Baryum lavmanı nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Baryum lavmanı nedir ?
Bir baryum lavmanı, kalın bağırsaklardaki problemleri saptayabilen yardımcı olan bir testtir, bu yüzden bir röntgen filminde açıkça görülebilir . Test sırasında, baryum adı verilen beyaz bir sıvı, alt kısımdan bağırsağınıza geçirilir.Bir röntgen muayenesidir. Prosedüre aynı zamanda bir kolon X-ışını denir.

baryum lavmanı.jpg






Bir baryumlu lavman, bağırsakta sorun olabileceğini düşünen herhangi bir doktor tarafından talep edilebilir.Test genellikle bir radyolog tarafından bir hastane radyoloji bölümünde yapılır.Alt gastroenteroloji sistem radyografisi hastalık ve anormalliklerin saptanmasına , teşhis etmeye yardımcı olan floroskopi ve baryuma dayalı bir kontrast madde adı verilen gerçek zamanlı röntgen filmi kullanır.Kolonoskopi gibi daha invazif prosedürlerden kaçınmak için çoğu zaman yeterli bilgi sağlayabilir.


İşlem sırasında


Bir baryum lavmanının tamamlanması genelde 20 ila 30 dakika alır. Röntgen filmine müdahale edebilecek tüm giyim, mücevher ve diğer metal nesneleri çıkarmanız istenecektir. Size giymeniz için bir hastane kıyafeti verilecektir.Doktor bağırsaklarınızın boş olduğundan emin olmak için bir kaç görüntü alıcaktır.Doktor veya teknisyen test sırasında farklı pozisyonlara geçmenizi rica edebilir. Bu baryum lavmanının kolonun tamamından geçebilmesi içindir. Radyolog, kolonda yeterli baryum olduğunu belirledikten sonra, aynı tüp üzerinden kolona az miktarda hava iletebilir. Bu adıma çift kontrast baryumlu lavman denir. Bağırsakları şişirir ve bağırsak duvarının daha iyi görünmesini sağlar. Bu süre zarfında birkaç röntgen çekilecektir. Baryum kolondan aktığında hafif mide basıncı ve kramp hissedebilirsiniz. Yavaş, derin nefes almak sizi daha rahat hale getirebilir.


Baryumlu lavman


Baryumlu lavman, kalın bağırsak ve rektumdan oluşan geniş bir bağırsak röntgen filmidir.Bir baryumlu lavman doktorların alt bağırsak yolunuzu incelemesine izin veren bir tür X-ray görüntüleme testidir. Bir teknisyen bölgenin X-ışını görüntüsünü alırken, rektumunuza metalik element baryum içeren kontrast bir solüsyonun verilmesini içerir. Baryum çözeltisi, doktorunuzun anüs yoluyla rektumunuza bir sıvı sıkıştırdığı bir lavman kullanarak verilir.Baryum çözümü, belirli doku alanlarını vurgulayarak röntgen görüntülerinin kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu prosedürde kullanılan röntgen floroskopi olarak bilinir. Radyolog, barsak yolundan baryum solüsyonunun akışını izleyerek iç organlarınızı dğerlendirir.Test ağrı kesiciler veya sedasyon gerektirmez ancak hafif rahatsızlık verici anlar da olabilir.Baryum lavmanından hemen sonra her zamanki faaliyetlerinize geri dönebilirsiniz. Ancak testten sonra başkasının sizi eve götürmesi iyi bir fikirdir.


Baryum lavmanı neden yapılır ?


Doktorunuz, aşağıdakiler gibi belirti ve semptomların nedenini belirlemek için baryum lavmanını önerebilir.Aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün.



