Bahar yorgunluğu sizi vurmasın

PeLiNiM

Yeni Üye
Üye
Bahar yorgunluğu sizi vurmasın
Soğuk kış günleri geride kaldı ve İlkbahar yüzünü göstermeye başladı. Bu mevsimle birlikte bahar yorgunluğu da çoğumuz için dayanılmaz hale geliyor. İşte bahar yorgunluğuna karşı alabileceğimiz önlemler....

İlkbahar, her ne kadar güzel bir mevsim olsa da, beraberinde getirdiği bahar yorgunluğu bazı kişiler için çekilmez oluyor. Çünkü her mevsim değişikliğinde karşılaşılan en büyük sorun 'yorgunluk' oluyor. Bu güzel mevsimde doğa ile birlikte insan vücudunun da kimyası değişiyor, bu da vücudu halsiz bırakıyor.
Bahar yorgunluğunun insandaki negatif enerji yükü ile doğrudan ilişkili olduğunu belirten Alman Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Jan Klod Kayuka, bu durumun küçük çabalarla aşılabileceğini söyledi. Mevsimsel değişikliklerden kaynaklanmayan ve ciddi tedavi gerektiren yorgunlukların olduğunu da hatırlatan Kayuka, "İlkbaharda havaların ısınmasıyla birlikte artan elektrik yükü yorgunluğa, halsizliğe ve eklem ağrılarına yol açmaktadır. Bu yüklerden pozitif olanlar vücutta zindeliğe, negatif olanlar ise yorgunluğa ve halsizliğe yol açar. Bahar aylarında, hava sıcaklıklarına bağlı olarak metabolizmada oluşan değişiklikler, insan vücudunun bu elektrik yükünden etkilenmesini artırır ve yorgunluğa neden olur. Sabahları daha yorgun uyanıyor, daha önceden var olan hastalıklarımızdan kaynaklanan şikâyetlerimizin arttığını hissediyor olabiliriz. Büyük şehirlerde yaşayan insanlar, bu yorgunluğu, küçük yerleşim yerlerinde yaşayan insanlara oranla daha yoğun yaşıyorlar. Hava kirliliği, trafik, sanayi kirliliği ve hayat şartlarının daha zorlayıcı olması negatif enerji yükünün etkisini artıran nedenler arasında bulunuyor" dedi.
NASIL ŞİKAYETLER DOĞURUYOR?
Bahar aylarında en sık alerjik reaksiyonlar, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, romatizma, solunum yolu hastalıkları ve mide rahatsızlıklarının artış gösterdiğine dikkat çeken Kayuka, bazen bu uyum sürecinin çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle zor geçebildiğini söyledi.
Kayuka, "Mide yanmaları, psikolojik bunalımlar, çarpıntı, kas yorgunluğu ve uykuya meyil gibi şikayetler; uyum döneminde en sık karşılaşılan fiziksel şikayetler arasında yer alıyor. Bahar yorgunluğu sendromu ile ilgili olarak birçok çalışma yapılıyor. Uzmanlar bahar yorgunluğunun sebeplerini araştırırken, bu uyum sürecini nasıl daha az sancılı geçirilebileceğimize dair araştırmalarını da sürdürüyorlar. Güneş ışınlarını hissetmeye başladığımız şu günlerde, bol bol güneşlenmenin fiziksel sağlığımız kadar, gri kış günlerinin bunalttığı ruh sağlığımız açısından da oldukça faydalı olduğunu söylemek kuşkusuz yanlış olmaz" dedi.
NEDENLERİ
Her yorgunluğu bahara bağlamanın doğru olmadığını vurgulayan Kayuka, genel olarak kronik yorgunluk, mutsuzluk yorgunluğu ve mevsimsel değişikliğe bağlı yorgunluklar olmak üzeri üç tip yorgunluktan bahsetti. Bu üç tip yorgunluğun birbirinden çok farklı nedenlere dayandığını belirten Kayuka, "Etrafımızda sıklıkla yorgunluktan şikayet eden insanlarla karşılaşmak mümkündür. Bazı insanlar eklem ağrıları gibi fiziksel bir halsizlikten bahsederken bazılarının da, psikolojik anlamda, ne yaparsa yapsın dinlenemediği sonucuna ulaşabiliriz" diye konuştu.
İŞ YERİ YORGUNLUĞU
Bahar yorgunluğu yaşayan kişilerin durumunun iş yerlerine de yansıyabileceğine dikkat çeken Kayuka, 'iş yeri yorgunluğu' adı altında çalışanların iş yorgunluğu ve taşıdıkları stres oranında hissettikleri bazı rahatsızlıkların da olabileceğini söyledi.
Dinlenmek için süre ayırmayan ve yüksek aktivite ile çalışanlarda iş yeri yorgunluğunun daha fazla görüldüğünü belirten Uzman Doktor, "Yoğun bir tempo ile çalışanların masalarında bile uygulayabilecekleri gevşeme, relaksiyon teknikleri uygulamaları faydalı olur. Olaylara iyimser ve olumlu bakmak yorgunluk giderici bir ilaç olabilir. Bahar yorgunluğunun nedenleri arasında havanın yarattığı negatif etkinin yanı sıra kendi ellerimizle yarattığımız daha birçok nedeni saymak mümkündür. Örneğin yaz aylarına daha iyi bir vücutla girmek için yaptığımız beslenme değişiklikleri bizlerin yorgun düşmesine neden olabilen en önemli nedenlerin başında gelir. Vücudumuzun ihtiyacı olan Vitamin ve Minerallerin azalması ve en önemlisi alınan sıvı miktarının kış aylarına oranla artık yetersiz kalması vücut direncinde önemli bir azalma yaratabilir. Fiziksel aktivite yapma isteği de bir nevi yorgunluğu tetikleyen etkenler arasındadır. Tembel bir yaşama alışmış vücudumuz yapılan fiziksel aktiviteler ile hamlayarak kas ağrılarının yanı sıra, incinme ve burkulma gibi kazalar sonucu fiziksel yorgunluğa sebep verebilir" dedi.
NASIL ÖNLEM ALINABİLİR?
-Alkol ve sigara gibi bağımlılık yapan maddelerden mümkün olduğunca uzak durun.
-İsteksiz tavırlardan uzaklaşıp davet edildiğiniz yerlere gitmeye gayret gösterirseniz baharın yumuşak havası ve arkadaşlarınızla vakit geçirmeniz ruhsal yorgunluğunuzu atmanıza yardımcı olacaktır.
-Kıyafet seçimlerinizde renkli, bahara uygun ince giysiler tercih etmeye özen göstermeniz pozitif enerjinizin artmasına yardımcı olacaktır.
-Her zamanki saatinizde yatıp, her zamanki saatinizde uyanmaya çalışırsanız vücudunuzun biyoritmini korumuş olursunuz.
-Yapacağınız doğa yürüyüşleri kan dolaşımınızın hızlanmasına ve düzgün nefes alıp vermenize yardımcı olur.
-Hareket edin, bol bol güneşlenin, yürüyüş yapın.
 
Geri
Üst