Bahar Ve Yazın Tehlikeli Alerjisi Arı...

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Bahar Ve Yazın Tehlikeli Alerjisi Arı...
Yrd. Doç. Dr. İshak Özel Tekin, “Arı alerjisi nedeniyle daha önce ağır rahatsızlık yaşayanlar, bahar ve yaz aylarında risk altında olduklarından yanlarında bazı özel ilaçları muhakkak bulundurmalı” dedi.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel İmmünoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İshak Özel Tekin, arıların arttığı, insanların açık havada bulunduğu, kıyafetlerin de inceldiği dönemlerde, arı sokmalarının artabildiğini söyledi.

Arı alerjisinin genellikle arıların zehrini cilde bırakması sonucu gerçekleştiğine işaret eden Yrd. Doç. Dr. İshak Özel Tekin, şöyle konuştu:
“Arı, kişiye soktuğu zaman zehri cilt altına geçer ve o bölgede ani ağrı, şişlik ve kızarıklık kendini gösterir. Alerjik reaksiyonun gerçekleşmesi için kişinin daha önceden duyarlanmış olması gerekir. Hayatında ilk kez arı tarafından sokulan herhangi kişinin teorik olarak alerjik reaksiyon göstermesi mümkün değildir. Arı alerjisi nedeniyle daha önce ağır rahatsızlık yaşayanlar ise bahar ve yaz aylarında risk altında olduklarından yanlarında bazı özel ilaçları muhakkak bulundurmalıdırlar. Ayrıca, arıların bol bulunduğu yerlere gitmekten kaçınmaları gerekir. Mutlaka kollarını ve bacaklarını koruyacak kıyafetleri de yanlarında taşımalılar. Gittikleri yerlerde sağlık kuruluşlarının yakınlığını da bilmelerinde yarar vardır. Bu kişiler ölüm riskini düşünerek davranmalıdırlar.”

CİLT VE KAN TESTİYLE TESPİT
Arı alerjilerine karşı cilt testinin yanı sıra alınan kan örneğiyle tespitler gerçekleştirildiğine dikkati çeken Tekin, şöyle dedi:
“Arı sokmasının ardından mide bulantısı, ishal, eklem ağrıları, bayılma, ciltte döküntüler ve nefes darlığı gibi reaksiyon gösterenler alerji testi yaptırmalıdır. Böylece, kişiler alerjik reaksiyonlarının büyüklüğüne göre önlem alabilirler. Arı özellikle piknik yaparken gıdalarla birlikte ağzımıza girebilir. Nefes borusuna yakın bir yerde gerçekleştirilen sokma çok ciddi ve hızlı etkilere yol açar. Göz ve ağız çevresinde sokmalar tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”

AŞIYLA TEDAVİ
Arı alerjisine karşı tedavileri genellikle arıcılıkla uğraşan kişilere önerdiklerini anlatan Tekin, “Arıcıların alerjileri varsa muhakkak aşılanma protokollerinin uygulanması şarttır. Bunlar üniversite hastanelerinde rahatlıkla yapılmakta. Birkaç yıl süren tedavi ise başarıyla sonuçlanmaktadır. Özellikle yaşamında arılardan uzaklaşması mümkün olmayan kişiler için bunu öneriyoruz” dedi.

Tekin, ayrıca, bağışıklık sistemi ve romatizma hastalığı olanların tedavi amacıyla kendilerini isteyerek arılara sokturabildiklerini, riskleri göz önünde bulunduğundan da böyle bir tedaviyi önermediklerini kaydetti.
 
Geri
Üst