Bamyanın faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bamyanın faydaları nelerdir ?
Kaygan yapısı nedeni ile herkesin damak zevkine uymayan bamya bir çok sağlık yararına sahiptir. Bamyanın sağlık faydaları kolesterol seviyelerini düşürmek, migreni önlemek,göz sağlığını korumak,diyabeti önlemek,kolon kanseri riskini azaltmak, mide ülserinin tedavisi, metabolizmanın iyileştirilmesi , alzheimer geliştirme riskini azaltmasıdır. A vitamini ve beta-karoten, ksantin ve lutein gibi flavonoid antioksidanlar ile bizi akciğer ve ağız boşluğu kanserlerinden korumaya yardımcı olur. Bamyada bulunan folatlar, yeni doğmuş bebeklerde nöral tüp defekti oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Bamya tüketimi sindirim, görme, cilt sağlığını iyileştirmeye ve ayrıca kemiklerin güçlendirilmesine yardımcı olur. Kolesterol seviyelerini ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olarak kalbinizin ve tüm kardiyovasküler sistemin bakımını da yapar. Bağışıklık sistemimizi daha da güçlendirir.




Bamyanın faydaları.jpg





Bamya düşük karbonhidrat içeriği ve iyi lif içerir. Bamya her tür kanser riskini azalttığı tartışılırken, kolon kanserinin önlenmesinde muazzam bir umut vaat etmiştir. Kolon kanseri, yüksek ölüm oranına sahip, kanserin en ölümcül formlarından biridir, bu yüzden diyetinize bamya eklemek, değerli bir yatırımdır. Bamya, kolon sağlığı ve sindirim sağlığı için bir bütün olarak gerekli olan diyet lifi ile doludur. Bamya astım gibi solunum sorunları yardımcı olduğu gösterilmiştir C vitamini içerir.C Vitamini, cildin genç ve canlı görünmesini sağlıyor. Vitamin, kollajen oluşumunu ve cilt pigmentasyonunu etkileyen vücut dokularının büyümesi ve onarımında yardımcı olur ve hasar görmüş cildi gençleştirmeye yardımcı olur. Bamya C vitamini ile doludur.


Bamya Sağlık Faydaları


Diyabetin önlenmesi

Kolon sağlığının desteklenmesi ve kolon kanserinin önlenmesi

Sindirim sağlığının artırılması

Ağırlık yönetimi

Sağlıklı bir hamileliğin teşvik edilmesi

Sağlıklı cilt bakımı

Serbest radikal hasara karşı koruma

Astım, öksürük veya solunum güçlüğü gibi solunum problemlerinden kurtulma

Göz sağlığının teşviki

Ruh hali değişimleri

Kabızlık




Genel metabolizmanız hormonlar ve enzimler arasındaki karmaşık bir ilişki tarafından yönetilirken, bamyanın bunu yapması ko-enzimlerin üretimini optimize etmektir. Ko-enzimler vücudun tepkilerinin büyük çoğunluğunda gereklidir ve bunları yapabilir . Bamya bir dizi temel vitamin ve mineral içerir ve sağlığınız için faydalıdır. Bamya kalorisi çok düşüktür ve doymuş yağ veya kolesterol içermez. Bamyanın çeşitli antioksidan bileşenleri, serbest radikallerle savaşmak için çok faydalıdır ve yüksek C vitamini içeriği de vücudun bağışıklığının arttığını gösterir. Tüm hastalıkların kolonda başladığı düşünülmektedir. Yemeklere bamya ekleyerek kolon kanseri ve diğer ilgili hastalıkların büyük ölçüde önlenmesini sağlar.Bamyadaki pektin, LDL veya kötü kolesterolü düşürür , bu da kalp fonksiyonlarını iyileştirir.Bamyadaki sağlıklı lif, bağırsaklarımızda virüslere ve enfeksiyonlara karşı bağışıklığımızı güçlendiren çok iyi ihtiyaç duyulan iyi bakterileri besler .



