Bademcik taşı nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bademcik taşı nedir nasıl tedavi edilir ?
Bademcikler boğazda bulunan yumuşak, etli yapılardır. Vücuttaki hücreler olan lenfositlerden oluşan ve enfeksiyonlarla mücadele ve önleme yoluyla bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan spesifik dokulardan oluşurlar. Olguların çoğunda bademcikler gece gündüz çalışır ve bizleri işgal altındaki bakteri ve virüslerden korurlar . Bu makale bademcik,bademcik taşları,bademcik taşının nedenleri,bademcik taşının tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir.

bademcik taşı.jpg







Birçok kişi bademcik taşını duymamıştır. Vücutta görülen taşların yeri sorulduğun da akla ilk gelen böbrekler ve safra dır. Oysa bademciklerde de taş olabiliyor. Bademcik taşlarından muzdarip olan insanlar sıklıkla sahip olduklarının farkında değillerdir. Bademcik taşları açıkça görülmez ve pirinçten bezelye boyutuna kadar uzanır. Bademcik taşları nadiren daha büyük sağlık komplikasyonlarına yol açar.

Bademcik taşı tam olarak nedir nasıldır ?

Bademcikleriniz bağışıklık sisteminizin bir parçasıdır ve bakterileri ve virüsleri vücudunuza girdiklerinde savaşırken savunmanın ilk sırası olarak hareket eder. Bademcikler, genellikle engebeli, yüzeyde küçük kraterler ve çukurlar bulunan lenfatik dokudan oluşur. Zamanla, gıda çöpleri, mukuslar ve bakteriler bu kraterlerde birikebilir ve küçük taşlar oluşturabilir.Bademcik taşları genelde yumuşak ve sarımsı bir renktedir.Çoğu zaman taşlar bademciklerden kendiliğinden düşerler; Bununla birlikte, bazı durumlarda, bademcilikteki çukurlar, enkazla etkilenerek ağrı ve iltihaba neden olur.

Mukus, ölü hücreler, tükürük ve gıda parçacıkları gibi çeşitli döküntüler sıkışmakta ve cepler oluşturmak için birikmektedir. Mantarlar ve bakteriler bu birikintileri beslerler ve belirgin bir şekilde hoşa gitmeyen bir kokuya neden olurlar. Zamanla, bu enkaz çeşitli sertlik derecelerine kadar kireçlenir. Bu, bademcik taşlarının oluşumuna yol açar.


Bademcik taşlarının belirtileri nelerdir?

Birçok kişi bademcik taşlarına sahip olurken ve orada olduklarını bile bilmeyecek; diğerleri semptomlardan muzdariptir. Bademcik taşlarının yaygın belirtileri şunlardır:

Ağız kokusu.
Kronik boğaz ağrısı ara ara
Bademciklerin şişmesi, kızarıklık ve iltihaplanma.
Kulaklara veya çeneye kadar yayılmış ağrı.
Yutma güçlüğü.
Bademciklerde sarımsı pislik.

Bademcik taşlarının oluşumunu önlemek için bazı önleyici tedbirler nelerdir?

İyi ağız hijyen uygulamaları bademcik taşlarını önlemeye yardımcı olabilir, örneğin:Fazla bakteri oluşumunu önlemek için dişlerinizi ve dilinizi günde en az iki kez fırçalayın. Her gün bol miktarda su için. Ayrıca tuzlu suyla gargara yapın..

Bademcik taşı çıkarma

Çoğu bademcik taşı zararsızdır, ancak birçok kişi onları çıkarmak ister çünkü kötü kokabilir veya rahatsızlığa neden olabilirler. Tedaviler ev ilaçları ile tıbbi prosedürler arasında değişir

Gargara
Tuzlu su ile şiddetle gargara yapmak boğaz rahatsızlığını rahatlatabilir ve bademcik taşlarını çıkarmanıza yardımcı olabilir. Tuzlu su da ağzınızın kimyasını değiştirmeye yardımcı olabilir

Öksürük

Öksürdüğünüzde bademcik taşlarınızın olduğunu keşfedebilirsiniz. Enerjik öksürük taşların gevşemesine yardımcı olabilir.

