Almanlar 2.5 milyar Euro’ya, Gölcük’te 6 denizaltı üretecek

M

Monera

Forum Okuru
Almanlar 2.5 milyar Euro’ya, Gölcük’te 6 denizaltı üretecek
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, havadan bağımsız denizaltı tedarikini öngören yeni tip 6 adet U-214 denizaltı almak için açılan ihaleyi Alman HDW ve Marine Force ortak girişiminin kazandığını açıkladı.

2.5 milyar Euro’ya mal olacak denizaltılar Gölcük Tersanesi’nde inşa edilecek ve 20’ye yakın sistem, alt sistem Türk Savunma Sanayii tarafından üretilecek.

SAVUNMA Sanayi İcra Komitesi’nin (SSİK) dün yapılan ’acil’ ve ’tek gündem’ maddeli toplantısında yeni tip 6 denizaltı satın alınmasına ilişkin ihale karara bağlandı. Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün bir araya gelmesiyle toplanan SSİK toplantısında karar Almanya lehine çıktı. 2.5 milyar Euro (Yaklaşık 4 milyar 750 milyon YTL) bütçesiyle Atak Taaruz Helikopteri Projesi’ni de geçen ihale 8 ayda çözümlendi.

3 firmadan teklif alındığını belirten Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Alman Howaldswerke-Deutsche Werft GMBH (HDW) ve Marine Force’ta karar kılındığını açıkladı. Gönül, toplamda proje bedelinin yüzde 80’inin Türkiye’de sanayi katılımı ve off-set olarak gerçekleştirilmesinin planlandığını ifade ederek, "Denizde kalma süresi 50 günü geçiyor. 10 gün ve 18-20 bin kilometre denizin altında seyir yapabiliyor. İlk teslim tarihi 2015 olacak" dedi.

Çok özel denizaltılar

Gönül, söz konusu ihalenin ilk defa havadan bağımsız denizaltı temini ihalesi olduğunu belirterek, denizaltıların şimdiye kadar olan denizaltı sistemlerinden farklı ve dünyada ilk kez geliştirilen, pek az ülkenin elinde bulunan denizaltılar olduğunu vurguladı. Denizaltıların özellikleri konusunda bilgi veren Gönül, şöyle devam etti: "Denizde kalma süresi 50 günü geçiyor ve mevcut denizaltılarımızın denizaltında kalma süresini birkaç defa katlıyor. Denizin altında 18-20 bin kilometre seyir yapabilecek kabiliyete sahip. Bu ihale, her yıl diğerleri teslim edilmek üzere, 6 denizaltının ihalesidir. İlk defa bir deniz projesinde yüzde 80’lik off-set alınmaktadır. Bu çok önemli bir rakamdır. Yüzde 80 off-set alabilmemiz Türkiye’nin pazarlık gücünün ne kadar yükseldiğini ve Türk savunma sanayiinin ne kadar ileri bir teknolojiye ulaştığını gösteriyor."

Her şey konuşuldu

Bir soru üzerine, denizaltının tipinin 214 olduğunu belirten Gönül, aynı denizaltılara sahip Yunanistan’ın çeşitli mühendislik problemleri yaşadığını, Türkiye’nin bununla ilgili bir teminat alıp almadığına yönelik soru üzerine de "Bunların hepsi görüşüldü ve bir çözüme ulaşıldı. Aslında bu firmanın tercihinde, bu gibi teknik problemlerin de çözülmüş olmasının büyük katkısı oldu" diye konuştu.

Neden ’acil’ toplandı

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, SSİK Toplantısı’nın "neden acil yapıldığının" sorulması üzerine de şu karşılığı verdi: "Önümüzdeki günlerde çok fazla merasimimiz var. Bilhassa Başbakanımızın ve Genelkurmay Başkanımızın takvimi çok doluydu. Şimdi 3 firmanın rekabet yaptığı ve bir sonuca ulaşılmış ihalede günlerce, aylarca sonuca imza atmadan beklemek yanlış olurdu. Hem firmalar bakımından hem Türkiye bakımından hem de ulaşılan sonucun tartışılması belki gündeme gelirdi. Bu sebeple, gerek Genelkurmay Başkanımızın, gerek Başbakanımızın müsait bulduğumuz saati bu saatti. O yüzden erken saatlerde yapmış olduk."

Dikey üretim tekniği gelecek geminin ortası çökmeyecek

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ihaleyi alan firmanın Gölcük’te ilk defa denizaltıların dikey imal edilebilmesi için teknoloji ve alt yapı getireceğini de bildirdi. Bu sayede 65 metre uzunluktaki geminin ortası ağırlıktan çökmeyecek. Gemi inşa süresince yükselirken ağırlık herhangi bir noktada esneme yapmayacak. Bakan Gönül, anlaşmaya varılması halinde Pakistan ile de denizaltı üretiminde işbirliğine yönelik temennileri bulunduğunu söyledi.

Denizde 50 gün kalıyor

Almanya’nın U-212 koduyla ürettiği denizaltı, ihracata gelince U-214 olarak anılıyor.

Her ikisi de havadan bağımsız tahrik özelliğine sahip bulunuyor.

U-214’lerde 533 milimetrelik ağır tip torpido kullanılabiliyor.

Omurga uzunluğu 65 metreyi buluyor.

Ortalama 1800 ton olan U-214’lerde ağırlık içerdeki cihaza göre değişiyor.

U-214’ler denizde 50 gün kalabiliyor. Bu süre mevcutları birkaç kez katlıyor.

Denizaltında kalma süresi 10 güne çıkıyor.

Denizin altında 20 bin kilometre seyir yapabiliyor.

Yeni dezialtı ve hücumbotlar perşembe günü denize iniyor

DENİZ Kuvvetleri Komutanlığı’na ait yeni denizaltı ve hücumbotlar ile Sahil Güvenlik Komutanlığına ait botların denize indirilmeleri dolayısıyla 25 Temmuz’da tören düzenleneceği bildirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, "Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşası tamamlanan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait denizaltı ve hücumbot ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait botların denize indirme, ayrıca yeni inşa edilecek botların ilk kaynak törenlerinin 25 Temmuz Cuma günü yapılacağı" duyuruldu.

Hürriyet
 
Geri
Üst