Bamyanın faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bamyanın faydaları nelerdir ?
Pek çok yararlı besin, vitamin ve mineraller sayesinde bamya sağlık açısından faydalıdır. Bamya sadece yemek için değil, kan basıncını ve kolesterol seviyenizi düşürmek, ruh halinizi geliştirmek ve bağışıklığınızı güçlendirmek için tüketilebilir.Bamya kardiyovasküler sağlığı iyileştirir, kolesterol seviyelerini dengeler , bağışıklık sistemine yardımcı olur, tansiyonu düşürür ve kalp sağlığını korur . Bamya'dan en iyi faydayı elde etmek için mutfakta çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Salatası, yoğurtlusu ve kıymalısı , turşusu en çok tüketilen çeşitlerdir.



bamya.jpg





Belki de, diyetinize bamya eklemenin en iyi yanı yoğun lifli olması nedeni ile kabızlığı gidermesidir.Bamya, vitamin ve minerallerle doludur ve diyetinize dahil etmek için son derece besleyici bir sebzedir. Bamya ayrıca sindirim sağlığınızı iyileştirmeye ve glikozun kan dolaşımına salınımını yavaşlatan çok miktarda lif içerir .Bamya, A vitamininin yüksek içeriğine ve beta karoten, ksantin ve lutein gibi antioksidan bileşenlere sahiptir. Bamya sağlık faydaları kolesterol seviyelerini düşürmeyi içerir, migreni önler kabızlığı giderir. Diğer faydalar arasında diyabetin yönetilmesi, kolon kanseri gelişme riskinin azaltılması, metabolizmanın iyileştirilmesi, mide ülserlerinin tedavi edilmesi, karaciğerin korunması ve Alzheimer hastalığının gelişme riskinin azaltılması yer alır.



Bamya, vücudunuzun kan pıhtılaşmasına yardımcı olması ve morarmayı ve kemik sağlığını iyileştirmesini gerektirdiği K vitamini açısından zengindir . Bamyadaki diğer önemli faydalı besinler, iyi kemik sağlığını korumaya ve kas fonksiyonlarını kontrol etmeye yardımcı olan kalsiyum ve potasyumdur . Bamya nın bir başka yararlı besin değeri, birçok B grubu vitamin içermesidir .Daha fazla bamya tüketmenin en iyi nedenlerinden biri, iyi bir sağlık için gerekli olan besinlerle dolu olmasıdır.




Yorgunluktan ve genel enerji eksikliğinden şikayet ediyorsanız , diyetinizde daha fazla bamya tüketmek enerjinizi doğal olarak artırmanıza yardımcı olabilir .Bamya sağlık yararlarından biri de bir yemekten sonra kan şekeri seviyelerini önlemek için yardımcı olur. Bamyanın ürettiği jelatinimsi sıvı nedeniyle, besinsel faydaları, gastrit ve mide ülserleri için mükemmel bir tedavi olduğu anlamına gelir. Bamyanın sağlık yararları da beyninizin bilişsel yeteneklerini artırmaya kadar uzanır ve Alzheimer hastalığı gibi hastalıkların önlenmesine de yardımcı olabilir . Bamya yemenin yararlarından biri , astım ve diğer solunum rahatsızlıklarının semptomlarının tedavi edilmesine yardımcı olmasıdır .



Bamya nın besinsel faydaları, aynı zamanda, anti-kanser özelliklerine ve tümörlerin boyutunun azaltılmasına yardımcı olmaya kadar uzanır. Bamyada yüksek miktarda A vitamini vardır. A vitamini antioksidanları ayrıca , daha hızlı iyileşmeyi teşvik ederek , yaraların ve aknenin görünümünü azaltarak ve kırışıklıkları ortadan kaldırarak, cilt sağlığını koruyabilmektedir . Bunun nedeni, antioksidanların bu deri hücrelerine zarar verebilecek serbest radikalleri nötralize edebilmeleridir.



İkinci tip diyabet hastalığınız varsa bamyanın en büyük faydalarından biri de kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olmasıdır . Ayrıca diyabet, yüksek kolesterol, Alzheimer, karaciğer hastalığı, meme kanseri ve astım gibi hastalıklara karşı bağışıklığınızı güçlendirir. A, C ve K vitaminleri açısından zengin olmak, aynı zamanda görme yeteneğini geliştirirken kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur.Yüksek lifli gıdalar kalp hastalığı , felç , obezite ve diyabet riskini azaltır . Bamya bol liflidir ve bir çok hastalığı önleyebilir.