UYARI !
Taşları kendiniz bir diş fırçası gibi katı öğelerle çıkartmanız önerilmez. Bademcikleriniz hassas dokulardır, bu nedenle nazik olmanız önemlidir.Taşlar özellikle büyüdükçe veya ağrıya veya kalıcı semptomlara neden olursa, minör cerrahi prosedürler önerilebilir.

Lazer bademcik kriptolizi
Bu işlem sırasında bademcik taşlarının bulunduğu kripteleri ortadan kaldırmak için bir lazer kullanılır. Bu işlem genellikle lokal anestezi kullanılarak yapılır. Rahatsızlık ve iyileşme süresi genellikle azdır.

Antibiyotikler
Bazı durumlarda, bademcik taşlarını yönetmek için antibiyotikler kullanılabilir. Bademcik taşlarının gelişimi ve büyümesinde hayati bir rol oynayan bakteri sayılarının düşürülmesi için kullanılabilirler.Antibiyotiklerin dezavantajı, taşların altında yatan nedeni tedavi etmemeleri ve kendi potansiyel yan etkileri ile birlikte gelmeleridir. Ayrıca, uzun süre kullanılmamalıdır

Badem taşlarının komplikasyonları
Bademcik taşlarından kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir ancak bunlar mümkündür. Bademcik taşlarından kaynaklanabilecek en ciddi komplikasyonlardan biri, abse olarak bilinen derin bir enfeksiyondur .
 
Bademcikler lenfositler denilen hücrelerden oluşur. Her bademcik mukozasında kriptler denilen çukurlar bulunur. Bademcikler, enfeksiyondan korunmada yardımcı olan lenfatik sistemin bir parçasıdır. Bademcikler, enfeksiyona tepki olarak genişler ve şişerler. Bir bademcik taşı ve bademcik iltihabı bir arada olduğunda, boğaz ağrısının enfeksiyon veya bademcik taşından kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek zor olabilir . Bazı bademcik taşları, boğazın arkasında katı beyaz bir madde olarak görülebilir. Bademcik taşının konumuna veya büyüklüğüne bağlı olarak, gıdalar veya sıvıları yutmak zor veya acı vericidir.Bademcik taşları bademciklerinizin kriptlerinde oluştuktan sonra, boğazınızın arkasında sıkışmış bir şey varmış gibi hissedebilirsiniz. Kokusu kötüdür rengi sarı ve dokununca elinizde dağılabilir.
 
Sinüs enfeksiyonları, bakteri ve virüs enfeksiyonlarının yanı sıra otoimmün bozukluklar ve çevresel toksinler bademcik taşlarına yol açabilir. Bademcik taşları her zaman belirtilere neden olmaz. Bazen bir tarama veya röntgen ışınında veya diş muayenesinde bulunurlar. Bademcik taşları en sağlıklı ve herhangi bir yaştaki insanda bile olabilmesine rağmen, yetersiz oral hijyen durumlarında görülebilir. Genellikle, iyi ağız hijyenine ayak uydurmak, bademcik taşlarının oluşmasını önlemek için yeterlidir. Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın (dilinizi de fırçalayın) ve diş ipi kullanın . Taşların çıkarılmasının en kolay yolu bir kulak, burun ve boğaz doktorunu ziyaret etmektir
 
İki gündür baş ağrısı çekiyordum bugün öküsürken makalenizde yer alan bademcik taşı görünümüne uyan bir şey ağızımdan çıktı. Yuvarlak nohut büyüklüğünde sarı ve çok kötü kokuyordu. İşin ilginç tarafı bu bademcik taşı çıktıktan sonra başımdaki ağrı geçti. Acaba sinüzit olabilirmi merak ettim.
 
Geri
Üst