Arı sokmasına ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Arı sokmasına ne iyi gelir ?
Arı lar bizlere muhteşem bir besin olan bal yapan uçan kanatlı böceklerdir.Tatlı besin sağlayan arılar genel anlamda çoğu kişi için korkutucudur. Bir çoğumuz arı sokmasın dan ürker kaçacak yer ararız. Arı sokması kimi zaman faydalı kimi zaman ise allerjik reaksiyonlara yolaçabilmektedir. Bu makalemiz de arı sokması ile ilgili bilgilere yer vericez.

arı sokması.jpg





Arı sokması ortak bir açık rahatsızlıktır. Çoğu durumda, arı sokmaları sadece can sıkıcıdır ve arı sokmalarının acısını hafifletmek için evde bakım yapılması yeterlidir. Bazı durumlarda ise arı sokması tehlike arz edebilri. Allerjiye sahipseniz arı sokması durumun da en kısa zamanda hastaneye gidin.Arı sokmalarını tedavi etmek ciddiyetine bağlıdır. Tıbbi yardıma ihtiyaç duyan sorunların büyük bir çoğunluğu, alerjene karşı bir alerjik reaksiyondan kaynaklanmaktadır . Çoğu vakada, bu tepkiden kaynaklanan komplikasyonlar zamanında müdahale ile ilaçlara iyi yanıt verir.Alerjik olmayan birisi için arı sokması , evde verilen ilk yardımdan daha fazlasına ihtiyaç duymaz

Arı sokmasında lokal reaksiyonlar veya sistemik (vücut çapında) alerjik reaksiyonlar üretebilir. Yaban arısı sokmaları, lokalize ağrı ve şişme ile ciddi ve hatta potansiyel olarak ölümcül koşullara kadar değişen önemli reaksiyonlara neden olabilir.

Belirtiler

Arı sokmaları geçici ağrı ve rahatsızlıktan şiddetli alerjik reaksiyona kadar değişen farklı reaksiyonlar üretebilir. Arının soktuğu yerde şişme,kızarıklık ve yanma görülebilir.Arı sokmalarına karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon (anafilaksi), hayatı tehdit edici olabilir ve acil tedavi gerektirir. Arı veya diğer böcekler tarafından sokulan küçük bir yüzdesel kesim hızlı bir şekilde anafilaksi geliştirir.
Anafilaksi - hayatı tehdit eden, solunumu bozan, kan basıncında ani bir düşüşe neden olan ve vücuda şok verebilen ciddi bir alerjik reaksiyondur..

Nefes darlığı
Boğaz ve dil şişmesi
Zayıf, hızlı bir nabız
Mide bulantısı, kusma veya ishal
Baş dönmesi veya bayılma
Bilinç kaybı

Genellikle, arılar agresif değildirler ve sadece kendini savunma içindedirler.Birden fazla arı tarafından sokulursanız bu durum zehir birikimi toksik bir reaksiyon yaratabilir .Birden fazla sokma, çocuklar, yaşlılar ve kalp ya da nefes darlığı olan insanlarda ciddi problemlere yol açabilir.

Arı sokmalarına karşı neler yapılmalıdır?

Şayet bir arı tarafından sokulduysanız kesinlikle iğnenin battığı deriyi sıkmaya çalışmayın. Bu tür girişim arının zehrinin yayılmasına neden olur. Arı iğnesi ile birlikte derinize saplandıysa panik yapmadan cımbızla arıyı almaya çalışın. Amonyak,lavanta yağı , Antihistaminik veya Steroid kremler arı sokmasından oluşan ağrıyı kesicektir. Ayrıca arı soktuktan sonra cildinizi soğuk suya tutmak ardından sarımsak sürmek bir nebze sizi rahatlatıcaktır.Evinizde arı sokmasına karşı yapabileceğiniz bir başka uygulama karbonat ve su karışımından oluşan macunu deriye tatbik etmektir. Bu saydıklarımız ciddi olmayan arı sokmaları için ev yöntemi tedavilerdir. Arı allerjiniz varsa bunlardan hiç birini uygulamadan doğrudan acile gidin..
 
Bahar geldi heryerde rengarenk çiçekler var.Bu durumda arıları cezbediyor tabi. Özellikle pikniğe gidenler dikkatli olmalı. Birde evinizdeyken bile arı sokabilir. İki ay öncesi evi havalandırmak için camı açmıştım eve giren arı beni soktu. :D Arı allerjim var Allahtan ciddi bir durum yaşamadım . Eskiden arı sokmasına karşı büyükler arının soktuğu yere nemli şeker koyardı zehiri çeksin diye. Üstünede salça hahaha Bu tuhaf yöntemlerde işe yarardı valla :D
 
Vallahi ekolojik dengeler alt üst oldu, uzmanlar arıların yok olması ile dünyanın da sonun geleceğini söylüyor. Mahf-u ziyan ettik her yeri. Evimizdeki limon ağaçlarında çok sayıda var arı ama daha bi sokma durumu yaşamadık çok şükür :) Seviyorum ya arıları valla :D:D
 
Vallahi ekolojik dengeler alt üst oldu, uzmanlar arıların yok olması ile dünyanın da sonun geleceğini söylüyor. Mahf-u ziyan ettik her yeri. Evimizdeki limon ağaçlarında çok sayıda var arı ama daha bi sokma durumu yaşamadık çok şükür :) Seviyorum ya arıları valla :D:D

Yav sadminim arılar bitti yok vs söylüyorlar ya külliyen yalan vallahi evimi istila ediyorlar .Hemen hemen hergün evimden arı kovuyorum .Birde arılar tükendiyse 100 Tl ye niye 3 kavanoz bal satıyorlar hahahaha
 
Arı poleninin faydaları ile ilgili ödev yapmam lazım. hoca kesinlikle kopya olmasın diyor bana yardımcı olurmusunuz? Arı poleni ile ilgili bilgi verirmisiniz?
 
