Bayat Ekmekten 20 Çeşit Yemek...

Konu, 'Yemek Tarifleri' kısmında şirine tarafından paylaşıldı.

  1. şirine

    şirine Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    6 Şubat 2008
    Mesajlar:
    19
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Bayat ekmekten yapılan 15 çeşit yemek 15. Dilim pizzası

    Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta, beyaz peynir veya

    çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca

    sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir.

    Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır.

     
  2. esena

    esena Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    14 Ocak 2008
    Mesajlar:
    3.498
    Beğenilen Mesajlar:
    4
    Ödül Puanları:
    38
    Şehir:
    TRABZON
    Ce: Bayat ekmekten yapılan 15 çeşit yemek

    emeğine sağlık çok hoş tarifler
     
  3. mislinay

    mislinay Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Kasım 2007
    Mesajlar:
    7.148
    Beğenilen Mesajlar:
    37
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Bayat ekmekten yapılan 15 çeşit yemek
    yararlı bir paylaşım ekmekleri atmak yerine bu şekil değerlendirebiliriz değil mi hemde lezzeti denemiş oluruz bende bayat ekmekten pizza yapıyorum fena olmuyor ellerine ve emeğine sağlık canım
     
  4. eleman

    eleman Forum Okuru

    Bayat Ekmekten Yapılan 30 Çeşit Yemek

    [​IMG]

    Bayat Ekmekten Yapılan 30 Çeşit Yemek


    • Ekmek kavurması
      Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. İyice
      karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir.

      2. Papara
      Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından
      tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.


      3. Tirit
      Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir. Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür. Dileyen, kıyılı maydanoz
      veya sumak serpebilir.


      4. Ekmek süpürgesi (Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)
      Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir. Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardından
      sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak da, bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir.


      5. Ekmek oğması
      Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kırılıp
      ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilınınca
      yenilir.


      6. Yalancı paça
      Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş
      2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır. Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca,
      çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.


      7. Kalacuş
      Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur.
      Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir.Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan
      doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır.Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.


      8. Ekmekli omlet
      4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. 8 yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır.
      Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır.


      9. Ekmek karıştırması
      Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. 3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir. Erimiş tereyağına kaşık ucu
      ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir. Ardından karabiber serpilir. Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık
      ateşte biraz karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılır.Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir.


      10. Yumurtalı ekmek aşı
      Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır. Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile
      pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır. Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir.
      Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber ekilir.Tavanı n kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir.4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağına
      alınır. Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan çıkarılır.1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe
      yakılır. Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir.


      11. Ekmekli ezme
      2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan çıkarılır; suyu
      süzülerek ufalanır.Ufalanmış ekmekler, 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş sarımsak, 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu ve
      1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır.Elde edilen karışım servis tabağına koyulur. Üzerine pul biber ekilir. Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir.
      Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir.


      12. Bayat ekmek köftesi
      Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alınır. 100 gr. kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile
      yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. Çay yanında yenilebilir.


      13. Peynirli bayat ekmek köftesi
      1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır. İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2
      yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır. Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır.
      Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır.


      14. Bayat ekmek pizzası
      Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır.
      4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, yarım çay bardağı sıvı yağ katılır. Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine
      dökülür. Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün bekletilebileceğ i gibi hemen de pişirilebilir. Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis
      yerleştirilir. Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir. Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.


      15. Dilim pizzası
      Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta, beyaz peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca
      sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır.


      16. Ketçaplı dilim pizzası
      Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir. 1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı ketçap, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı kekik
      ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır. En son ezilmiş beyaz peynir katılır. Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür.
      Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak sıcak servise çıkarılır.


      17. Dilim kayganası
      2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır. Bayat ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda kızartılır.


      18. Sarımsaklı ekmek (Tiyriti)
      Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır. 2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir. Bolca toz kırmızı biber, bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır. Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir.


      19. Bayat ekmek kanepesi
      Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr. ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice karıştırılır.
      Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür.Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır.Kızartı lmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir. Kanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan, kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır.