Folat gebelikte fetal problemleri önlemek için önemlidir. Düşük folat seviyeleri, daha sonraki hayatta çocuk için hamilelik kaybına veya problemlere yol açabilir. Düşük folat seviyeleri spina bifida gibi koşullara bağlanmıştır.Yeterli folat almak özellikle hamilelik öncesi ve sonrasında ve emzirme döneminde kadınlar için önemlidir. Gebelikte bamya tüketerek bu problemi önleyebilirsiniz.



Bamya, protein, lif, kalsiyum, demir ve çinko gibi önemli miktarlarda önemli besinlerle yüklüdür.Ayrıca bamyada çözünür lif mevcuttur.Çözünür lif kendinizi daha tok hissetmenize yardımcı olur.Karaciğeriniz vücudunuzun birincil detoks organıdır. Bamya hastalıklardan korunmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Bamyadaki folatlar yeni doğan bir bebekte nöral tüp defektlerini azaltır. K vitamini , kan pıhtılaşma sürecinde bir yardımcı faktördür. Ayrıca vücudumuzdaki kemiklerin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar.Bamya güneş çarpmasını önlemeye yardımcı olur.Tüm hastalıkların kolonda başladığı düşünülmektedir. Yemeklere bamya ekleyerek kolon kanseri ve diğer ilgili hastalıkların büyük ölçüde önlenmesini sağlar.



Çözünür lif içeriğinden dolayı bamya, sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olur, kan şekeri seviyelerini artırır ve kalp hastalıkları riskini azaltır . Sindirim sistemi için son derece iyidir.Bamya, vücudun daha fazla kırmızı kan hücresi üretmesine yardımcı olur ve bu da anemiyi tedavi etmeye yardımcı olur. Bamya suyu, C vitamini, magnezyum ve A vitamini açısından zengindir. Şiddetli öksürük ve boğaz ağrısı varsa, bamya suyu antibakteriyel ve antiseptik özellikler içerdiğinden yardımcı olabilir.



Folatlar tükettiğimiz çeşitli gıdalarda bulunan suda çözünebilen B-Vitaminlerdir. Bamya, fetüsün büyümesi için yararlı olan yüksek düzeyde folat içeriğine sahip olduğu gösterilmiştir. Yeni doğan çocuklarda nöral tüp defektlerini de azalttığı kanıtlanmıştır.Bamya iyi bir K vitamini kaynağıdır ve vücudumuzdaki çeşitli kemiklerin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar. Böylece, Osteoporoz gibi kemik hastalıklarından korur.Kalbinizde kolesterol birikimi, kardiyovasküler hastalıkların önde gelen nedenlerinden biridir. Vücut tarafından daha az kolesterol emilimine yol açtığı için düzenli olarak bamya yiyin.



Cilt pigmentasyonu, cildinizin düzensiz şekillerde renklenmesini sağlayan yaygın bir rahatsızlıktır. Bamyadaki besinler cildinizin pigmentasyonundan kaçınmasına yardımcı olur ve böylece genç bir görünüm verir.Hepimizin saç problemleri var ve saçlarımızın kalitesi veya kalınlığı konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Saç sağlığınız içinde mutlaka bamya tüketmelisiniz.Bamya, vücudumuzdaki iyi bakterileri beslemek için mükemmel bir kaynaktır.Tüketildiğinde probiyotik gibi fayda sağlar. Probiyotiklerin, bağırsak sağlığına katkıda bulunduğu ve bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan korunduğu bilinmektedir.Bamya, mide ve ağız ülserlerinede iyi gelmektedir.Bamya, yüksek miktarda antioksidan indükleyici özelliklere sahiptir, sivilce salgınlarından muzdarip olanlar için faydalı olduğu bilinmektedir. Ayrıca cildinizin pürüzsüz ve esnek olmasını sağlar.
 
Bamyaya bayılırım.Bol domates rendeli kıymalı ve limonlu yaparım . Ama çok afedersiniz böyle sümüksü görünürse hayatta yemem . Bamyayı temizlerken çok dikkatli davranıyorum o sıvıyı salmasın diye. Sağlığa bir çok faydası var özellikle kabızlık problemi olanlara bamya tüketmesini öneriyorum.
 
Geri
Üst