B9 Vitamin (folik asit ) Eksikliği Nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
B9 Vitamin (folik asit ) Eksikliği Nedir ?
Folik asit eksikliği anemisi , vücudunuzda yeterli folik asit olmadığında ortaya çıkar . Folik asit B vitaminlerinden biridir ve yeni kırmızı kan hücreleri de dahil olmak üzere vücudunuza yeni hücreler kazandırır.Vücudunuz oksijen taşımak için kırmızı kan hücrelerine ihtiyaç duyar . Eğer yeterince kırmızı kan hücresi yoksa, zayıf ve yorgun hissetmenize neden olan anemi var demketir. . Bu yüzden, her gün yeterli miktarda folik asit almanız önemlidir.Bu makale ; folik asit , folik asit nedir, folik asit eksikliği,folik asit takviyeleri,folik asit tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir.


b9 vitamin.jpg





Folat eksikliği en yaygın vitamin eksikliklerinden biridir. Yetersiz miktarda alımı, emilim yetersizliği, anormal metabolizma veya gebelik veya emzirme gibi artan gerekliliklerden kaynaklanabilir. Gebe ve emziren kadınlar B9 vitamini eksikliği açısından daha yüksek risk altındadır, bu yüzden folik asit alımı gereklidir.


Folik Asit Nedir?

Folik asit, aynı zamanda B9 olarak da adlandırılan vitamin folatın sentetik versiyonudur. Ter ve de idrar yaparken vücutan B9 kaybedilir. Vücudunuz bunu depolayamıyor, bu yüzden günlük bu vitamine ihtiyacınız vardır. Vitamin B9 (folik asit) günlük diyetin bir parçası haline getirilmelidir. Vitamin vücut tarafından üretilebilir ve karaciğerde saklanabilir. Folik asit DNA sentezi ve hücre büyümesi için gereklidir. Enerji üretimi ve protein metabolizması için gerekli olmamakla birlikte, kırmızı kan hücrelerinin ve amino asitlerin oluşumu için önemlidir


B vitamini9, ayrıca folik asit veya folat olarak bilinir, vücudunuzdaki hemen hemen her biyokimyasal süreçte önemli bir katılımcıdır. Yiyecekleri parçalamak ve karbonhidrat, yağ ve protein gibi makro besin maddelerini enerjiye dönüştürmek için bu vitamana ihtiyacınız var. Ayrıca normal kırmızı kan hücrelerini sentezlemek, hormonları düzenlemek ve DNA ile RNA'nın sadık kopyalanması ve sentezini sağlamak için buna ihtiyacınız vardır . Çoğu insan için, tüm gıda kategorilerinden oluşan dengeli bir diyet günlük 400 mikrogram folat ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. Koyu yeşil sebzeler, fasulye ve bakliyat, hayvan karaciğeri, ayçiçeği tohumları, narenciye ve meyve suları ve müstahzar tahıllar gibi gıdalar bu vitaminin mükemmel beslenme kaynaklarıdır ve toplam günlük gereksinimini tek bir porsiyonda sağlayabilir.



B9 vitamini eksikliğine neden olur?


B9 vitamini eksikliği alkolizm, emilim yetersizliği hastalıkları, ilaçlar ve diyaliz nedeniyle oluşur. B9 vitamini eksikliğinin belirtileri yaşla birlikte artar.B9 vitamini eksikliği, kalp çarpıntılarına, doğum kusurlarına ve lökopenlere yol açabilir. Vitamin B9 eksikliği çeken hastalarda infertiliteye kısırlık bildirilmiştir. B9 vitamininin eksikliği ateroskleroz ve kalp hastalıkları riskini arttırır.B9 vitamini büyümekte olan bir fetüsün sinir sisteminin gelişimi için gereklidir. B9 eksikliği bebeğin spina bifidasına neden olabilir. Uzun süreli B9 vitamini eksikliği, anemi ile sonuçlanır. Aynı zamanda osteoporoz ve bağırsağın veya serviksin kanserine neden olabilir


Gebelik

Gebelik birkaç nedenden ötürü folik asit eksikliğine neden olur. Vücudunuz gebelik sırasında folik asidi absorbe etmek için yavaştır ve fetus büyüdükçe vücudunuzun folik asidini tüketir. Kusmaya neden olan bulantı , folik asidi kaybetmenize neden olabilir.