Bamya sağlık yararları sindirim sağlığı ve vizyon geliştirmek , cilt sağlığını artırmak , bebek sağlığını korumak, bazı kanserleri önlemek ve kemikleri güçlendirmek için yeteneğini içerir . Ayrıca kardiyovasküler sağlığı iyileştirir, kolesterol seviyelerini dengeler , bağışıklık sistemine yardımcı olur, tansiyonu düşürür ve kalp sağlığını korur . Bamya, insan sağlığının önemli bir unsuru olan potasyum da dahil olmak üzere, hem vitamin hem de minerallerin iyi bir kaynağıdır. Potasyum, vücutta uygun sıvı dengesini sağlamak için gereklidir.Bamya genel saç derisini iyileştirir ve kepekle savaşır. Saç derisini nemlendirir ve kepekleri uzak tutar.Bamya kuru ve kaşıntılı kafa derisi için mükemmel bir nemlendiricidir. Saçınızın yumuşak kalmasını sağlar . Besinlerin varlığından dolayı, normal diyetinize kesinlikle bamya eklemelisiniz. Bamya, protein, lif, kalsiyum, demir ve çinko gibi önemli miktarlarda önemli besinlerle yüklüdür.Bamya, genetik olarak yatkın olan bireylerde Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, oksidatif stres ile ilgili diğer nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.



Bamyada bulunan besinler hamilelik için çok faydalıdır ve bebeğin sağlıklı gelişimine yardımcıdır.C vitamini, bebeğin büyümesini destekleyen demir emilimine yardımcı olur. Aynı zamanda annenin bağışıklığını artırır ve bebeğindeki deri, kemik ve kılcal damarların gelişimini destekler. Bamya bebekte doğum kusurları riskini azaltan güçlü bir folat kaynağıdır. Ayrıca karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasını hızlandırır ve DNA ve kırmızı kan hücrelerinin sentezlenmesine yardımcı olur.Bamyadaki başlıca antioksidanlar karotenoidler, fenolik bileşikler, Vitamin C ve E yi içerir. Bunlar bebeğin bağışıklık sistemini destekler ve bu nedenle hastalık ve kardiyovasküler sorunların şansını azaltırlar .




Bamya, kan şekeri düzeylerini azaltmaya yardımcı olan insülin benzeri özellikler içerir . Bamya sadece iyi sindirim sağlığını değil, aynı zamanda yüksek lif içeriği nedeniyle iyi kolesterol seviyelerini arttırır . Bamya zengin bir diyet lifi kaynağıdır. Bamya karaciğerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur . İrritabl bağırsak sendromu, kalın bağırsakları etkileyen bir durumdur. IBS kramp, şişkinlik, ishal, karın ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir.Bamya bu tür problemlere iyi gelmektedir. Kendinizi sürekli yorgun bitkin ve halsizmi hissediyorsunuz ? Bamyada bulunan magnezyum da bu sorunlara iyi gelmektedir. Bamyada bulunan lif sağlıklı bağırsak hareketini teşvik edebilir ve irritabl bağırsak sendromunu önleyebilir.


Bamyada bir miktar demir ve bakır içerir. Bu mineraller, sağlıklı kırmızı kan hücrelerini muhafaza etmek için önemlidir ve yeni kırmızı kan hücrelerinin üretiminde gereklidir. Kırmızı kan hücresindeki bir protein olan hemoglobin üretmek için vücudun demir ve diğer minerallere ihtiyacı vardır. Hemoglobin vücutta oksijen iletmek için önemlidir. Bamya B-kompleks grubu vitaminleri açısından zengindir . Tüm bu B vitamini grubu, enzimatik işlevi ve metabolizma süreci ile enerji üretimini sürdürmede rol oynamaktadır.Bamya, kan şekerinin düzenlenmesine ve stabilize edilmesine yardımcı olan çok yüksek lifli bir besindir. Bamyadaki lif, sindirim sisteminde bulunan iyi bakterileri besleyen bir probiyotik olarak da çalışır. C vitamini yüksek olduğundan, anti-inflamatuar ve antioksidan olarak yararlıdır.