Karın ağrısı

Dışkıda kan

Bağırsak hareketlerinizde bir değişiklik

Crohn hastalığı

Kronik ishal

Kolorektal kanser

Divertikülit

Irritabl bağırsak sendromu

polipler

Rektal kanama

Bağırsak düğümlenmesi

Ülseratif kolit


Bir baryumlu lavman sırasında alınan röntgen görüntüsünün net olmasını sağlamak için testten önce bağırsağınızın boş olması gerekir. Doktorunuz testten önceki gece barsaklarınızı temizlemenizi (boşaltılmasını ) isteyecektir. Bu müshil kullanarak veya evde lavman yaparak bağırsaklar boşaltılır.Müshil genellikle tuvalete sık gitmenizi sağlayacak, testten önceki gün evde kalmanız iyi bir fikirdir. İşlem öncesi gece yarısından sonra hiçbir şey yememelisiniz.Bir baryumlu lavman röntgen filmi doktorunuzun şu koşulları tespit edebilir. Enflamatuar barsak hastalığı, polipler, kolon kanseri, bağırsak iltihabı ..



Baryumlu lavman gebelik sırasında yapılmaz, çünkü X-ışınları bebeğe zarar verebilir. Şeker hastalığınız varsa, kan şekeri düzeyinizin kontrol altında tutulmasını sağlamak için özel talimatları izlemeniz gerekir.


Riskler


Hamiliyseniz veya hamile olduğunuza inanıyorsanız, doktorunuza bildirin. Radyasyon doğmamış çocuğunuza zarar verebileceğinden, gebe kadınlar için röntgen filmi önerilmez.Nadiren, bir baryum lavmanının komplikasyonları şunları içerebilir:Kolon çevresindeki dokulardaki iltihaplanma,baryuma karşı allerjik reaksiyon,kolon duvarının zarar görmesi..Bir baryum lavmanının en yaygın riski, baryum solüsyonuna karşı alerjik bir reaksiyondur. Sahip olduğunuz alerjileri doktorunuza bildirin.


Baryum lavmanı Sonuçları

Sonuçlar genellikle negatif veya pozitif olarak kategorize edilir.Negatif bir sonuç, herhangi bir anormallik bulunmadığı anlamına gelir. Pozitif bir sonuç anormalliklerin bulunduğu anlamına gelir. Bu genellikle daha fazla test gerekeceği anlamına gelir.Radyolog muayene sonuçlarına dayanarak bir rapor hazırlar ve bunu doktorunuza gönderir. Doktorunuz sonuçları sizinle birlikte tartışır ve ardından gerekli testler veya tedaviler sunar. Prosedürden birkaç gün sonra dışkının rengi normalden daha beyaz veya daha açık renkte olduğunu fark edebilirsiniz. Buna baryumdan kaynaklanır ve normal kabul edilir.
 
Baryumlu lavman prosedürü boyunca uyanık kalacaksınız. Kontrast madde (baryum) rektum içine bir plastik tüp vasıtasıyla konulur. Bu rahatsızlığın yanı sıra, uygulanmakta olan sıvının basıncını hissedebilirsiniz. Tüm prosedürün süresi, baryumun gerekli ilgi alanlarını doldurma hızına, kolonu düzgün bir şekilde değerlendirmek için gerekli görüntü sayısına ve ek baryum veya görüntülerin gerekli olup olmadığına bağlıdır. Prosedür sırasında masadaki pozisyonunuzu birkaç kez değiştirmeniz istenebilir. Testi yapan doktorlar bu süreçte size yardımcı olabilirler. Tek kontrastlı bir baryum testi yaklaşık 30 ila 45 dakika olurken çift kontrastlı test yaklaşık bir saat sürer.Çoğu kişinin iyileşme süresi kısadır ve işlemden sonra eve gider.Anormal kitlelere işaret eden düzensizlikler gibi anormal sonuçlar olursa, doktorunuz kolonoskopi, biyopsi ve ameliyatı içerebilecek ek tanı ve tedavi planlarını tartışacaktır.
 