      20. Tutmaç
      3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu karıştırılıp kaynatılır. Elde edilen şurup soğumaya bırakılır.Bayat ekmek küp küp doğranır.Zeytinyağı , tavada yakılmadan kızdırılır. Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda peyderpey kızartılır. Kızaran ekmekler şuruba atılır.Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır. Kızartma işlemi bitince, servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu serpilir. Hafifçe karıştırılır. İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine
      gezdirilir.


      Tatlılar


      21. Bayat ekmek tatlısı
      Bayat ekmekler ince ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır. 1 ekmek için 2 su bardağı toz şeker ile 2 su bardağı su kaynatılır. ¼ limonun suyu eklenir. Elde edilen şerbet, soğutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Mevsim meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilir.Not: Reçeli sulandırıp kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirmek sureti ile de tatlı yapılabilir. Bunu krem şanti ile süslemek de mümkündür.


      22. Sütlü bayat ekmek tatlısı
      1.5 bayat ekmeğin içi derin bir kaba ufalanır. Üzerine 1.5 su bardağı süt gezdirip karıştırılır.Yarım saat bekletildikten sonra ekmek içleri el ile sıkılıp süt süzülür.
      Buna eritilmiş 3 çorba kaşığı margarin, 3 yumurta ve 1 çorba kaşığı toz şeker eklenip karıştırılır.Yüksek kenarlı bir tepsi yağlanır. Hazırlanan karışım tepsiye 1.5 cm.
      kalınlığında olacak şekilde dökülür. 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Şişip kabaracak olursa, bıçak ile birkaç yerinden delinir.Tatlı fırında pişerken, bir tencerede 1 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kaynatılır. Fırından çıkarılan tepsi üzerine gezdirilerek dökülür.Tatlı soğuyunca baklava şeklinde dilimlenir. Hindistancevizi veya iri
      kıyılmış ceviz ile süslenerek servise çıkarılır.

      23. Ekmek helvası
      Bir tencerede 3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi, yarım su bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli karıştırılarak, hafif bir
      esmerlik alana kadar kavrulur.Ayrı bir tencerede 1 su bardağı toz şeker ve 1.5 su bardağı süt kaynatılıp ılıtılır. Vanilya eklenir.
      Ilık süt şerbeti, ekmekli malzemeye katılır. Tencere kapağı kapalı olarak 15 dakika beklenir. Tane tane olan helva, servis tabağına alınıp çekilmiş antep fıstığı ile süslenir.

      24. Vişneli ekmek tatlısı
      Bayat ekmekten 2 cm. kalınlığında dilimler kesilir. Kabuklar düzgünce kesilerek çıkarılır. Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya ayrılır; fırın tepsisine dizilir. Orta ısıda hafif pembeleşinceye kadar
      kızartılır.1 kg. toz şeker, 5 su bardağı su, bir tencerede kaynatılıp şurup yapılır. Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg. vişne, şuruba katılır; 1-2 taşım kaynatılır. Vişne taneleri bir tabağa alınır. Ateşten alınan vişne şurubu, soğumadan, kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir. Sonra tepsi ağır ateşte tutularak, içindeki şurup, koyulaşana kadar kaynatılır. Ara sıra tepsi hafifçe sallanarak, ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice içmesi sağlanır. Şurup koyulaşınca, tepsi ateşten alınıp soğutulur.Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir. Üzerine krema veya kaymak koyulur. Bunun üzerine de vişne taneleri yerleştirilir.

      25. Üzümlü ekmek tatlısı
      1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır; taneleri ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır.Yarım bayat ekmek, küp şeklinde doğranarak üzümler ile karıştırılır.Hazırlanan karışım, yağlanmış kalıba dökülür.1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur. Üzerine yarım su bardağı toz şeker, 1 çimdik tuz, çırpılmış 3 adet yumurta ve 1.5 su bardağı süt eklenir. Bu karışım da tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür.Kalıba dökülmüş tüm karışım, 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Fırından çıkarılıp ılımaya bırakılır. Üzerine pudra şekeri döküldükten sonra dilimlenerek servise çıkarılır.


