Baş dönmesi nasıl azaltılabilir?

Uzman SühaN

Administrator
Baş dönmesi nasıl azaltılabilir?
Daha çok orta yaş ve ileri yaş gruplarında rastlanılan baş dönmesi, kişinin çevresinin ya da kendisinin hareket ediyor yanılmasına dayalı dengesizlik ve bulanık görme ile seyreden bir rahatsızlıktır.


Dengeyi sağlamak için vücutta uyum içerisinde bulunan sistemlerin herhangi birinde problem yaşanmasına dayalı ortaya çıkan baş dönmesi, bir hastalık olmaktan çok başka bir hastalığın belirtisi olması bakımından önemlidir. Altta yatan sebepler çok ciddi olmamakla birlikte sıklıkla tekrarlayan baş dönmelerinde tıbbi olarak mutlaka yardım almak gerekir.






5.jpg








Baş dönmesinde en çok karşılaşılan nedenler arasında iç kulak problemleri yer alır. Dengenin düzenlenmesinde önemli bir fonksiyona sahip iç kulak içerisinde meydana gelen rahatsızlıkların belirtileri çoğunlukla baş dönmesi şeklinde kendini gösterir. Bu rahatsızlıklar arasında en çok bilineni ve sık rastlananı vertigo rahatsızlığıdır.



Yatarken ya da otururken bile herhangi bir hareket halinde kısa süreli baş dönmesine neden olan vertigo, yine bir hastalık olarak değil, hastalığın belirtisi olarak önemlidir. Vertigo çoğunlukla kendini, yaşlılığa ya da migrene bağlı olmak dışında iç kulak tansiyonu olarak bilinen menier hastalığının bir belirtisi olarak da gösterebilir.

Ayrıca vertigo dışında dolaşım sistemine bağlı olarak kan basıncının düşmesi, kalp krizi, kalp ritim bozukluğu ve kalp kasının güçsüzleşmesi ile ortaya çıkan zayıf kan dolaşımı, nörolojik olarak parkinson ya da MS rahatsızlıkları, demir eksikliğine bağlı kansızlık, özellikle insülin kullanan hipoglisemi rahatsızlıklarında, vücudun susuz kalmasında, bazı kaygı bozukluklarında ve alkol ile alınan ilaçların yan etkisi olarak baş dönmesinin ortaya çıkması söz konusudur.

Baş Dönmesi Tedavisi

Herhangi bir ciddi nedene bağlı olmasa bile sürekli yaşanması durumunda çeşitli kazaların ve yaralanma riskinin söz konusu olması bakımından baş dönmesini tedavi ettirmek önemlidir. Baş dönmelerini gidermekte ilk aşamayı tanı ve tanıya bağlı olarak tedavi süreci oluşturur. Sağlıklı bir diyet programının yanında yeterli sıvı almak ve düzenli bir uyku baş dönmesi problemi olanların yaşamlarında yapacakları değişikliklerin başında yer alır.



Bunun yanında baş dönmesi olanlar alkol başta olmak üzere kafeinli içeceklerden ve sigaradan uzak durmalıdırlar. Eğer yüksek sıcaklık ve vücudun susuz kalmasından kaynaklanan bir baş dönmesi söz konusu ise serin bir yerde dinlenmek ve bol su içmek yine baş dönmesini azaltıcı etkenler arasındadır. Bunun yanında aynı şekilde ilaçların bir yan etkisi olarak ortaya çıkan baş dönmesi sorunu yaşanıyorsa tıbbi olarak destek alınarak ilacın alımı durdurulmalı ya da başka bir ilaç tedavisine geçilmelidir.

Ayrıca baş dönmelerinde yaşanabilecek kazaları en aza indirmek açısından ani hareketlerden uzak durulmalı gerekirse denge kaybını önlemek amaçlı bir baston kullanılmalıdır. Ağır nöbetlerin yaşandığı baş dönmelerinde karanlık bir odada gözleri kapatarak dinlenmek gerekir.
 
Geri
Üst