Baharatların faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Baharatların faydaları nelerdir ?
Baharatlar, yemeklerin olmazsa olmazı ve her biri farklı lezzete , kullanıma sahiptir. Baharatların çeşitli faydaları vardır. Yemeklere renk katıyor, lezzeti arttırıyor. Bunun dışında baharatların da birçok sağlık yararı vardır. Tükürük akışını arttırmaya, bakterileri ağız boşluğundan temizlemeye ve ayrıca mukoza zarına koruma sağlamaya yardımcı olurlar. Uyarıcı etkileri ile baharatlar çeşitli yollarla sindirim için harikadır. Ayrıca, bazı baharatların tüketimi ile felç ve tansiyon şansı da azaltılabilir. Otlar ve baharatlar sadece lezzet sağlamaz, aynı zamanda hastalıklarla mücadele eden antioksidanlar içerirler. Baharatlar ayrıca çeşitli ilaç ve güzellik ürünlerinde de kullanılmaktadır. Makalemizin devamında baharatların sağlımıza olan faydaları üzerine bilgiler vereceğiz.



Baharatların faydaları nelerdir.jpg





Baharatlar, çoğumuz için günlük yemeklerin aromatik, lezzetli bir bileşenidir. Baharatların hastalıkların önlenmesinde ve mücadelesinde oynadığı rol, modern tıbbın içinde yeni ele alınmaya başlamış olmasına rağmen, bu değerli maddelerin uzun zamandır iyileştirici özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.Renk, lezzet ve tat eklenmesi dışında, baharat tüketimi sınırsız sağlık yararları sağlar. Baharatlar sindirim sistemine uyarıcı olarak davranır ve birçok yönden sindirime yardımcı olur. İnme ve tansiyon, baharatlarla azaltılabilir . Bir çok insan, soğuk algınlığı gibi sık görülen hastalıkları tedavi etmek ve diyabet gibi diğer ciddi rahatsızlıkları tedavi etmek için reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlara başvurur. Bununla birlikte, son birkaç on yılda, çok çeşitli bitki ve baharatların iyileştirici yararları konusunda daha fazla araştırma yapılmıştır. Bu doğal tedavilerin etkinliği, birçok insanın, her tür hastalığın ve hastalığın tedavisine yönelik bütünsel alternatifler aramasına neden olmuştur.



Zerdeçal


Zerdeçal, artrit ve eklem ağrısının tedavisinde faydalı olan güçlü bir ağrı kesicidir. Hem ağrıyı hem de şişmeyi azaltmak için bir anti-inflamatuar olarak çalışır. İlk çalışmalar zerdeçalın ayrıca kanser ve Alzheimer hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Diyet lifi, demir, potasyum, magnezyum ve B6 vitamini açısından zengindir. Bağışıklık güçlendirici, anti-oksidan ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle iyi bir terapötik değere sahiptir. Bazı karaciğer hastalıklarına ve tip 2 diyabetlere karşı koruma sağlayabilir. Zerdeçal da kilo kaybına yardımcı olur. Baharat öksürük, soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, burkulma ve şişme için iyi bir ev çaresidir.


Tarçın



Uzun yıllardır tarçın diyabetli hastaların kan şekeri seviyesini kontrol etmelerine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, bu çok yönlü baharat da kolesterol seviyelerini düşürür, kan pıhtılarını önler, E. coli ile savaşır ve hatta mide ekşimesinin rahatsızlığını azaltır. Tarçın, hücreleri oksidatif stres ve tehlikeli serbest radikallerden koruyan antioksidan özelliklere sahip bir beslenme santralidir. Antioksidanlar kanser, Alzheimer, diyabet ve Parkinson gibi hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur.Dahası, tarçın kardiyovasküler problemlere karşı güçlü bir silahtır. Tarçın, insülin hormonunun daha iyi çalışmasına yardımcı olur, bu da kan şekeri seviyelerini azaltır. Tarçın, antifungal, antibakteriyel, antiviral ve hatta anti-kanserojen özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Kötü kolesterolü (LDL) düşürür ve açlık kan şekeri seviyelerini kontrol edebilir. Tarçın hem sistemik hem de spesifik iltihapları azaltabilir.