      26. İncir ve ballı ekmek turtası
      1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandıktan sonra 2.5 su bardağı süt ile ıslatılır. 20 dakika kadar bekletilerek yumuşatılır.8 adet kuru İncir suda bekletilerek yumuşatılır. Yumuşadıktan sonra suyu
      süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir.2 kaşık tereyağı tavada eritilir.4 yumurta çırpılarak, eritilmiş 2 kaşık tereyağı, 3 çorba kaşığı bal ve sütlü ekmek ile mikserde karıştırılır.
      Daha sonra incir dilimleri bu karışıma eklenir.18x20 cm. ebadında bir fırın kabına yağlı kağıt döşenir. Kağıdın üzeri 1 tereyağı ile yağlanır. Elde edilen karışım kaba dökülür; 180 derecede
      ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir. Krem şanti veya kaymak eşliğinde servise çıkarılır.


      27. Ekmekli puding
      Bir kapta 3 su bardağı süt, 3 yumurta, ¾ su bardağı bal, yarım limonun suyu, 4 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu, 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı tuz karıştırılır. İçine, 4 su bardağı dolduracak kadar, iyice ufalanmış bayat ekmek, 1.5 su bardağı rendelenmiş elma, yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi eklenip karıştırılır. Tüm karışım, yağlanmış bir kalıba koyulup 175 derecede
      ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirilir. Bu ölçü, 6 kişiye yeter. Not: Ekmekli puding sıcak veya soğuk yenilebilir. Sade olarak veya krem şanti, dondurma, elma sosu gibi ekler ile de servise çıkarılabilir.


      28. Ekmekli krep
      4 dilim bayat ekmek ufalanır; üzerine 1.5 su bardağı süt dökülerek ıslatılır. 4 yumurta, 2.5 çay bardağı un ve 4 çorba kaşığı bal, ufalanmış
      sütlü ekmeğe eklenip iyice karıştırılır.Fındık büyüklüğünde tereyağı tavada kızdırılır. Hazırlanan karışımdan bir miktar tavaya dökülür. Tava sallanarak hamurun yayılması sağlanır.
      Krepin her iki tarafı da pişirilir.Hamur bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır.Not: Kreplerin üzerine fıstık ezmesi de sürülebilir. Ekmekli krep, komposto ile birlikte iyi gider.


      29. Bademli ekmek dilimleri
      1 kutu krema ve 2 yumurta çırpılıp karıştırılır.Bayat ekmek dilimleri krema ve yumurta karışımına batırılarak ıslatılır. Islatılmış ekmeklerin iki tarafı da, kızdırılmış tereyağında kızartılır.
      Kızarmış ekmeklerin üzerine bal sürülür. Servis tabağına dizilen ballı ekmeklerin üzerine kıyılmış badem serpilir.

      30. Çikolatalı ve ekmekli kek
      3 su bardağı dolduracak kadar, ufalanmış ekmek içi, 2 su bardağı ılık sütte yumuşaması için biraz bekletilir.Yarı m su bardağı badem iri iri doğranır.Yarım su bardağı kuru üzüm de, yumuşaması için suya koyulup bekletilir. 1 adet küçük çikolata ince ince kıyılır.Ekmekli süt mikserden geçirilir; 2 kahve fincanı toz şeker, 3 çorba kaşığı kakao, 2 adet çırpılmış yumurta, doğranmış badem, kıyılmış çikolata ve
      sıkılıp suyu süzülmüş kuru üzüm eklenerek iyice karıştırılır.20x15 cm. ebadında bir fırın kalıbına yağlı kağıt döşenir; üzeri erimiş tereyağı ile yağlanır. Hazırlanan karışım kalıba konularak 180 derece
      ısıtılmış fırına verilir. 50 dakika pişirildikten sonra kek fırından çıkarılır. Üzerine pudra şekeri serpilir. Ilıyınca, kareler halinde kesilerek servise çıkarılır.