Arı poleninin faydaları

Öncelikle polenin ne olduğuna kısaca değinelim. Polen, çiçeklerin erkek organ hücresidir. Arılar çiçeklere kondukları zaman, çiçeğin üzerin de bulunan polen tozları arılara yapışır ve arılar bu polen tozlarını kovanlarına taşırlar.

Arılar ilk konduğu çiçekten aldığı polen tozunu diğer konduğu çiçeğe geçtiği zaman çiçekler arasın da bir çiftleşme meydana gelmiş olur. Arılar doğadan aldıkları polenleri kovanlarına getirdiklerin de arıcıların kovan girişlerin de yerleştirmiş olduğu polen kapaklarından geçmeye çalışırken ayaklarına yapışan polen tozları polen kapanının altında ki tepsiye dökülür.

Polen de bulunan 22 çeşit aminoasit, 27 çeşit madensel tuz, doğal hormon, enzim,, pigment, karbonhidrat ve ferment bulunur. Polen için de ayrıca bulunan elementlerden bazılarını ise şöyle sayabiliriz; Demir, sodyum, bakır, nikel, titanyum, alüminyum,, çinko ve kalsiyumdur.


Bunun yanın da polen de şu vitaminler bulunuyor;

A,B1,B3,B4,B5,B6,B7,B8,B9,B12,C,D,E,H ve P vitaminleridir. Bu kadar faydalı ve vitaminli polen, tarih de bilinen en eski gıda takviyesidir. Osmanlı imparatorluğun da arı poleninden ve baldan gıda takviyesi olarak yararlanıldığı bilinmektedir.

Polenin faydaları nelerdir?

Polen, enerji ve direnci artırıcı bir özelliğe sahiptir
Vücut direncini arttırıcı özelliği sayesin de alerjilere karşı etkilidir.
Halk arasın da basur olarak bildiğimiz hemoroid hastalığına karşı etkilidir.
Hiper tansiyon hastalığına karşı iyi gelir.Yüksek tansiyonu dengeler.
Erkeklerin prostat hastalığına iyi gelir.
Zekaya karşı oldukça olumlu etkileri vardır.
Doğal bir güzellik kremi olarak kullanılabilir.
Görme yetisini arttırır.
Kanser tedavisin de destekleyici olarak yer alır.
Soğuk algınlığını gidermede faydalıdır.
Düşünme yeteneğini arttırır.
Çağımızın hastalığı olarak nitelendirilen sinir hastalığını ortadan kaldırır.
Bağırsaklar da bulunan mikropları düzenler
İştah açıcı bir özelliğe sahip olduğu için özellikle gelişime katkı zağlar ve bunun yanın da kilo almak isteyenler için faydalıdır.
Bağırsak iltihaplarını giderme özelliği vardır.
Kalp kasının çalışmasını güçlendirir.
Kabızlık sorununa iyi gelir ve bağırsak tıkanıklığına faydalıdır.
İshali giderme özelliği vardır.
Polen için de bulunan cystin aminoasidi saçın güçlenmesine fayda sağlar.
 
Arı poleni nasıl kullanılır?

Polen ilk kullanılmaya başlandığı zamanlar günde bir tatlı kaşığı yeterli olacaktır. Polenin rengi ve tadı değişik geliyorsa yadırgamayın çünkü bu tat ve renk, arının poleni aldığı çiçekten çiçeğe göre değişiklikler gösterebilir. Polen kullanılırken her hafta biraz arttırılarak yenilebilir. Herşeyin sakıncalı olduğu gibi tabi ki poleni de fazla tüketmek sakıncalı olabilir. Maksimum günde 30 yada 35 gramdan fazla polen tüketilmemesi öneriliyor.Poleni tek başına yada ılık bir süte, meyve suyuna veyahut bal ile karıştırılarak tüketilmesi önerilir. Düzenli polen kullanımın da siz de sağlığınız da olumlu değişiklikleri zaman için de farkedeceksiniz. Polen alırken mutlaka güvenilir marka yada kişilerden temin etmeye özen gösterin çünkü herşeyin sahtesini yaptıkları kadar polenin de sahtesi olabilir.

Polen nasıl muhafaza edilmeli?

Poleni buzdolabın da saklamanız önerilir. Eğer buzdolabı yerine derin dondurucuyu tercih ederseniz o zaman polenin derin dondurucu da ömrü bir yıldır. Buzdolabının rafın da polen 18 ay saklanabilir. Oda sıcaklığın da ise birkaç ay saklayabilirsiniz. Poleni saklayacağınız yer güneş ışığı almıyacak kuru ve karanlık bir ortam olmalıdır.
 
Geri
Üst