Bebeğin emzik kullanması sakıncalımıdır ?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeğin emzik kullanması sakıncalımıdır ?
Bir çok anne bebeği için emzik kullanıp kullanmamakta kararsızlık yaşıyor. Emzik kullanmanın bebeği açısından sakıncaları varmı ,emzik kullanmak gerçekten gereklimi annenin en çok merak ettiği sorulardan. Emzik kullanmanın faydası tabiiki var varda ,emzik kullanmanın sakıncalarını da göz önün de bulundurmak gerekir. Bebeklerde emzik kullanmak gereklimi,emziğin ne gibi fayda ve zararları var tüm detayları yazımızın devamın da bulabilirsiniz.



Öncesi ; Bebeğimi emzikten nasıl kesebilirim , Emzik kullanımı adlı konularımızı da incelemenizin faydası olacağını düşünüyor ve öneriyoruz.

Bebekler emme içgüdüsü ile doğar. Bu emme refleksi anne karnında gelişmeye başlar. Emzik emmek bebekleri rahatlatır ve sakinleştirir onlara güven hissi verir..Bazı uzmanlar bebeklere emzik vermek konusunda görüş ayrılığı yaşıyor. Kimi emzik kullanmanın zararlı olabileceğini,kimi de emzik kullanmanın hiç bir sakıncası olmadığını vurguluyor. Hepimiz emziklerle büyüyen nesilleriz . Bakalım emzik kullanmanın ne gibi sakıncaları varmış.


Emzikler yeni doğan bebeklerin emme gereksinimi karşılıyor. İlk etapta verilen emzik bebeklerde emme kargaşasına yol açabilir.Emme arayışı içinde bulunan bebek açtır ve emzikle bu arayışı geçiştirmek doğru değil. Bebekler emzik emerken büyük efor harcıyor.Önerimiz şu bebeğinizin gerçekten iyi beslendiğini düşünüyorsanız emzik kullanabilirsiniz. Emzik kullanımın zararlarından biri bozulan diş yapısı . Bebeğinizin dişleri emzik kullanımından ötürü yamuk çıkabilir.

Bunun yanında orta kulak enfeksiyonları emzik kullanan bebeklerde daha sık görülüyor.Damak bozuklukları da emziğin zararlarından biri. Emzikle mikrop alma riski çok fazla bu yüzden bebeğin emziğini doğru steril ettiğinizden emin olun.Emzik kullanımı ile ilgili üzerinde durulması gereken bir çok detay var. Bu yüzden uzmanlarından derleyerek emzik kullanımının faydalarını ve yararlarını sizlerle paylaşamaya devam ediyoruz.

bebeklerde emzik kullanımı.jpg



Bebeklerin çoğu kuvvetli bir emme refleksiyle doğarlar. Hatta henüz anne karnındayken ellerini emmeye başlamış olabilirler. Emzik kullanmak ya da kullanmamak tamamen sizin vereceğiniz bir karardır. Fakat karar vermeden önce emzik kullanımının olası faydalarını ve zararlarını gözden geçirmekte fayda var:



Bebek için emmek, beslenmenin yanı sıra rahatlatıcı ve sakinleştirici etkilere sahiptir.
Aşı, kan alma gibi özel durumlarda emzik, bebeği oyalayan bir araç görevi görebilmektedir.
Sakinleşmeye yardımcı olduğundan, uykuya dalmaya da yardımcı olabilmektedir.
Uçak yolculuklarındaki basınç değişikliklerinden, bebeğin kulağında oluşabilecek zarar ve acıdan bebeği korumaya yardımcı olabilir.


Bebek, emme güdüsünü emziğe değil de parmaklarına yönlendirdiği zaman, parmaklarını emme alışkanlığından kurtulmak zor olabilirken, emzikten kurtulmak çok daha kolaydır.
Emzik kullanımının, orta kulak enfeksiyonlarını arttırabileceğine, gereğinden uzun süre kullanımında diş yapısında bozulmalara neden olabileceğine ve hatalı kullanıldığında bağımlılık yapabileceğine dikkat edilmelidir.


Emziğe ne zaman başlamalı?