    NOT: Ekmeği ihtiyacınızdan fazla almayınız.Hava almayacak şekilde torbanın içine koyup,ağzını bağlayıp, buzdolabına koyarsanız, daha uzun süre kullanır ve küflenmesini de önlersiniz.Bayat veya küflü ekmekleri çöpe atmak yerine, ıslatıp kuşların yiyebileceği bir yere koyabilirsiniz.Yanına da, çöpe atacağınız yoğurt kabının içine su doldurup, bırakabilirsiniz. Afiyet olsun.
     
  5. kardelen07

    kardelen07 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    13 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    6
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: Bayat Ekmekten Yapılan 30 Çeşit Yemek

    slm lar. tariflrini çok beğendim.bende bu tarife bir tane daha eklemek istiyorum.ben babaannemden öğrenmiştim o bunu yufka ekmek ile yapardı ama diğerleri ile de çok güzel oluyor. tarifim şu:
    bayat ekmekleri robotta çekiyorsun.bir tencerede tereyağını eritip içine ekmeğin miktarına göre yumurta kırıyorsun(yarım ekmek için 2 yumurta)yağdaa yunurtalar piştikten sonra içine ekmekleri atıp karıştırarak biraz ekmekleride pişiriyorsun.yağ ve yunurta ile karışan ekmekler ok lezzetli oluyor inanın. kahvaltıda çay ile denemenizi tavsiye edrim.şimdiden afiyt olsun:))))))):hungry:
     
  6. eleman

    eleman Forum Okuru

    Cevap: Bayat Ekmekten Yapılan 30 Çeşit Yemek
    Paylaşımın için çok sağol...
     
  7. fırtına

    fırtına Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    13 Ekim 2008
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenilen Mesajlar:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    istanbul
    Cevap: Bayat Ekmekten Yapılan 30 Çeşit Yemek

    canım ekmeği değerlendirme yöntemlerin çok güzel paylaşımın için sağol :) bizdede yufka ekmekten tirit yaparlar sinop usülü türküsüde vardır tiridine bandım diye :piha:
     
  8. *LavinyA*

    *LavinyA* Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    4 Kasım 2008
    Mesajlar:
    1.403
    Beğenilen Mesajlar:
    14
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Güvercinler ülkesinden!!! Uzak çookkk uzak yerler!
    bayat ekmeklerinizi değerlendirin.. işte size bayat ekmekle omlet tarifi.

    bayat ekmekle omlet..

    4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. 8 yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır.
    Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır.

    afiyet olsun..
     
  9. HaYaL

    HaYaL Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    1 Şubat 2009
    Mesajlar:
    10.562
    Beğenilen Mesajlar:
    227
    Ödül Puanları:
    83
    Şehir:
    Şehr-i HaYaL
    Arkadaşlar,
    Dünyada bu kadar aç insan varken, kaprisimiz (hatta şımarıklığımız) nedeni ile "çöp" olan bayat ekmekleri, ziyan etmeyip değerlendirmek için bu tariflerden faydalanabiliriz. Özellikle bazıları gerçekten çok lezzetli.
    1.EKMEK KAVURMASI
    Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir.Karıştırıldıktan sonra kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir.

    2.PAPARA
    Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.

    3.TİRİT
    Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir. Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu dökülür. Dileyen, maydanoz veya sumak serpebilir.

    4.EKMEK SÜPÜRGESİ
    Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir. Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardından sarımsaklı yoğurt dökülür. Bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı üzerinde gezdirilir.

    5.EKMEK OĞMASI
    Bayat ekmeklerin içi ufalanır, eritilen tereyağına dökülerek kavrulur.Üstüne bir yumurta kırılıp ekmek ufakları ile alt üst edilir. 1 bardak süt döküp yeniden karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Çekilince ateşten alınır, üstüne bez konularak demlendirilir. Ilık yenilir.

    6.YALANCI PAÇA
    Küp şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş 2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır. Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca, çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.

    7.KALACUŞ
    Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kıyılmış soğan, kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Ayran kıv***** getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir.Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür kapağı kapatılır.Biraz ateşte tutulduktan sonra hemen yenir.

    8.EKMEKLİ OMLET
    4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. 8 yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır. Bu karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır.

