Bebeğin şaşı olduğu nasıl anlaşılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeğin şaşı olduğu nasıl anlaşılır ?
Yeni çocuk sahibi olan deneyimsiz ebeveynlerin kaygıların dan biridir şaşılık.Şaşılıkla göz kaymasını birbirinden ayırmak gerekir.Şaşılık gözlerin aynı doğrultuda hareket etmemesidir. Bebeklerin göz kasları yeterince gelişmediği için bazen gözlerde kayma görülebilir.Yenidoğan bebeklerin gözleri normal hareket etmeyebilir.Bu durum 3-4 ay sürebiliyor.Yalnız dikkat 6 aydan uzun sürüyorsa bu durum mutlaka bebeğinizi hekime götürün.Bebekler de şaşılık belirtileri ve tedavisini yazımızın devamın da bulabilirsiniz.Öncesi Çocuğunuz şehlamı yoksa şaşımı , Bebeklerde göz kayması neden olur adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.


Bebeğin görme fonksiyonunu etkileyen bir rahatsızlıktır şaşılık.Yalnız şaşılıkla göz kaymasını ayırd etmek gerekir.Bir çok ebeveyn bebeğinin gözlerinde kayma olduğunu görmüştür yenidoğanlarda görülen bu durum normaldir.Gözlerdeki kayma şaşılığın sebebine göre sürekli ya da geçici süreli oluşabilir. Göz kayması fizyolojik doğal bir durum olabilmesinin yanında anatomik bozukluktan da kaynaklanabilir.Yukarda belirttiğimiz gibi 6 aydan uzun süren düzelmeyen şaşılık görülüyorsa mutlak surette hekime görünülmelidir.Bu durum genellikle göz kapağının yapısından kaynaklanabilir.Bebeğinizin gözlerini evde kendiniz de test edebilirsiniz.Elinize aldığınız herhangi bir nesneyi göz hizasında, gözlerine 20 santimetre uzaklıkta tutun ve nesneyi sağa sola yukarı aşşağı hareket ettirin.Bebeğinizin hareketlere nasıl tepki verdiğini gözlemleyin.Gözler sizin hareketinizle aynı anda takip ediyorsa nesneyi şaşılık yok demektir.Tabi en iyi teşhisi hekim yapabilir.Sevgili ebevenler şaşılık tedavisinde erken teşhis çok önemlidir.Bebekler de şaşılık belirtileri,bebeklerde şaşılık tedavisi tüm detayları uzmanlarından derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.




bebeklerde şaşılık.jpg







Şaşılık, her iki gözün birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesidir. Her bir gözde 6'şar adet göz dışı kas bulunur. Bunların birinde veya birkaçında kuvvet azlığı veya fazlalığı olması şaşılığa neden olur. Bir göz düz bakarken diğeri içe, dışa, yukarı veya aşağı kayabilir. Bazı durumlarda kayma her iki gözde de mevcuttur.


Bebeğin gözünde kayma şikayetiyle gelen aileye, doktor muayenesi sonucu gözde kayma olmadığı söylenir. Bunun sebeplerinden bir tanesi bebeğin göz kapağının yapısından kaynaklanabilmesidir. Tıpta göz kapaklığı darlığına epikantus denir. Oysa gözün bilyalarına bakılırsa birbirine paraleldir. Ama göz kapağındaki aşırı kapalılıktan dolayı içeri kaymış gibi bir kandırmaca olur. Bunada doktor karar verir. Zaman içerisinde kafa tası büyüdükçe yalancı kayma da kaybolur.

BEBEKLERDE ŞAŞILIĞIN NEDENLERİ NELERDİR?

Bebeklerin çoğunda içe şaşılık görülür. İçe şaşılığın bilimsel adı hipermetropidir. Bebeklerin genel olarak hepsinde bir hipermetropiye doğru eğilim vardır. Yüksek olan hipermetrop olan gözlerdede içeriye doğru kaymaya eğilim olur. Halk arasında bebek kayması diye bir deyim vardır. Bunu müteakip “bebek yeni doğdu, kayma olması normal, ileride geçer” gibi söylentiler olabilir. Ebeveynlerin bilinçli olup bu söylentilere inanmamaları gerekir.