Karanfil



Diş ağrısından diyabetin önlenmesinde artritle mücadele etmek için bu baharat her şeyi yapar. Antioksidan ve antibakteriyel özellikleri enfeksiyonun vücuttan kurtulmasına, iltihaplanmanın azaltılmasına ve kan şekeri seviyelerinin stabilize edilmesine yardımcı olur. Ayrıca cilt problemlerini çözebilir, sinir bozucu sivrisinekleri önleyebilir ve kardiyovasküler sağlığı geliştirebilir.Soğuk algınlığından diş ağrısına kadar herhangi bir şeyden kaynaklanan vücuttaki iltihapları tedavi etmek için öğütülmüş veya bütün karanfilleri kullanabilirsiniz. Anti-bakteriyel ve anti-viral özelliklere sahip olan karanfil, aynı zamanda diyabet hastaları için insülin seviyelerinin kontrol edilmesinde de yararlı olabilir.


ZENCEFİL



Zencefil binlerce yıldır sindirim problemleri için bir çare olmuştur. Bulantı ve yutma etkilerini yatıştırma kabiliyetine sahiptir. Pek çok insanın farkında olmadığı zencefilin artritin neden olduğu ağrıyı ve şişliği etkili bir şekilde azaltabildiği gibi, migren baş ağrılarının etkilerini de azaltabiliyor. Zencefil satın alınabilir ve çeşitli tariflerde kullanılmak üzere ezilebilir veya bir toz olarak kullanılabilir.Zencefil özü ayrıca cilt yanıkları ve böcek ısırıklarını tedavi etmek için de uygulanır. Anti-kan pıhtılaşma özelliği sayesinde sarımsak ve soğan kombinasyonu ile yenildiğinde kalp krizi ve felce karşı koruma sağlayabilir.



KİMYON


Kimyon tohumları iyileştirici özelliklere sahip bir başka yararlı mutfak baharatıdır ve ayrıca çeşitli tıbbi faydalara sahiptir. Kimyon tohumları demir açısından zengindir; Bu nedenle, onların tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir. Genel olarak bir sağlık güçlendiricisi olarak kabul edilir ve sindirime yardımcı olur, bağışıklığı geliştirir ve uykusuzluktan kaynaklanan rahatsızlıkları soğuk algınlığı ve anemiyi tedavi eder. Sindirim için son derece iyidir ve iştahı artırır.




FESLEĞEN



Birçok yemek için harika bir katkı olan kokulu fesleğen, anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Fesleğendeki uçucu yağlar, mide ve sindirim bozukluklarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Fesleğen ayrıca strese ve hazımsızlığa iyi gelmektedir. Sinekleri kovucu özelliği vardır. Sinek ısırması durumunda yaprakları etkilenen bölgeye uygulanırsa kaşıntıyı giderir.



KARABİBER


Karabiber, mevcut tüm mutfak baharatlarının en önemli ve en eskilerinden biri olarak kabul edilir ve çeşitli iyileştirici özelliklere sahiptir. Karabiber, sindirim organlarınızı uyarır ve tükürük ve mide suları üretimini artırır. Pekmezle karıştırıldığında soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir. Ayrıca kuru öksürüğü giderir.



KAKULE



Kakule mutfak baharatları dünyasında büyük bir öneme sahiptir. Kakule dünya çapında en değerli baharatlar arasındadır ve yoğun iyileştirici özellikleri vardır. Kakule, yoğun bir aroma ile karıştırılmış eşsiz ve güçlü bir tada sahiptir. Kakule esas olarak sindirim sürecini güçlendirmek ve şişkinliği iyileştirmek için kullanılır. Hazımsızlık tedavisi için karanfil, kişniş ve zencefil ile birlikte yer kakule tohumu tüketebilirsiniz. Kakule çayı, hazımsızlığın yanı sıra hazımsızlıktan kaynaklanan baş ağrılarını iyileştirmeye yardımcı olur. Yeşil kakule tüketimi, boğaz enfeksiyonlarını, akciğer tıkanıklığını ve diş ve diş etlerine bağlı enfeksiyonları iyileştirmeye yardımcı olur.



Arnavut biberi



Olağanüstü bir anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir.Ancak, bu şifalı baharat tek başına kullanıldığında harika çalışır. Artrit, zona, kas ve eklem ağrıları ve diyabetin neden olduğu sinir hasarları gibi çok çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele edebilir.



GİNSENG



Yüzyıllar boyunca kullanılmış ve çeşitli ilaçların yanı sıra, yiyecek ve içecek ürünleri de bulunabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğine ve bu tür hastalıkları soğuk algınlığı ve flüoresan gibi önlediğine inanılmaktadır. Bununla birlikte, ginseng aynı zamanda kan şekeri seviyelerini düşürür, genel ruh halini hızlandırabilir, zihinsel performansı geliştirebilir ve hatta erektil disfonksiyona yardımcı olabilir.



