badana yaparken nelere dikkat etmek lazım ?

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
badana yaparken nelere dikkat etmek lazım ?
Selamlar. Evde badana yapılacak ve yine her yer batacak. Badananın en iyi şekilde yapılabilmesi için nelere dikkat etmek lazım ? Bilgi verirmisiniz ?
 
BADANA ev işlerinin en yorucularından biri olmakla beraber en zevkli işlerinden biridir. Bu zevk, badanayı kendiniz yaparsanız daha da artar. İnsanın, evini kendisinin badana etmesinin birçok faydalan vardır. Eve. badanacı geldigı zaman, işini bir. iki günde bitirip parasım almak ister: bunun için de evin altı üstüne gelir. Halbuki badanayı kendiniz yaparsanız bu büyük mahzur ortadan kalkar. Önce bir odayı boşaltır. oranın badanasını bitirdikten sonra başka odalara geçersiniz. Sonra temizliğe dikkat eden badanacılar da pek azdır. Halbuki, insan badanayı kendisi yapınca bu mahzur da ortadan kalkar. İstenen rengi seçmekte kendi başına buyruk olur. Nihayet bütün bunlardan sonra epeyce de nara tasarruf edilir. Çünkü bir evin badanası yüzlerce lira ıstiyen bir iştir.

Hangi Badanayı Kullanacaksınız

Eğer badanayı kendiniz yapmaya karar verdinizse, biz. tutkallı, ya da pâhtik badanayı tavsiye ederiz. Çünkü kireç badanasını fazlaca sulu sürmek gerektiğinden çok dökülüp saçılır. Bir de, işin ustası olmadıkça, kireç badanasını dalgasız sürmek çok zordur. Ancak usta badanacılar dalgasız kireç badanası yapabilir.

Halbuki, tutkallı badanada, plâstik badanalarda bu mahzur yoktur. Her ikisi de kireç badanasından daha koyu kıvamda olduğundan, badana ederken yere daha az dökiılür. Gene bu badanalar duvarda oldukça kaim bir tabaka meydana getirdiğinden asla dalga yapmazlar. Biraz dikkatli bir kimse hayatında ilk defa fırça tutsa bile bu çeşit malzemeyle dalgasız badana yapabilir.

Evinizin badanasında kullanacağınız fırça yapacağınız badananın cinsine göre değişir. Nalburlarda dilediğiniz fırçaları kolayca bulabilirsiniz. Eğer tutkallı badana yapacaksanız, kireç badanası için kullanılan fırçaların orta boylan işinizi görür. Plastik badana yapacaksanız doğrudan doğruya yağlı boya fırçası kullanmanız lâzımdır.

Fırça Nasıl Tutulur

Geniş bir fırçayla plâstik badana yapacaksanız, alttaki resimlerde görüldügii gibi tutmak faydalıılır Böylece daha kısa zamanda daha çok yeri badana eder, üstelik, daha az yorulmuş olursunuz. Badana boya işini bitirdikten sonra saatlercee bileklerinin, kollarının ağrıdığından şikayet edenler fırçayı yanlış tutmuş olanlardır. Basit fakat önemli bir iki kaideyi göz önününde tutanlar için badana zevkli faydalı bir iş olabilir.
 
Geri
Üst