AMNİOSENTEz

esena

Aktif Üye
Üye
AMNİOSENTEz
AMNİOSENTEz

Amniyosentez anne karnından ince ve uzun bir iğne yardımıyla amniyon sıvısının (bebeğin içinde yüzdüğü sıvı) alınması işlemidir. Genellikle 16-22 gebelik haftaları arasında yapılır.
aminosentez.jpg

Alınan sıvıda bebeğe ait dökülen canlı hücreler vardır. Bu hücreler özel bir kültür ortamında 2-3 hafta bekletilerek üretilir. Üretilen hücrelerin kromozomları ayrıştırılır ve mikroskop altında görüntülenerek kromozomlar analiz edilir.

Amniosentez Kimlere Uygulanır?
35 yaşın üzerindeki gebelere
Daha önce genetik bozukluğu olan bebek doğuranlara
Anne veya babada kromozom bozukluğu olanlara
Ailede bilinen genetik hastalık varlığında
İkili, üçlü veya dörtlü test sonuçları anormal olan gebelere
Ultrasonda şüpheli ve anormal bulgular saptanan gebelere
Bebeğin akciğer gelişimini araştırmak amacıyla
Polihidramniosda (su fazlalığı) bebeğin suyunu azaltmak için


Riskler:
İşlem yapılan her 200-300 kadından 1'inde gebelik kaybı (düşük) ortaya çıkabilir. Hastaların % 2-3’ünde karında kramp tarzı ağrılar, vajenden sıvı sızıntısı veya kanama olabilmektedir ancak çoğunlukla bunlar geçicidir. Çok nadir olarak enfeksiyon gelişebilir. Bazı gebelerde işlem sonrası çok azda olsa sürekli su sızıntısı olmakta ve bu da suyun azalmasına neden olabilmektedir. Amniosentez sonrası oluşan düşüklerin hepsi işleme bağlı değildir. Çok nadirde olsa bebeğin cildinde yaralanmalar bildirilmiştir.



Kan uyuşmazlığı olanlarda (anne Rh-, baba Rh+ ise) amniosentez işleminden sonra anti-Rh antikor içeren koruyucu iğne yapılması gerekir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst