Bankalar kredi yağdırdı

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Bankalar kredi yağdırdı
Mevduat bankalarının son bir yılda yurt içinde açtıkları krediler, mevduat hacminin çok üzerinde bir artış trendi gösterdi. Mevduat bankalarının Eylül sonunda 200 milyar YTL’ye yaklaşan yurt içi kredi bakiyesi, aynı tarihte 307.5 milyar YTL olan toplam mevduat hacminin yüzde 65’i oranında bir büyüklüğe ulaştı. Bankaların son bir yılda kaydettikleri 44 milyar YTL’lik net mevduat artışının ise tamamına yakın bölümünü krediye dönüştürdükleri belirlendi.
ANKA’nın Merkez Bankası bankacılık verilerinden yaptığı belirlemeye göre, bankacılık sistemindeki toplam mevduat hacmi Eylül sonu itibariyle son bir yılda cari olarak yüzde 16.8 artarak 307.5 milyar YTL’ye ulaştı. Son bir yılda yüzde 7.12 olan enflasyonla indirgendiğinde mevduat hacmindeki “reelö artış yüzde 9 olarak bulundu. Eylül sonu itibariyle toplam mevduatın 302.3 milyarının yurt içi yerleşiklere, 5.2 milyar YTL’lik bir bölümünün ise yabancılara ait olduğu belirlendi. Son bir yılda yurt içi yerleşiklerin mevduatında yüzde 9.3 reel artış yaşanırken, yabancılara ait mevduatlar reel olarak yüzde 4.5 geriledi.
Aynı tarih itibariyle bankalardaki mevduatın 199 milyar YTL’lik bölümünün Türk parası, 108.5 milyar YTL’sinin ise döviz cinsinden olduğu belirlendi. Son bir yılda YTL mevduatlar yüzde 11.7, yabancı para mevduatlar ise yüzde 4.4 oranında reel artış kaydetti.
YTL mevduatların 92.6 milyar YTL ile büyük bölümü kamu bankalarında bulunuyor. Özel bankalardaki YTL mevduat tutarı 88.3 milyar, yabancı bankalardaki YTL mevduat hacmi ise 16.6 milyar YTL düzeyinde.

KREDİ HACMİNDE REKOR BÜYÜME
Son bir yılda bankaların yurt içi yerleşikler ve yabancılardan topladığı mevduat hacminde kaydedilen yüzde 9’luk reel artışa karşılık, aynı dönemde yurt içinde kullandırdıkları kredilerde cari olarak yüzde 24.5, reel bazda da yüzde 16.2 oranında artış yaşandı. Geçen yıl Eylül sonunda 160.5 milyar YTL olan yurt içi kredi hacmi, bu yıl aynı tarihte 199.9 milyar YTL’ye ulaştı.
Bunun 177.3 milyar YTL’sinin Türk parası, 22.6 milyar YTL’sinin ise döviz üzerinden açılan krediler oluşturdu. Son bir yılda yurt içi YTL kredi hacmi reel olarak yüzde 21.5 artarken, yabancı para kredi hacminde reel anlamda yüzde 13.3 daralma yaşandı.
YTL kredi hacminde 100.1 milyar YTL ile en büyük paya sahip olan özel bankalar son bir yılda bu hacmi reel olarak yüzde 10 büyütürken, kamu bankalarının YTL kredi hacmi yüzde 28.5’lik reel artışla 46.3 milyar YTL’ye ulaştı. Yabancı bankalarca kullandırılan Türk parası kredilerin hacmi de reel olarak yüzde 63.8’lik artışla 30.9 milyar YTL’ye yükseldi.

-MEVDUATIN KREDİYE DÖNÜŞÜM ORANI YÜZDE 65
Kredilerdeki yüksek artış hızına bağlı olarak mevduatın krediye dönüşüm oranı son bir yılda 4 puan arttı. Yurt içi kredi hacminin toplam mevduat hacmine oranı geçen yılın Eylül sonundaki yüzde 61’lik düzeyinden bu yıl aynı tarihte yüzde 65’e çıktı.
Yurt içi kredilerin yurt içi yerleşiklere ait mevduat hacmine oranı ise bu dönemde yüzde 62.2’den yüzde 66.1’e yükseldi.
Özellikle son bir yıllık dönemde mevduat hacmindeki artışla kredilerdekinin tutar olarak neredeyse aynı olduğu belirlendi. Bir yılda toplam mevduat hacmi net 44 milyar, yurt içi kredi hacmi ise 39.4 milyar YTL arttı. Diğer bir deyişle bankalar son bir yılda kaydettikleri mevduat artışının neredeyse tamamını krediye çevirdiler.
 
Geri
Üst