Eğer bebeğiniz iki emzirme arasında çok mızmızsa ve tok olmasına rağmen emme isteği içindeyse hemen emzik kullanmaya başlayabilirsiniz.


Emziğe neden bu kadar düşkün olabilir?


Anneleri en çok tedirgin eden konulardan biri de bebeğin emziğe tutkuyla bağlanması ve bu alışkanlıktan kurtulamamasıdır. Başlangıçta ağzına tutuşturulan basit kauçuk/silikon parçasının ne olduğunu bile anlayamayan bebeğin, kendisini rahatlatan ve haz veren bu nesneye bağlanması çok normaldir. Çünkü 0-1 yaş arasındaki bebeklik dönemini kapsayan oral dönemde, temel haz kaynağı emmedir. Emziği bir bağımlılığa dönüştüren temel hatalı davranış, ebeveynlerin aylar geçmesine rağmen bebek her sıkıntı yaşadığında emzik verme eğilimidir.


Emziğin bir bağımlılık olmasının önüne nasıl geçebilirim?


Emziğin gereğinden fazla ve amacını aşan bir biçimde kullanılması, bebeği emziğe bağımlı hale getirmeye başlar. Emzik, bir miktar kontrollü kullanıldığında, bağımlılık ihtimali en aza indirilmiş olur. Her ağladığında emzik verilen bebek, sorunlarına dayanabilmenin emziksiz yolunu bulabilme şansını da kaybetmiş olur. Başlangıçta yüksek olan emzik kullanma sıklığının bebek büyüdükçe azaltılması gerekir. Mesela 3. ayını doldurmuş bir bebek, bedeninin içinden ve dışından gelen uyaranlarla baş etmede daha yeteneklidir ve emzikle rahatlatılma ihtiyacı bir miktar azalmıştır. Emziğe, önce bağımlı olmasını sağlayıp sonra aniden kesmenin yollarını aramak sık yapılan bir hatadır. Oysa ilk aylardan itibaren emzik kullanımı giderek azaltılarak emziğe bağımlılığın önüne geçilebilir.
 
benim kızlarımda emzirme problemi yaşadığım için erken zamanlarda verdim ben emziği şimdi de büyük kurtarıcım ama illaki zararları da var tabi. Özellikle şimdi daha 20 aylıklar ama en büyük kurtarıcı emzik özellikle uykuya kendileri daha çabuk dalıyorlar. Emzik alacaklara bir önerim var philips aventin güzel silikon emzikleri var damakta iz yapmıyor ben onlardan almıştım. İki taraflı da emilebiliyor. Diğer emzikler tek taraflı olanlar damakta çöküntü oluşturabiliyor.
 
Emme, bebekler için temel bir ihtiyaçtır; Hem besleyici hem de konfor sağlar. Göğüs bunu yapmak için mükemmel bir araçtır. Çoğu bebeğin güçlü bir emme refleksi vardır. Bazı bebekler doğumdan önce başparmaklarını veya parmaklarını emiyorlar . Beslenmenin ötesinde, emme genellikle yatıştırıcı, sakinleştirici bir etkiye sahiptir.

Bir memeyi emmek, emzik veya şişeyi emmekten farklıdır . Bazı bebekler bu farklılıklara duyarlıdır. Emme, tüm bebeklerin doğduğu temel bir beceridir. Doğduktan birkaç dakika sonra bir bebek göğsünü tutabilir ve sütü almak için yeterince emilebilir. Emme kabiliyeti, doğuştan gelen bir hayatta kalma becerisini yansıtır ve çok önemlisi bebeğe keyif verici bir faaliyet olmalıdır. lk haftalarda emzik kullanımı süt sağlığını etkileyebilir ve kilo alımında yavaşlamaya neden olabilir.Bir emzik üzerinde düzenli olarak emen bir bebek için kulak enfeksiyonu riski de olabilir.Emzik kullanmak kişisel bir tercihtir. Emzirilen bebeklerin çoğu emzik kullanmaya ilgi duymuyor. Bebeğinize beslenme ve rahatlama kaynağı olan sizsiniz ve her zaman ilk tercihiniz olacaksınız.
 
Geri
Üst