Bamyadaki lif, gastrointestinal sistemin sağlığını korumak için birçok üstün özelliğe sahiptir. İyi bakterileri besler. Yüksek su ve hacimli lif oranı, kabızlığı, gaz ve şişmeyi önlemeye yardımcı olur. İrritabl bağırsak sendromunu tedavi eden, ülserleri iyileştiren ve gastrointestinal sistemi yatıştırıcı mükemmel bir laksatiftir. Bir çalışmada anksiyete, anti-stres ve anti-depresyon gibi sorunlara iyi geldiğini ortaya koymuştur.Besin değeri açısından bakıldığında, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum, Sodyum ve Çinko gibi vitaminler ve minerallerin yanı sıra A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 ve C vitaminleri de içeren büyük bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Bunlar, bamyadan gelen tüm sağlık yararlarının ardındaki temel nedenlerdir. Bamyada bulunan çeşitli antioksidan bileşenler, serbest radikallerle savaşmak için çok faydalıdır; Bununla birlikte yüksek C vitamini içeriği de genel bağışıklık sisteminin güçlendirildiği anlamına gelir.




Yüksek lif, C vitamini ve folik asit içeriğinden dolayı özellikle sağlıklı bir sebze olarak kabul edilen bamya da iyi bir vitamin B-6, niasin, K vitamini, beta-karoten, kalsiyum, potasyum ve fosfor kaynağıdır. Vitamin B-9 olarak da bilinen folik asit özellikle hamilelik sırasında önemlidir, çünkü yenidoğanda nöral tüp defekti insidansını azaltır. Bamya gibi C vitamini açısından zengin besinler bağışıklık sisteminizi harekete geçirir ve enfeksiyonları önlemeye veya bunlarla mücadele etmeye yardımcı olabilir. Ama bamyanın sağlık yararlarının birçoğu, üstün lif içeriğinden gelir. Bir lif kaynağı olarak, sindirimi düzenlemeye ve kan şekeri seviyelerini korumaya yardımcı olur. Bamya, bir bütün olarak kolon sağlığı ve sindirim sağlığı için gerekli olan diyet lifi ile doludur.Bamyadaki lif, gastrointestinal sistemin temizlenmesine yardımcı olur ve kolonun daha yüksek verimli seviyelerinde çalışmasını sağlar. Bamyadaki C vitamini astım gibi solunum problemlerine yardımcı olur. C vitamini, cildin genç ve canlı görünmesini sağlar. Vitamin, kollajen oluşumunu ve cilt pigmentasyonunu etkileyen vücut dokularının büyümesi ve onarımında yardımcı olur ve hasar görmüş cildi gençleştirmeye yardımcı olur.Bu sebzeyi diyetinize eklemek için en iyi sebeplerden biri, iyi bir sağlık için gerekli olan besinlerle dolu olmasıdır.
 
kuru bamyanın faydaları
bamyanın cilde faydaları
bamya suyunun faydaları
kırmızı bamyanın faydaları
gebelikte bamyanın faydaları
bamya zayıflatırmı
bamyanın zararı varmıdır
bebeklere bamyanın faydaları


bamyayı hiç sevmiyorum sümüksü yapısından dolayı . Ama kilo vermede çok etkili olduğunu öğrendim ve kilo vermek için sık sık bamya tükettim. Fazla kilolarımdan bamya sayesinde kurtuldum. Ayrıca kronik kabızlığım vardı bamya sayesinde kabızlıktanda kurtuldum. Bamyanın sümüksü yapısından benim gibi rahatsız oluyorsanız bamyanın başını çekirdekleri görünecek şekilde kesmeyin. Ayrıca pişerken yumuşamaması diri kalması için limon tuzu ialeve edin.
 
Geri
Üst