Bebeklerde şaşılığın yada göz kaymalarının nedeni göz adelelerinin gelişmediği için fizyolojik olarak ikiye ayırabiliriz. Şaşılığın nedeni genellikle doğuştandır. Göz şaşılığı, herhangi bir hastalığa bağlı olmayabilir. Ama bunun kararını –lütfen alınmasınlar-kayınvalide, görümce veremez. Doğru teşhis için mutlaka bir doktorun ziyaret edilip, muayene edilmesi gerekir. Genel nedenler arasında;

Gözde tümör
Katarakt
Göz kanseri
Kazalar
Yüksek ateşli hastalıklar
Genetik
Anne adayının gebeliğin ilk 2-3 ay içerisinde geçirdiği enfeksiyonlar


İlaveten doğum esnasında zorlama yapılmışsa veya alet kullanılmışsa bebeğin başında oluşan bir ezik, bebeğin gözünü hareket ettiren kaslara ait sinirlerin zedelenmesine sebep olabilir. Bu da diğer bir şaşılık nedenidir.

BEBEKLERDE ŞAŞILIK TÜRLERİ
Tek bir tür şaşılık yoktur.
DİKEY ŞAŞILIK: Çocuğun bir göz bebeği yukarı veya aşağı kayar. Bu gözü aşağı-yukarı hareket ettiren kasların işlev bozukluğundan kaynaklanır.
YATAY ŞAŞILIK: Bir göz bebeğinin içe yada dışa doğru kaymasıdır.
YAKINI GÖREMEME(HİPERMETROPİDE): Net görebilmek için fazla odaklanmayı gerektiren bir rahatsızlık olup bu, içe kaymaya neden olabilir.
UZAĞI GÖREMEME VE ASTİGMAT: Uygun gözlükler kullanılmalıdır.
GÖZLERDEKİ NUMARA TUTARSIZLIĞI: Uygun gözlük kullanmama sonucu görme tembelliği ve kaymalar oluşabilir.


BEBEKLERDE ŞAŞILIK TEDAVİSİ NASILDIR?

Göz adelelerinin 32 yöne hareket edebilmesi kompleks bir harekettir. Dolayısıyla en ufak bir problemde göz hareketlerinde de bir problem çıkıyor. Düşünsenize nasıl oluyorda beyin bu kadar hareketi iki göze aynı anda yaptırabiliyor.
Bebeklerde şaşılık tedavisine ilk 3 aydan sonra başlanmaktadır. Ve erken teşhis tedavinin başarısı açısından çok önemlidir. Bu zaman diliminden sonra şaşılığın kalıcı olduğu anlaşılırsa ilk etapta göz ve gözlük muayenesi yapılır. Bu muayenelerde, problemin kaynağına göre gözlük verilebilir. Göz tembelliği durumu var ise göz kapatma tedavisi basamağı uygulanır. Fakat uzmanlar göz kapatma tedavisini pek tavsiye etmemektedirler. Kapatma tedavisinde gözün bir tanesi kapatılır. Fakat çocuk, bu durumdan rahatsız olacağı için onu çıkarma ihtimali çok fazladır. Birebir ilgilenecek kimselerin olması durumunda şaşılık tedavisi 3-6 ay arasında başarı ile sonuçlanmaktadır. Tedavinin yarım yamalak olması süreyi 1 seneye kadar uzatabilir.

ŞAŞILIK TEDAVİSİNDE AMELİYAT

Bu aşamalardan sonra sorun giderilememişse 1 yaş civarı ameliyat yapılmaktadır. Şunu hemen belirtip sizi rahatlatalım. Şaşlılık operasyonu ailenin korkacağı bir işlem değildir. Çünkü operasyonda gözün içerisine girilmez. Yapılan işlem sadece gözün adeleleriyle oynamaktır ve %100 başarılı bir operasyondur.
Yapılan muayenede hangi adelenin daha fazla çekimine bakılıyor. Mesela; sol göz biraz içe doğru kayıyor. Adeledede fazla çekim olduğu için sol adelenin gücünü zayıflatmak için biraz uzatılır. Adeleyi uzattıktan sonra gözün çekme gücü azalır. Ya da tersine göz aşağı bakıyorsa yukardaki adele kısaltılabilir veya aşağıdaki adele uzatılabilir. Operasyon yapıldıktan sonra ileriki yıllarda kayma tekrarlayabilir. Bu durum korkulacak bir durum değildir.
 
Geri
Üst