Bebeğinizin Zekasını Arttırabilirsiniz

sılam_nisa

Hamiş Melek
Bebeğinizin Zekasını Arttırabilirsiniz
Sevgili melekler; bebeğinizi eğitmeye anne karnından başlayabilirsiniz. Beslenme şekliniz, sağlık durumunuz, duygusal haliniz bebeğinizin beyin gelişimi için çok önemli. 10 adımda bebeğinizin zeka gelişimine olumlu yönde katkı sağlayacak adımları atabilirsiniz. Her çocuk, anne karnında gelişimini etkileyen pek çok unsurun tesiri sonucunda dünyaya belli bir potansiyelle gelir. Bunda kalıtımın rolü de önemlidir; ama zekâyı sadece genetik unsurlara bağlamak da doğru değil.
Genç Beyin dergisinin ocak sayısında yer alan 'Anne karnında zeka gelişimi' adlı dosyada bebeklerin IQ'sunun nasıl artırılabileceği üzerinde duruluyor. Hamileliğiniz sırasında bebeğinize güzel sesler, ruhu okşayan nağmeler, tatlı sadâlar dinletmenin sizi rahatlatıp bebeğinizi olumlu etkilediği bir gerçek. Fakat bilin ki, bebeğinizin IQ'sunu başka yöntemlerle de artırmanız mümkün. Nasıl mı? Onun için iyi bir başlangıç yapın ve bu 10 tavsiyeye kulak verin.
zeka-1e.gif

Bebeğinizin Zekasını Arttırabilirsiniz
1. Tiroidinizi kontrol ettirin!
Düşük tiroit bezi problemi hamilelikte anne adaylarının % 2'sini etkiliyor. Yapılan araştırmalar bu annelerin bebeklerinin zekâsının diğer bebeklere göre daha az olduğunu ortaya koyuyor. Ancak bu pahalı bir test olduğu için rutin gebelik tetkiklerinde yer almıyor. Üşüme, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, saç dökülmesi gibi şikâyetleriniz varsa bu testi yaptırmanızda fayda var.

2. Hareket edin!
Hamilelik sırasında düzenli egzersiz yapan ve yapmayan 20 annenin çocuklarının zekâ düzeylerine 5 yaşına geldiklerinde bakılmış. Sonuç tahmin ettiğiniz gibi, egzersiz yapan annelerin çocukları daha zeki!

3. İdeal miktarda kilo alın!
Doktorlar vücut ağırlığının % 20'si kadar kilo alınmasının yeterli olduğunu söylüyorlar. Bunun altında veya üstünde kilo alımının bebeğin fizikî ve zekâ gelişimini olumsuz etkilediği düşünülüyor. Neden mi? Muhtemelen alınan kilo miktarı bebeğinizin ağırlığını, dolayısıyla da beynin büyüklüğünü ve zekâsını etkiliyor.

4.Dişlerinize baktırın!
Araştırmalar yepyeni bir hususa dikkat çekiyor: Hamilelik sırasında diş rahatsızlığı geçiren anneler 7 kat daha fazla prematüre ya da düşük kilolu bebek dünyaya getirme riski taşıyorlar. Bu bebekler de öğrenme ve gelişim safhalarında güçlük çekiyorlar. Diş hastalıkları genellikle başlangıçta belirti göstermediği için 6 ayda bir diş hekimine uğramanızda fayda var.

5. Vitamin alın!
B12 ve demir alımı fetüsün entelektüel potansiyelini artırıyor. Yeterli demir alımı asla gıdalarla sağlanamıyor. Bu sebeple bebek doğmadan önce onun demir depolarını oluşturması açısından hamilelik süresince her gün demir muhtevalı tabletlerden bir tane alınması gerekiyor.

6. Neşenizi kaybetmeyin!
Bebeğin algıları henüz doğmadan önce başlıyor. Bu açıdan bakıldığında; kendini iyi hisseden bir anne adayının bebeğinin de anne karnında kendini muhteşem iyi hissedeceğini kabul etmek gerekiyor. Bu durum da beyin işlevlerinin gelişmesine katkıda bulunuyor.

7. Beslenmenize dikkat!
Hamilelikte beslenme zekâ gelişimindeki en önemli unsur. Özellikle kolin (sinirsel iletimde önemli bir rol oynayan madde) içeren gıdaları tercih edin. Bu yiyeceklerin en önemlileri yumurta ve et olarak kabul ediliyor.

8. Bebeğinizi emzirin!
Bebek doğduktan sonra da onun için yapabilecekleriniz var. Her şeyden önce onu emzirin. Bu, onun hem sağlığını hem de zekâsını olumlu yönde etkiliyor.Bebekliğinde emzirilen çocukların zeka seviyeleri hazır mamayla beslenenlere göre 3 puan fazla olarak tespit edilmiştir.

9.Depresyondan uzak durun!
Hamilelikte olduğu gibi doğumdan sonra da depresyondan uzak durmanız gerekiyor.Üç yaşına kadarki dönem de anneleri depresyonda olan çocukların özellikle dil gelişiminde ve öğrenme kabiliyetinde zayıflık görülüyor.

10.Demiri eksik etmeyin!
Şüphesiz bütün mineraller bebeğiniz için gerekli. Ancak demirin ayrı bir önemi var.Demir eksik alındığı taktirde beynin kritik bazı noktaları yeterli şekilde gelişmiyor.Anne sütüyle beslenen bebekler için problem yok.
 
Geri
Üst