlerin, örneğin küf veya ağaçların, otların ve yabancı ot polenlerinden dolayı oluşur.Burun mukoza zarının iltihaplanmasına rinit adı verilir. Belirtiler, burunda tahriş ve tıkanıklığın neden olduğu hapşırma ve akması ve kaşıntılı burunu içerir. İki tip var: alerjik rinit ve alerjik olmayan rinit.Tekrarlayan alerjik rinit rahatsızlığı olan hastalar semptomlarını sürekli olarak gözlemlemelidir.Alerjisi olan bir çok insan sosyal ve fiziksel aktivitelerde zorluk çekmektedir. Örneğin, alerjik rinit semptomları yaşarken konsantrasyon genellikle zordur.
 
iyi günler cildimde küçük kabarcıklar çıkıyor ve vücudumun her yeni yanıyor bunun nedni nedir böyle olan varmı??
 
Merhaba , Muhtemelen sizde alerjik bir durum söz konusu. Mevcut olan alerji test metodlarıyla alerjiyi tespit etmek mümkün . Bir dermatoloğa görünmenizde fayda var.
 
Allerjik rinit yaygın saman nezlesi olarak bilinir.Yaygın belirtiler hapşırma, tıkalı burun, sulanmış gözler ve boğaz ağrısıdır.Alerjenle temasa girdikten sonra genellikle bu semptomlardan bir veya daha fazlasını hissedeceksiniz. Tekrarlayan baş ağrısı ve yorgunluk gibi bazı semptomlar, alerjenlere uzun süre maruz kaldıktan sonra meydana gelebilir. Ateş saman nezlesi belirtisi değildir.Bazı insanlar semptomları nadiren yaşar. Bu büyük olasılıkla alerjenlere büyük miktarlarda maruz kaldığınızda ortaya çıkar. Bazı alerjik rinit hastalarında astım da vardır. Allerjik rinitin daha iyi kontrol altına alınmasının hem yetişkinlerde hem de çocuklarda daha iyi astım kontrolü sağladığı gösterilmiştir. Ortaya çıkan kanıtlar, tedavi edilmemiş alerjik rinitin astım geliştirme riskini artırabildiğini göstermektedir.
 
Geri
Üst