    9.EKMEK KARIŞTIRMASI
    Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. 3 yemek kaşığı margarin tencerede eritilir. Erimiş tereyağına kaşık ucu ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir. Karabiber serpilir. Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık ateşte biraz karıştırılır. Kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılır.Cacık veya salata ile yenilebilir.

    10.YUMURTALI EKMEK AŞI
    Ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır. Piyaz doğranmış soğan, bir tavada 1/2 çay bardağı sıvı yağ ile pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça,1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır. Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir.Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber ekilir.Kapağı kapatılarak, yumurtalar pişirilir 4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağına alınır. Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan çıkarılır.1 çorba kaşığı erimiş margarinde kırmızı pul biber hafifçe yakılır. Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir.

    11.EKMEKLİ EZME
    2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika bekleyince çıkarılır; suyu süzülüp ufalanır.Ufalanmış ekmekler, 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş sarımsak, 2şer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu ve 2şer çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır.Elde edilen karışım servis tabağına koyulur,pul biber ekilir. Birkaç 1/2 ceviz ve maydanoz ile süslenir.

    12.BAYAT EKMEK KÖFTESİ
    Bayat ekmek ıslatılır; sıkılarak suyu süzülüp bir kaba alınır. 100 gr kıyma 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır.

    13.PEYNİRLİ BAYAT EKMEK KÖFTESİ
    1 adet bayat ekmek, su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır. İçine 1/2 kalıp sert beyaz peynir rendelenir 1 demet maydanoz doğranır; 2 yumurta kırıp,1 adet orta boy soğan rendelenir. Tuz, köfte baharı ve pul biber katılır. Yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır. Una, çırpılmış yumurtaya, sonra da galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır.

    14.BAYAT EKMEK PİZZASI
    Ekmekler dilimlenip küp kesilir. Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır. 4 yumurta çırpılır, içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, 1/2 çay bardağı sıvı yağ katılır. Tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine dökülür. 1 gün bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir.Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis yerleştirilir. Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir. Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.

    15.DİLİM PİZZASI
    Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta, beyaz peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır.

    16.KETÇAPLI DİLİM PİZZASI
    Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir. 1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı ketçap, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır. En son ezilmiş beyaz peynir katılır ekmek dilimlerinin üzerine sürülür. Orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak servis yapılır.

    17.DİLİM KAYGANASI
    2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır. Bayat ekmek dilimleri ,bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda kızartılır.

    18.TİYRİTİ
    Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır. 3 diş sarımsak dövülüp tereyağında çevrilir. Bolca toz kırmızı biber, tuz ve 1 fincan su eklenip hemen ateşten alınır dilimleri üzerinde gezdirilir.

    19.BAYAT EKMEK KANEPESİ
    1 çorba kaşığı salça, 1/2 çay bardağı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, 1/2 çay bardağı süt, 200 gr. ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice karıştırılır.Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür.Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. Sonra;dilimlerin üzerine birer ince dilim domates, bunun üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir.Kanepeleri kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan, marul yapraklarıyla servise yapılır.

    20.TUTMAÇ
    3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve 1/2 limon suyu karıştırılıp kaynatılır. Elde edilen şurup soğumaya bırakılır.Bayat ekmek küp küp doğranır.Zeytinyağı, tavada yakılmadan kızdırılır. Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda kızartılır. Kızaran ekmekler şuruba atılır.Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır. Kızartma bitince, servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu serpilir. Hafifçe karıştırılır. İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine gezdirilir.
     
    juju bunu beğendi.
  10. orkide

    orkide Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    20 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.625
    Beğenilen Mesajlar:
    10
    Ödül Puanları:
    38
    Şehir:
    bende anlayamadım neresi
    ben bunların çounu yapıorum ve gerçektende çok memnunum deneyinarkadaşlar heleki aç insanları savaş ülkelerini düşünün açın netten afrika insanlarına bi bakın filistine bakın be diyim bakın işte 1 damlasını bile ziyan etmeyin yieceğinizin onlara haksızlık gerçekten :
     
