Bebek güvenliği için neler yapmalı nelere dikkat etmeli

ocean

Paylaşımcı Melek
Üye
Bebek güvenliği için neler yapmalı nelere dikkat etmeli
Bebeğimizi koruyalım


Ev kazaları ,bebek yaralanma ve ölümlerinde başta gelen nedenlerdir. Bebekler yeni doğmuş olsalar bile oldukça hareketlidirler ve yakaladıkları her nesneyi ağızlarına götürmek isterler.Ansızın kundak masasından yuvarlanıp düşebilirler veya yatağına düşürülen madeni para , boncuk vs .. materyeli yutabilirler.
Özellikle bebek emeklemeye başladıktan itibaren tehlikeler çok daha fazlalaşmaktadır.Evin içi gerekli önlemler alınmadıkça bebek için tuzaklarla doludur.
Bebeğin hem dünyasını keşfetme ,tanıma merakını engellememek hem istediği yere gitme özgürlüğünü kısıtlamamak ve hemde güvenli olmasını sağlamak için bebek emeklemeye başlamadan önce evde gerekli pratik önlemler mutlaka alınmalıdır.
Aşağıdaki makalede alınması gereken önlemler konusunda bilgiler bulacaksınız.
Boğulma

Bekleyen tehlike: Çocuğunuzu banyoya soktunuz ve yıkıyorsunuz. Birden süngerini unuttuğunuzu fark ettiniz. Çocuğunuzu bir an için bırakıp arkanızı dönüp raftan süngeri aldınız.
Uyanlar: Bebekler 2 santim derinliğindeki suda bile boğulabilirler. Bebek boğulma vakalarının büyük çoğunluğu da banyoda meydana gelir. Bebeğinizi suya yakın yerlerde çok kısa bir süre için bile yalnız bırakmayın. Su dolu kovaları işiniz biter bitmez boşaltın ve klozetinizi özel hazırlanan aletlerle kilitli tutun.
Yanıklar

Bekleyen tehlike: Çocuğunuz elektrikli aletlerle, mutfak tezgahındaki su ısıtıcısı ile oynamaya bayılıyor. Siz de oyalanması için ona izin veriyorsunuz.
Uyarılar: Belki içindeki su fazla sıcak olmayabilir, ama bebeklerin cildi çok kolay yanar. Bu yüzden mutfak tezgahının üzerindeki kablolu aletleri çocuğunuzun ulaşamayacağı bir şekilde yerleştirin. Yemeklerinizi ocağın arka tarafındaki bölümde ve tavaların sapı dışa doğru gelmeyecek şekilde yerleştirerek kullanın. Kucağınızda bebeğiniz varken elinizde sıcak bir içecek taşımayın. Bir anlık denge kaybı ikinizin de yanmasına sebep olabilir.
Boğazına bir şey kaçabilir

Bekleyen tehlike: Bebeğinizin yemek vaktinde önce karnı acıktı, siz de ona atıştırması için bir avuç üzüm verdiniz.
Uyarılar: Bebeğinize asla üzüm, şekerleme, fındık, fıstık, patlamış mısır gibi yuvarlak ve tane tane besinler vermeyin. Bu besinler soluk borusuna kaçıp çocuğunuzun nefessiz kalmasına yol açabilir. Aynı şekilde küçük oyuncak parçaları ve patlayan balonun parçaları da çok tehlikeli olabilir.
Devrilmeler

Bekleyen tehlike: Güzel bir bahar günü arkadaşınızı ziyarete gittiniz. Çocuğunuzu kendi bebek koltuğuna oturttunuz, camı açıp yanına bir güzel yerleştirdiniz. Siz de arkadaşınızla mutfakta çay içmeye gittiniz.
Uyarılar: Bebeğiniz bir anda aşırı hareketlenip koltuğunu devirebilir ya da onu gerektiği gibi bağlamadığınız için koltuğundan kayarak düşebilir. Bu yüzden bebeğiniz için satın aldığınız koltuk, mama sandalyesi, puset gibi ürünlerin emniyet kemeri sistemlerine çok dikkat edin. En kısa mesafeye gitseniz bile mutlaka emniyet kemerini bağlayın ve her şeye rağmen bebeğinizi emniyetli bir biçimde yatağında uyuduğu anlar hariç bir odada tek başına bırakmayın.
Düşmeler

Bekleyen tehlike: Yürüteçler hakkında duyduğunuz pek çok kötü söylentiye rağmen yine de yürüteç almakta kararlısınız. Gözünüzü asla çocuğunuzun üzerinden ayırmayacağınıza eminsiniz. Uyanlar: Ne yazık ki, bir büyük gözetiminde de olsa yürüteçlerde kazalara sık sık rastlanır. Yürüteçler gereğinden çok hızlı hareket ettikleri için kaza anında müdahale etmek mümkün olmaz. Bu yüzden Amerika ve pek çok Avrupa ülkesinde yürüteçler yasaklanmıştır. Bunun haricindeki düşmelerden korunmak için çocuğunuzu koltuk, kanepe üstlerinde asla yalnız bırakmayın, mobilyaları pencereden uzağa yerleştirin.
Zehirlenmeler

Bekleyen tehlike: Bebeğinizin açamayacağını düşünerek pek çok ilacı ortada bırakıyorsunuz. Çünkü her an ilaçların elinizin altında olmasından hoşlanıyorsunuz.
Uyarılar: İlaçların kapakları ne denli zor açılırsa açılsın ortada bırakılmaları son derece sakıncalıdır. İlaç, vitamin bile olsa çocuğunuzun ulaşamayacağı şekilde saklanması gerekir. İlaç haricindeki pek çok ev temizleme maddesinde de çocukları zehirleyebilecek maddeler bulunur. Bir de çocuğunuzun her bulduğu otu, yaprağı ağzına sokmasına izin vermeyin. En masum bitkilerin yaprakları bile zehirli olabilir.
Nefessiz kalma

Bekleyen tehlike: Yeni doğan bebeğinizi hastaneden eve getirdiniz. Beşiğini bir sürü güzel, tüylü oyuncakla doldur-dunuz. Kocaman bir yastık ve kalın bir yorganla da bebeğinizin rahatının tam olmasını sağladınız.
Uyanlar: Bebeğinizin yattığı yerde nefessiz kalma riskini minimuma indirmek için yumuşak oyuncak, yastık ve yorganı yatağında bulundurmamalısınız. Evinizin ısısına göre bebeğinizi uyku tulumu ya da ince iki kat battaniye ile yatırmanız daha emniyetlidir. Ayrıca bebeğinizi yatağın ayak ucuna bitişik yatırın ve ince de olsa örtüsünü yatağın kenarlarına iyice sıkıştırın. Bebeğinizin göğüs seviyesinden daha yukarısını örtmeyin. Bebeğinizi yanınızda yatırmayı planlıyorsanız çok dikkatli olun. Anne-babasıyla birlikte yatan bebekler acıklı kazalara kurban olup, ciddi şekilde yaralanabilirler.
 
Konu başlığı hakkında bilmeniz gerekenler şeklinde başlık düzenlenmiştir.
 
Geri
Üst