Bebeğinizin Aşıları

ASİMELEK

Daimi Üye
Üye
Bebeğinizin Aşıları
bebeğinizin aşıları, nedir, hangi aşılar var, yararları, hakkında bilgi için yazımıza buyrun arkadaşlar.



392124dcb81b159b76.jpg




Bebeğiniz doğduktan hemen sonra başlayan aşılar onun sağlıklı gelişimi için büyük önem taşır.

Bebeğinizin doğumundan itibaren, yapılması gereken aşılarıyla ilgili çeşitli sorular aklınıza takılmaya başlar. Aşılamanın önemi konusunda yeterli bilince sahip olmanız gerektiğiniz söyleyen uzmanlar, aşılar hakkında en çok merak edilen 10 soruyu belirleyerek, sizler için yanıtlarını açıkladı.
Anne ve baba olarak, aşılar hakkında en çok merak ettiğiniz soruları ve yanıtlarını sizler için sıralıyoruz.
1- İçinde virüs ya da bakteri bulunan aşılar bebeğime zarar verir mi?
Aşılar canlı , ölü bakteri veya virus ya da bunların antijenik bir kompanenti şeklinde olabilir. Canlı aşılarda zayıflatılmış olarak bakteri veya virüs mevcuttur ve bebeğinizin bağışıklık sistemi, bu yarı canlı virüs ya da bakteriyi yener. Böylece o hastalığa karşı korunma sağlanmış olur. Bu tür aşılar bebeğinizin vücuduna zarar vermez.
2- Aynı günde iki canlı aşı yaptırılabilir mi?
İki canlı aşı aynı günde yapılabildiği gibi, farklı türde aşılar da aynı günde yapılabilir. Bebeğinizin aynı bölgesine yapmamak kaydıyla bir mahsuru yoktur. Hatta karma aşı denilen bazı aşılar, tek enjeksiyonda uygulanmaktadır. Bu şekilde yan etkide artma olmadığı gibi, bebeğinizin bağışıklığında da azalma olmaz. Sadece aynı aşı tekrar dozları arasına belirli bir süre koymak gerekir. Bu süre genelde 1-2 ay kadardır.
3- Karma aşı bebeğimi hangi hastalıklardan koruyor?
Karma aşı; difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci ve menenjit aşılarını kapsar. Uzun yıllardır başarı ile uygulanan bu aşı sayesinde, difteri boğmaca ve çocuk felci günümüzde neredeyse hiç görülmemektedir. Son yıllarda artık sağlık ocaklarında da menenjit aşısı karma aşı içinde, tek enjeksiyon yöntemi ile uygulanmaktadır.
4- Zatürre aşısı mutlaka yapılmalı mı?
Yaklaşık 8-10 yıl önce ülkemizde uygulanmaya başlanan zatürre aşısı, 2 yaş üstü ve bazı özel hastalar için kullanılmaktaydı, ancak son 2-3 yıldır artık bebeklere 2 aylıktan itibaren yapılabilen, yeni bir zatürre aşısı mevcuttur. Bu aşı karma aşıyla birlikte yapılabildiği gibi farklı zamanlarda da yapılabilmektedir. Bu sayede bebeğiniz yalnızca zatürre hastalığından değil, aynı zamanda bu bakteri ile oluşan orta kulak iltihabı ve sünizitlerden de korunmuş olur. Bu nedenle bebeğinize yaptırmanızda mutlak fayda vardır, ancak henüz zorunlu rutin aşılar arasında değildir.
5- Su çiçeği aşısı zorunlu mu?
Su çiçeği aşısı da zorunlu aşılardan değildir. Bebeğinize 12 aylık olduktan sonra yaptırabilirsiniz. Su çiçeği hastalığı, bazen iyileşme döneminde ciltte skar dediğimiz kalıcı izler bırakabildiği gibi nadiren de , ensefalit dediğimiz ciddi bir nörolojik hastalığa yol açabildiğinden, bebeğinize aşı yaptırmanızda özellikle fayda vardır. Aynı şekilde hepatit A aşısı da bebeğiniz için zorunlu yapılması gereken aşılardan değildir, fakat 2 yaşından itibaren yaptırmanızı öneriyoruz. Tabii bazı özel durumlarda aşı 1 yaşından itibaren de yapılabilir. Hepatit A genelde iyi seyirli bir hastalıktır ama nadirde olsa bebeğinizde kalıcı karaciğer hasarlarına yol açabileceğinden, aşısını yaptırmanızda mutlak fayda vardır, ancak her iki aşıda henüz zorunlu aşılar grubunda değil.
6- İshal aşını yaptırmak yararlı mı, ne zaman yapılmalı?
İsteğe bağlı yapılan ishal aşısı da yeni çıkan aşılardandır. Yaz aylarında yaşanan ishal sorunu çocuklar açısından önemlidir. Aşı, sadece rota virüse karşı koruma sağlar ama ishal vakalarının çoğu zaten rota virüslerle oluştuğundan, ishal aşısı bebeğiniz için iyi bir koruyuculuğa sahiptir. Bebeğinize altıncı ayından önce, damla şeklinde iki doz halinde (farklı bir ticari marka 3 doz halinde) uygulanır. Ekonomik açıdan henüz çok kolay ulaşılabilir bir aşı olmamakla birlikte, faydalı olduğu tartışılmaz bir gerçektir.
7- Aşılar bebeğimde kısırlığa neden olabilir mi?
Özellikle bu konuyu aileler çok merak eder. Şuna emin olmalısınız ki aşıların hiçbiri kısırlık yapmaz. Yani endişelenmenize gerek yoktur.
8- Yaptırdığımız aşıyı, aşı kampanyalarına katılıp tekrarlamak yararlı mı?
Aşının ne kadar çok tekrar dozu yapılırsa, koruyuculuk da o kadar uzun sürer. Bebeğinizin tüm aşılarını yaptırıp, Sağlık Bakanlığı kampanyalarına da katılsanız, fazla doz aşının bir zararı olmaz.
9- Komşunun çocuğunda kızamık hastalığı var. Çocuğumuz da hastalansa daha iyi değil mi?
Bazı aileler, aşılama yerine, hazır salgın çıkmışken çocuklarına da hastalığın bulaşmasını ve böylece hastalığı çocuklukta geçirip atlatmasının daha iyi olacağını düşünüyor. Bu yanlış bir düşüncedir, çünkü her çocuk kızamığı çok hafif geçirmez. Bu nedenle, en doğrusu aşılanıp hasta olmamasıdır. Kızamık aşısını, kızamıkçık ve kabakulakla birlikte üçlü aşı olarak yaptırmanızda fayda vardır. Bebeğinize bu aşıyı 12′inci aydan sonra, tek doz olarak kızamıkçık ve kabakulakla kombine yapabilirsiniz.
10- Aşı olduktan sonra çocuğumuz hiç hastalanmayacak mı?
Bu söz konusu değildir, çünkü hiçbir aşı yüzde 100 korumayı sağlayamaz. Düşük bir olasılıkla da olsa, hastalığa yakalanma ihtimali vardır ama genelde aşı nedeniyle bebeğiniz hastalığı hafif belirtilerle geçirir. Aileler buna rağmen, “Aşıyı yaptırıyoruz, çocuğum hastalığı geçirmiyor, geçirse daha iyi değil mi? Aşıyı yaptırmayalım?” diyorlar. Biz hekimler de ailelere, bunun doğru olmadığını, en iyi tedavinin hastalığa hiç yakalanmamak olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.

 
Geri
Üst