B9 Vitamin Eksikliğinin En Önemli İşaretleri:


B9 vitamini eksikliği genellikle baş ağrısı, mide bulantısı ve sinirlilik ile kendini gösterir.B9 eksikliğinin diğer işaretleri yorgunluk, akne, dil ve ağız köşesinde çatlaklardır. B9 vitamininin eksikliği belirtileri, hafıza kaybı, beyindeki ve sinirlerde sınırlı büyüme, paranoya, güçsüzlük ve ciltte çatlamayı içerir.Duygudurum bozukluğu ve depresyon B9 vitamini eksikliğinin işaretidir.İştah kaybı, iltihaplı dil, gastrointestinal problemler ve diyare, vitamin B9 eksikliğinin diğer yaygın belirtileridir.


Folik Asit Eksikliği Nasıl Teşhis Ve Tedavi Edilir?


Diğer kan hastalıkları folik asit eksikliği anemisine benzer semptomlara neden olabilir. Teşhis için doktorunuzu görmeniz gerekecek. Doktorunuz folik asit eksikliği anemisine sahip olup olmadığınızı belirlemek için eksiksiz bir kan sayımı (CBC) testi yapacaktır . Bu test, alyuvar sayımının düşük olup olmadığını gösterecektir.Doktorunuz ayrıca folik asit düzeyinizi kontrol etmek için kan testi isteyebilir.


Ayrıca beslenme alışkanlıklarınız ile ilgili sorular sorabilir.Herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığınızı doktorunuza bildirdiğinizden emin olun. Bazıları folik asit eksikliğine katkıda bulunabilir.Tedavinin amacı, vücudunuzun folik asit düzeylerini arttırmaktır. En kolay yol, eksikliği düzelene kadar günlük folik asit tabletleri almaktır. Takviye maddelerini almanın yanı sıra, fasulye, ıspanak ve portakal gibi folik asit bakımından zengin yiyecekler yemelisiniz. Bol miktarda taze yiyecekler yiyin ve işlenmiş veya kızartılmış gıdalardan kaçının.
 
Ben tahıl tüketmeyi sevmiyorum. Nohut mercimek kuru fasulye hiç sevmem. Bu yüzden folik asit eksikliğim var. Ve bunun sıkıntısını çekiyorum. Tırnaklarım çatlıyor,saçlarım dökülüyor uyku problemim var. Takviye ilaçlarla bu problemi gidermeyi çalışıyorum tabi doğal yollardan beslenmek en doğrusu ama dediğim gibi bazı besinleri tüketmeyi sevmiyorum.
 
Folat eksikliği yaygındır. Yetersiz miktarda alım, yetersiz beslenme veya çeşitli ilaçların kullanımı sonucu olabilir. Gebelik sırasında folat eksikliği, fetal nöral tüp kusurları ve belki de diğer beyin kusurları riskini arttırır . B9 vitamini olarak da bilinen folat, DNA kopyalama ve sentezleme, yeni hücreler üretme ve sinir ve bağışıklık fonksiyonlarını destekleme için gerekli olan birçok temel vitaminden biridir. Folat eksikliği ciddi bir sorun olabilir. Zayıf bağışıklık fonksiyonu, zayıf sindirim, anemi, sinirlilik, cilt renginde solma,gebelik ve bebeklik dönemindeki gelişimsel problemler gibi. Folat eksikliği hem gelişimsel bozukluklara hem de erişkinlerde ortaya çıkan klinik bulgulara neden olur.
 
Folat, sağlıklı bir büyüme ve gelişme için vücudun her hücresinin ihtiyaç duyduğu bir B vitaminidir . DNA ve yeni hücrelerin, özellikle kırmızı kan hücrelerinin yapılması için gereken enzimin bir parçasıdır. Folik asit, multi vitaminlere ve gebeye özgü vitaminlere eklenen folatın sentetik versiyonudur. Doğum kusurları, gebeliğin ilk 3-4 haftasında ortaya çıkar; bu nedenle, gebeliğin erken döneminde ve öncesinde folik asit kullanırsanız, nöral tüp kusurları adı verilen beynin ve omurganın doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir.
 