  11. tuqqce

    tuqqce Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    19 Mart 2008
    Mesajlar:
    6.067
    Beğenilen Mesajlar:
    399
    Ödül Puanları:
    83
    Şehir:
    Wuppertal-Germany
  12. emidaf

    emidaf Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    1 Şubat 2011
    Mesajlar:
    18
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    izmir
    öğrenci evinde bunları çok yapıyorum annemde hiç ekmeği ziyan etmezdi ondan gelen bi alışkanlık özellikle öğrenci evlerinde çok ziyan edilen bişey ekmek bu yüzden bende dünyada bu kadar aç insan varken bizimde görevlerimiz olduğunu hatırlatmak istiyorum

    paylaşım için teşekkürler çok hoş olmuş...
     
  13. ilkimsu

    ilkimsu Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    26 Ekim 2009
    Mesajlar:
    5.041
    Beğenilen Mesajlar:
    118
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    San Juan
    ben bayat ekmekleri kızartıyorum üstüne becel yağ recel oh mis :D
     
  14. elif_ecrin

    elif_ecrin Hamiş Melek

    Kayıt:
    12 Ocak 2011
    Mesajlar:
    200
    Beğenilen Mesajlar:
    115
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ordan burdan şooorrrdann
    gerçektende güzel tarifler var ben birde ekmekleri 1. katta oturduğum için her sabah kuşlara atıyorum alıştılar artık hergün penceremin önünde bekliyorlar inanın onlar ekmekleri götürürken cok duygulanıyorum 1 kuş geliyor arkasından 20 _30 _40 çok güzel bazaen unutuyorum ekmek atmayı pencerenin önünde cik cik cik başlıyorlar ötüşmeye artık saatlerini iyice öğrendiler....:))
     
  15. RefRa

    RefRa Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    27 Eylül 2010
    Mesajlar:
    2.436
    Beğenilen Mesajlar:
    369
    Ödül Puanları:
    83
    Şehir:
    Bilinmezler Diyarı
    Bende yapıyorum onu bazen :)
     
Bayat Ekmekten 20 Çeşit Yemek... konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Bayat ekmekten yapılan yemek çeşitlerı

    Bayat ekmekten yapılan yemek çeşitlerı

    1. Ekmek kavurması Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir. 2. Papara Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından tuz ve su eklenip...
  2. bayat ekmekten yapılan 20 çeşit yemek

    bayat ekmekten yapılan 20 çeşit yemek

    Arkadaşlar çoğumuz ekmekleri bayatlayınca maalesef çöpe atıyorus, dünyada o kadar aç varken israfı önleyelim 1. Ekmek kavurması Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir. 2. Papara Bayat ekmekler, çukur bir kaba...
  3. bayat ekmek

    bayat ekmek

    Cevizli ekmek dolması * Malzemesi: 1 adet yuvarlak ekmek, 1 su bardağı dolduracak kadar kıyma, 1 adet soğan, 1 yemek kaşığı domates veya biber salçası (ya da iki salçadan da yarımşar kaşık), 1 su bardağı ceviz (dörde bölünmüş), yarım demet maydanoz, tuz, karabiber, 2 su bardağı et suyu, 3 yemek kaşığı tereyağı. Yapılışı: Ekmeğin tabanından küçük bir yuvarlak kapak açılır. Açılan...
  4. bayat ekmekten çeşit çeşit lezzetler

    bayat ekmekten çeşit çeşit lezzetler

    Bayat ekmekten yapılan çeşit çeşit yemek yapmak ister misiniz? Hem ekmekleriniz değerlensin hem de yeni lezzetlerle tanışın . 1. Ekmek kavurması Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir. 2. Papara...
  5. Bayat Ekmeklerden 30 Çeşit Yemek

    Bayat Ekmeklerden 30 Çeşit Yemek

    meleğin marifetleri evet melekler herkesin evinde olan bayat ekmekler ve marifetleri buyrun değerlendirelim bayat ekmeklerimizi 1-Ekmek kavurması Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir. 2. Papara Bayat...
Etiketler:

Sayfayı Paylaş