Sarımsak



Sarımsak, birçok çeşit yemekte zaten kullanılan harika bir bitkidir. Binlerce yıldır çeşitli hastalıklarla savaşmak için kullanılmaktadır ve günümüzde güçlü bir koruyucu olarak kabul edilmektedir, yumurtalık kanseri, kan basıncını düşüren ve kolon poliplerinin sayısını ve sayısını azaltan sayısız kansere karşı savaşmaktadır. Sarımsak ayrıca, arterlerdeki tıkanıklığı yavaşlatarak kardiyovasküler sağlığı artırır.


Kekik .


Kekik, diş eti hastalığına, enfeksiyonlara, ülserlere ve bazı kanser türlerine karşı koruyabilecek bir mikrop öldürücü yağ olan timol içerir.Buna ek olarak, kekik özleri, soğuk algınlığı veya bronşitin neden olduğu öksürük ve boğaz tahrişini yatıştırır.Kekik ayrıca iyi bir sindirim yardımcısıdır, gaz ve diğer rahatsızlıkların azaltılmasına yardımcı olur


Biberiye


Süper antioksidan olarak biberiye, enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olan 19 antibakteriyel özelliği içerir. Genellikle astım ve alerjileri tedavi etmek için bitkisel uzmanlar tarafından kullanılan biberiye, histaminin neden olduğu burun daralmasını azaltabilen uçucu yağlar içerir. Alzheimer riskini azalttığı düşünülmektedir . Biberiye ayrıca antioksidanlarla doludur


Adaçayı



Ada çayı doğal bir ruh iyileştirici ve hafıza güçlendirici. Ada çayı ayrıca insülin eylemini hızlandırır ve vücuttaki kan şekerini azaltır, bu nedenle diyabet hastaları için faydalıdır. Ön araştırmalar, ada çayı Alzheimer hastalığını tedavi etmede yararlı olabileceğini düşündürmektedir. Eğer hafızanız eskisi kadar keskin değilse, diyetinize bir miktar ada çayı eklemeniz


Safran



Bir çiçeğin içinden gelir ve parlak sarı rengi ve çok farklı bir aroması vardır. Yemeklere renk ve özünü vermek için sıklıkla kullanılır. Astımı tedavi etmeye yardımcı olur, adet sorunlarına yardımcı olur ve kuru cildi rahatlatır.


Sumak


Salatalarda dolmalarda kullanılan sumağın antioksidan olduğunu biliyor muydunuz ? Antioksidanlar, kanser de dahil olmak üzere uzun vadede birçok ciddi hastalığa yol açabilecek serbest radikal hasarın etkilerini nötralize etmeye yardımcı olur. Antioksidanlar ayrıca yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olur.




Susam

Bu tohumun bir tadı vardır. Kolesterol düşürücü bileşiklere sahiptir, hormonları dengelemeye yardımcı olur . Susam B vitamini ve demir açısından zengindir ve B vitamini veya demir eksikliği olanlar için idealdir.



Doğru baharatları almak hastalıkları önlemeye ve viral, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Baharatlar bağışıklığınızı artırır ve kendi vücudunuzun enfeksiyonla savaşma yeteneğini güçlendirir veya enfeksiyondan korunmak için antibakteriyel ve antiviral etkilerini kullanır. Baharatlar, iştahınızı uyararak, sindirime yardımcı olarak ve gaz birikimini önleyerek sindirim sisteminize yardımcı olur. Bazı baharatlar sizi mide-bağırsak enfeksiyonundan bile koruyabilir. Baharatlar kan şekeri seviyenizi daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir.




Baharatlar, dünya çapında yemek yapma ve tüketme biçimimizde önemli bir rol oynamaktadır. Her baharatın kendi tadı ve özü vardır.Günümüzde günlük pişirmede kullandığımız pek çok baharat var, bunlar arasında kimyon, karabiber, zerdeçal ve kişniş tohumu gibi popüler olanlar var. Bütün baharatlar bitkilerden gelir. ( çiçekler, meyveler, tohumlar, kabuklar, yapraklar ve kökler.) Otlar ve Baharatlar antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir ve çoğu B-vitaminleri ve eser minerallerde yüksektir. Bu mutfak baharatları birçok iyileştirici faydaya sahip olsa da, bunları küçük miktarlarda tüketmelisiniz. Bu baharatların yemeklerde daha fazla kullanılması sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Her zaman bu mutfak baharatlarını dengeli bir şekilde kullanmaya çalışmalısınız.
 
Geri
Üst