Anne olmayı düşünüyorsanız sakın ertelemeyin

mislinay

Yeni Üye
Üye
Anne olmayı düşünüyorsanız sakın ertelemeyin
serdar kayın dr serdar kayın

3739.jpg




Annelik her kadının tatmak isteği bir duygu, fakat günümüz kadınının iş hayatında her geçen gün daha aktif görevler alması ile bebek sahibi olma yaşı her geçen gün artıyor. Artık günümüz kadını hayat planlamasını yaparken önce kariyer sonra bebek sıralaması yapıyor. Ancak yaş ilerledikçe risklerin arttığı da bilinen bir gerçek.
Doğan Sağlık Gurubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Serdar Kayın; anne olmak için en ideal yaşın 20-35 yaş arası olduğunu, 35-40'lı yaşlarda risklerin attığını ve 40 yaşın üstünde ise bebek sahibi olmanın lüks sayılabileceğini söylüyorlar.
Riskli gebelik dendiğinde ilk akla gelen risk faktörlerinden birisi ‘ileri yaş’. Bu hamileliklerde Down Sendromu (Mongolizm) başta olmak üzere bazı kromozomal bozuklukların görülme sıklığında önemli artışlar gözleniyor. Öte yandan artan yaş ile birlikte anne adayında hipertansiyon, şeker hastalıkları gibi sistemik hastalıkların görülme sıklığında da bir artış var. İşte bu nedenlerden dolayı ileri yaş gebelikleri yüksek riskli gebelikler olarak kabul ediliyor. Dr. Serdar Kayın; ”Anne olmak için 20 ile 35 yaşlar arası en uygun dönemdir. 35 yaş ve üstünde olan anne adayları, ileri anne yaşı grubuna girmektedirler” diyor.
Anneyi Bekleyen Riskler!
Tıp dünyasında yaşanan gelişmeler sonucu yardımcı üreme teknikleri ile hamile kalan kadın sayısında büyük bir artış var. Yıllarca hamile kalamamış pek çok kadın bu yolla hamile kalmanın mutluluğunu yaşıyor. Bunun doğal sonucu olarak ileri yaş gebelikleri daha çok görülüyor. Tüm bu gelişmelere başta belirttiğimiz sosyo-ekonomik faktörler de eklenince her geçen yıl bir öncesine oranla daha fazla sayıda ileri yaş gebeliği yaşanıyor. Dr. Kayın “İleri yaş gebeliğine bağlı olarak hipertansiyon, şeker hastalığı, doğum sonrası kanamalar , plasental anormallikler, erken doğum, ölü doğum ve artmış sezaryen oranı dikkati çeken başlıca problemler arasındadır. Ancak ileri yaşta olmasına rağmen, doğum öncesi iyi bir takip ile bu risk minumuna indirilebilir” diyor.
Bebeği Bekleyen Riskler!
İleri yaşta anne olmak sadece hamileler açısından değil bebekler açısından da riskler taşıyor. Dr. Serdar Kayın bu riskleri şöyle anlatıyor: “35 yaşın üzerinde oluşan gebeliklerde ortaya çıkan önemli sorunlardan biri de artmış kromozom anormalliği olasılığıdır. Bunlar arasında Down sendromu (mongolizm) önemli bir yer tutar. Ayrıca yaşla beraber prematüre doğum riskleri de artmaktadır. Gebeliğe bağlı hipertansiyon, şeker hastalığı ve plasental anormallikler nedeniyle bebeğin erken doğurtulduğu durumlarda bebek, erken doğumdan kaynaklanan risklerle karşı karşıya kalır .”
Kısırlık Tedavisinde Geç Kalmayın!
Son yıllarda yürütülen bilimsel çalışmalar, her on çiftten birinin kısırlık problemi ile yüz yüze geldiğini gösteriyor. Kadınlar, gebe kalma hayallerini ileri yaşlara erteleyince uzmanlara kısırlık tedavisi için kalan süre de azalmış oluyor.Çünkü tıp ne kadar ilerlerse ilerlesin, çocuk sahibi olmak için doğanın bize verdiği süre ne yazık ki kısıtlı. Ayrıca gebe kalmak için sağlıklı bir bedene sahip olma gerekliliği de cabası...
Alınması Gereken Önlemler…
Her ne kadar ileri gebelikler daha çok risk taşısa da bu konuda alınabilecek tedbirler mevcut. Bebekte oluşabilecek kromozom anormalliklerini tespit etmek amacıyla; her gebeye 11-14 hasta arası ve 16-20 hafta arası kromozom anomoli tarama testi yapılarak yüzde 98 oranında Down sendromu (mongolizm) erken dönemde tespit edilebilmektedir. Riskli durumlarda ise CVS ve amniyosentez yapılarak yüzde 100 oranında tanı koyulabilmektedir.
22. haftada yapılan 3 boyutlu detaylı genetik taraması ile de tanısal hassasiyet tanısal hassasiyet Down sendromu açısından yüzde 99, anomileri açısından da yüzde 100 olabilmektedir.
alıntı
 
Geri
Üst