Anneler Dikkat! Bebek Odası Nasıl Hazırlanmalı ?

ASİMELEK

Daimi Üye
Üye
Anneler Dikkat! Bebek Odası Nasıl Hazırlanmalı ?
bebek odası, nasıl hazırlanmalı, karyolası, battaniye, uyku seti, hakkında bilgi için yazımıza buyrun arkadaşlar.



bebekkk-26a.jpg


bebek odanızı hazırlamandan önce bu yazımızı okuyun melekler :D:D

Bebek odanızın şıklığı kadar odanın zemini, mobilyaları, ışıklandırması, boyası ve güvenliği de çok önemlidir. Odanızı hazırlarken alacağınız önlemlerle bebeğinizin ilk aylardan itibaren rahat, güvenli ve sağlıklı bir ortamda büyümesini sağlayabilirsiniz.

Nasıl bir oda?

Bebeğiniz için seçtiğiniz odanın kendi odanıza yakın, evin sessiz ve sakin bir yerinde bulunmasına özen gösterin. Odanın en az bir penceresi olmalı ve güneş almalı. Havadar olmayan bir oda bebeğin sağlığı açısından sakıncalı olabilir.

Oda sıcaklığının yaz ve kış aylarında ortalama 22 derece olması ideal. Oda havasının her zaman biraz nemli olması bebeğin sağlığı için önemli. En ideal nem değeri de yüzde 45.

Nasıl bir zemin?

Halı, dekorasyonu tamamlamak için önemli. Ancak bebeğin sağlığı açısından ele aldığımızda, mikrop ve toz tutan, odadaki nemi emen yapısı nedeniyle halı, alerjik rahatsızlıklara yol açabilen bir eşya.

Parke, laminant gibi üzerindeki tozun rahatlıkla görülebildiği ve dolayısıyla kolayca temizlenebilen döşeme türlerini tercih etmek daha doğru. Bu döşemeler ısı yalıtımı açısından da ideal. Seramik ve taş zeminde ısıtma sorunu yaşayabilirsiniz.

Mobilyalar nasıl olmalı?

Boya, sunta, kaplama içerisinde bulunan kimyasal maddeler solunum yoluyla teneffüs edildiğinde bebekler için tehlikeli olabilir. Ayrıca metal, bebeğin kendini yorgun hissetmesine ve uyku sorunları yaşamasına neden olabilir.

Dolayısıyla ağaç ve masif ahşaptan imal edilen mobilyaları tercih etmelisiniz. Ahşap, bulunduğu mekanda hava sirkülasyonunu sağladığından, ortam havasının temizlenmesine yardımcı olur. Mobilyalarda sivri ve keskin kenarlar olmamasına da özen göstermek gerekiyor.

Nasıl bir ışıklandırma?

Seçtiğiniz oda, gündüzleri ışık yakmayı gerektirmeyecek kadar ışık almalı. Aydınlatmada tek bir kaynaktan gelen keskin bir ışık olmamasına özen gösterin. Bebeklerin yatarken en çok tavana baktıklarını da düşünecek olursanız, keskin bir ışığın gözünün içine girmesi onu huzursuz edecektir.

Mümkünse önce tavana vurup oradan odaya dağılan bir ışık kaynağı seçin. Işığın çok kuvvetli olmaması, avizenin küçük olması da önemli. Geceleri bebeğinizi zifiri karanlıkta bırakmamak için hafif ışık veren bir gece lambası bulundurun.

Bebek odası için ideal renkler

Dr. Hüseyin Tatar, bebek odaları için ideal olanın pastel renkler olduğunu söylüyor. Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler, sakinleştirici bir etkiye sahip olmalarının yanı sıra sinekleri de uzak tutma özelliğine sahip.

Koyu renk boyalar, odayı küçük gösterirken, açık renkler odaya ferahlık verir. Dr. Tatar, kar beyaz rengi bebek odaları için tavsiye etmediklerini, bu rengin odaya rahatlatıcı olmayan bir hava vermekle birlikte, hastane odası gibi bir izlenim de bırakabildiğini belirtiyor. Ayrıca fildişi ve buz rengi veya opak renklerin rahatlıkla kullanılabileceğini; kırmızı rengin hayli dikkat çekici olduğunu, bu nedenle birkaç eşyada kullanılarak odaya canlılık katılabileceğini ifade ediyor.

Duvarları renklendirirken sadece renge değil, seçtiğiniz boyanın içeriğine de dikkat etmeniz gerekiyor. Kokusuz, antitoksik ve antialerjik boyaları tercih etmek gibi…
Güvenli bir oda için…

Bebeğiniz her geçen gün biraz daha büyüyecek ve yeni kabiliyetler edinecek. Ancak siz bir kez oda hazırlayacaksınız ve bu odayı her gün onun ihtiyaçlarına göre şekillendiremezsiniz. Öyleyse güvenlik önlemlerini başından alın ki, bebeğiniz büyüdükçe ve hareketlendikçe bir emniyet sorunuyla karşılaşmasın.

Örneğin, hem onun odasındaki hem de evin diğer odalarındaki prizlere koruyucu kapak takın, tüm elektrik kablolarını gizleyin. Bebeğin üzerine tırmanıp pencereye ulaşabileceği eşyaları pencere kenarından uzaklaştırın.
Karyolasını herhangi bir şeye ulaşamayacağı şekilde, diğer eşyalardan uzak bir noktaya yerleştirin. Seçtiğiniz karyolanın estetik güzelliğinden ziyade kenarlarının bebeğin ayağa kalktığında aşamayacağı yükseklikte olmasına ve karyola çubuklarının arasının 6-7,5 cm'den geniş olmamasına dikkat edin.
 
Geri
Üst