Baryum, suda süspanse edilebilen ve x ışınlarında görünür olan tebeşirli bir maddedir. Baryum lavmanı , kronik ishal, rektal kanama, karın ağrısı, bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler ve açıklanamayan kilo kaybı nedenini belirlenmesine yardımcı olmak için kullanılabilir. (Bağırsak yumuşak doku yapısına sahip olduğundan, genellikle düz bir röntgen filminde görülmez. Radyolog, bu bölgenin iç astarını kaplamak için baryum kullanarak, bağırsağı x-ışını ekranında netçe görebilir ve bu çalışma esnasında işlevlerini izleyebilir.) Baryumlu lavman, kalın bağırsak ve rektumdan oluşan geniş bir bağırsak röntgen filmidir. Kolon tamamen boşaldıktan sonra yapılır. Doktorunuz kolonu boşaltma konusunda size talimat verecektir.Sıvı, kolonda belirli alanları vurgulayan daha net bir görüntü oluşturan bir kontrast madde türüdür. Baryum kolonun içine akar ve röntgen görüntüleri çekilir. Sonunda, baryum dışkılarla vücudunuzdan çıkar.
 
Bir baryum lavmanı, kalın bağırsakta (kolonda) sorun aramak için kullanılır.Bir röntgen (radyografi), doktorların tıbbi durumları teşhis ve tedavi etmesine yardımcı olan, noninvaziv bir tıbbi testtir. Baryumlu bir lavman, geniş bağırsağınıza bakmak için bir röntgen makinesiyle yapılan muayene yöntemidir.Fotoğrafların net bir şekilde görünmesine yardımcı olmak için özel bir baryum sıvısı kullanılır. Kolon kontürlerinin doğru X-ışını görüntüsünü elde etmek için, dışkı materyali kolondan temizlenmelidir. Genellikle, prosedür öncesi gece yarısından sonra yiyecek veya sıvı almama izin verilmeyecektir.Modern x-ray ekipmanı ile verilen radyasyon dozu azdır . Prosedür tamamlandığında genellikle eve gidersiniz. Bu test için anestezi altına girmek zorunda değilsiniz, ancak herhangi bir karın krampını azaltmak için bazı ilaçlar alabilirsiniz.
 
Karın ağrısı , kramp veya kusma için dikkat etmelisiniz . Baryumlu lavman testinden sonra şiddetli karın belirtileri varsa doktorunuzu arayın veya en yakın sağlık kuruluşunda tıbbi yardım isteyin.Agresif bağırsak temizliği, bazı hastalarda su kaybına yol açabilir.Yaşlılar bu komplikasyonlar için sağlıklı erişkinlerden daha yüksek risk altındadır.Bazen, kalın bağırsakta kalmış olan baryum topaklar haline sertleşebilir ve kabızlık veya hatta tıkanmaya (bağırsak tıkanmasına) neden olabilir . Bu risk, testten sonra ağız yoluyla bol sıvı almasıyla azaltılır; Bazı radyologlar hastalar için test sonrası bir müshil veya lavman önerirler.Nadiren, bağırsakta tutulan baryumun küçük kümeleri kolondaki iltihaplanmaya neden olabilir.Baryum lavman prosedürü sırasında, kontrast madde nadiren kolonu delebilir ve karın boşluğuna dökülür . Karın boşluğunun astarı enfekte olabilir (bu durum kimyasal peritonit olarak adlandırılabilir).
 
Baryumlu bir lavman, rektumun ve tüm kolonun radyolojik olarak incelenmesidir. Baryumlu lavman, polipler ve kolon kanserlerini teşhis etmek için uzun yıllar kullanılmaktadır. İşlemle ilgili komplikasyon oranı çok düşüktür;Tek bir kontrast muayene genellikle yeterince duyarlı değildir ve yerini çift kontrastlı baryum lavmanla koyu renk striktür veya tıkanıklık hakkında önemli bilgiler sağlayabilen bir tanı yöntemidir. Doktorunuz, kalın barsağınızla ilişkili olabilecek semptomların nedenini belirlemek için baryum lavmanı kullanacaktır.Bu testten önce bağırsakların boşalmış olması gerekir. Lavman tüpü takıldığında biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Test sırasında şişkinlik ve şiddetli kramp dahil olmak üzere rahatsızlık hissedebilirsiniz.Tuvaletiniz varmış gibi bağırsak hareketleride yaşamanız mümkün.İşlem sonrası günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.
 
Geri
Üst