Belli vitaminler ve mineraller, folik asit de dahil olmak üzere, büyüyen bir bebeğin sağlığı üzerinde olumlu etkilere shaiptir. Folik asit takviyeleri spina bifida gibi sinir tüpünü etkileyen durumları engeller . Çoğu kadının 400 mg lik bir takviye almaları önerilir. Ayrıca, folik asitin doğal şekli olan folat içeren yiyecekler tüketmeye çalışmalısınız. Bunlar arasında şunlar bulunur: Yeşil yapraklı sebzeler, esmer pirinç, kahvaltılık tahıllar. Folik asit, gebeliğin ilk haftalarında önemli olan bir vitamindir. Gebe kalmadan önce yada gebelikte mutlaka kullanılması gerekir. Hekim tavsiyesi olmadan folik asit takviyelerini kullanmayınız.
 
Folat sinir sisteminin stabilize edilmesine ve korunmasına yardımcı olur, adrenal fonksiyonu destekler ve çeşitli metabolik işlemleri normalleştirir.Folat büyüme ve gelişme, uygun sinir sistemi ve beyin fonksiyonu için çok önemlidir ve kolon, servikal ve akciğer kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanserlere karşı vücudu koruyabilir. Buna ek olarak, folat yaşlanmanın etkilerine karşı koyabilir. Folat ayrıca DNA üretimini uyarır ve hasar görebilecek genetik materyalin onarılmasına yardımcı olur.Hamilelik boyunca folat, fetüsün ve plasentanın büyümesine yardımcı olur. Ayrıca, vitamin beyin ve omurilik de dahil olmak üzere sayısız doğum kusurunu önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle, gebe kadının günlük diyetlerinde yeterli miktarda folat içermesi önerilir. Öncelikle, folat ve folik asit arasındaki ayrımı yapmak önemlidir. Folik asit, folatın sentetik bileşenidir ve normal olarak bir takviye ya da bir katkı maddesi olarak tüketilir. Folat ve folik asidin bazı kaynakları: narenciye, avokado, yeşil sebze, mercimek, yeşil yapraklı besinler , kepekli ekmekler, tahıl ürünleri (tahıl, makarna, yulaf ezmesi) ve baklagillerdir.
 
Folat, DNA ve amino asit üretimi ve normal kırmızı kan hücresi oluşumu için gerekli reaksiyonlar için kullanılan suda çözünebilen bir B vitamindir. Folat eksikliği anemiye, artmış kalp hastalığı ve felç riskine ve nöral tüp defektlerine ve gebelikte düşük doğum ağırlığına neden olabilir. Yetişkinlerin çoğu için önerilen folat alımı günde 400 mg. Gebe kadınlar günde 600 mg almalı ve emziren kadınların günde 500 mg olmalıdır. Üreme çağındaki kadınların nöral tüp defekti riskini azaltmak için folik asit takviyesi almaları da önerilir. Folik asit, folatın sentetik şeklidir. Ispanak, kuşkonmaz ve Brüksel lahanası gibi bir çok koyu yeşil sebzeler büyük bir folat kaynağıdır. Folat veya folik asit ayrıca baklagillerde, bazı turunçgillerde ekmeklerde ve tahıllarda bulunur.Folat eksikliği genellikle diğer besin maddelerinin eksikliği ile bağlantılı olarak ortaya çıkar ve doğum komplikasyonları, megaloblastik anemi (ve buna bağlı zayıflık, yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, vb.), Yüksek homosistein düzeyleri ve deride değişiklikler gibi bir dizi duruma neden olabilir. B9 vitamini olarak da bilinen folik asit, günlük diyetinizden çıkarılmaması gereken bir maddedir. Sayısız faydaları vardır ve çalışmalar sağlıklı bir diyet için gerekli olduğunu sürekli olarak kanıtlamıştır.
 
Geri
Üst