Arzuhan Doğan Yalçındağ yeniden TÜSİAD başkanlığa seçildi

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Arzuhan Doğan Yalçındağ yeniden TÜSİAD başkanlığa seçildi
arzuhan doğan yalçındağ doğum tarihi aslıhan doğan yalçındağ arzuhan kaç yaşında alican ulusoy doğum tarihi dogan
neanyR2B5sM.jpg


Mustafa Koç bir türlü krize odaklanılmadığını belirterek, “Günü kurtarma peşinde koşmamak gerekiyor” dedi.


TÜSİAD’ın 39. Olağan Genel Kurulu İstanbul’da yapılıyor. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) 39. Genel Kurulu toplantısında, Arzuhan Doğan Yalçındağ, yeniden başkanlığa seçildi. Kurulda konuşan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç hükümeti hem uyardı, hem de önerilerini dile getirdi.

Genel Kurul’da konuşan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ şunları kaydetti: “Sonu 9’la biten yıllarda Türkiye ve dünyada önemli gelişmeler yaşandı. Dünya 2009’a derin bir ekonomik krizle girdi. Krizin hangi safhasında olduğumuzu bilmiyoruz. Krize yönelik önlem paketlerinin ne derece etkili olabilecekleri belli değil. Belirsizlik krizin Türkiye üzerindeki etkisinin de öngörülebilmesini zorlaştırıyor. Etkinin boyutlarının teğet geçme ile yerle bir etme arasında değişmesi girişimciler nezdince belirsizliğe neden oluyor.

EKONOMİ DURMA NOKTASINDA

Gelecekten duyulan endişe ve belirsizlik ekonomiyi durma noktasına getirdi. Odaklanmamız gereken iki temel ve acil sorun var. Reel sektörün krediye ulaşım kanallarının açık tutulması ve yurtiçi talebin uyarılması. Beklentiler iyi yönetilemediğinde iç tüketim daha da daralacak ve işsizlik artmaya devam edecek. Bunun için öncelikle ekonominin gerçekçi bir analizi yapılmalı.

VERGİLER DÜŞÜRÜLMELİ


Son gelişmeler kısa süre içinde IMF anlaşmasının tamamlanabileceğine işaret ediyor. Bu memnuniyet verici. IMF de alışılmış uygulamaların ötesine geçecektir. Kamu maliyesi araçlarının etkili kullanımında bu tavır önemli olur. Likidite artırılmalı ve talep canlandırılmalı. Vergilerin azaltılması gerekiyor. Vergi yükümlülüklerin makul bir faiz ile ötelenmesi yararlı olacaktır. Sektörel ve bölgesel teşvik sistemine geçilmeli. Teşvik sistemi, rekabet gücü için bir an önce devreye girmeli.”

KOÇ: BİR TÜRLÜ KRİZE ODAKLANMIYORUZ

TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç da konuşmasında şunları söyledi: “Türk toplumu krizi kendi meseleleriyle meşgulken karşıladı. 2008 başında bir taraftan kriz belirtileri ortaya çıkmaya başladığında biz türban konusuyla meşguldük. Kriz patladığında ise iktidar partisinin kapatılması-kapatılmaması ve Ergenekon gündemi meşgul ediyordu. Bir türlü krize odaklanamıyoruz, şimdi de yerel seçimler var. Ülkeyi en gergin biçimde bir seçim havasına sokmuş durumdayız.

SEÇİMLERİN GEÇMESİNİ BEKLEMEYİN

Hükümet IMF anlaşmasını geciktirmeyi tercih etti, reel sektörün içine düştüğü sıkıntıları göremedi. İşsizlik en yüksek seviyede, tüketici güveni en düşük seviyede. Cari açığın finansmanı eskisinden zor olacak. 2001’de iç piyasada yaşanan daralmayı kısmen ihracatla telafi etmiştik. Bugün ise ihracatta şok bir düşüşle yüzyüze kalınacak. Günü kurtarma peşinde koşmamak gerekiyor, çünkü gelecek çok hızlı ‘bugün’ oluyor. Ekonominin ihtiyaç duyduğu yüzde 7’lik büyüme rakamlarını tekrar yakalamayacağı aşikar. Ekonomiyi yeniden yapılandıracak reformlara odaklanmak önem arzediyor. Kapsamlı bir plan içerisinde seçimlerin geçmesini beklemek telafisi olmayan kayıplara neden olabilir.”

YALÇINDAĞ YENİDEN BAŞKAN

Genel Kurul’da Arzuhan Doğan Yalçında yeniden TÜSİAD Başkanı seçildi. Yönetim Kurulu asli listede Hamdi Akın, Tayfun Bayazıt, Ümit Boyner, Haluk Dinçer, Erdal Karamercan, Ali Kibar, Mehmet Ali Molay, Ferit Şahenk, Volkan Vural ve Arzuhan Doğan Yalçındağ yer aldı.

Yedek Liste ise Muharrem Yılmaz, Murat Özyeğin, Osman Fevzi Boyner, Erkut Soyak, İhsan Kanatlı, Cansen Başaran, Cem Bakioğlu, Rint Akyüz, Mustafa Gürbüz ve Ali Can Ulusoy’dan oluştu.
 
Geri
Üst