Bebeklerde pamukçuk neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklerde pamukçuk neden olur ?
Yenidoğan bebeklerde en sık görülen problemlerden biridir pamukçuk. Çoğunlukla bebeklerin ağız içinde gelişim göstermektedir. Pamukçuk genellikle bir tür mantardır. Bebeklerin bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir.



Bebeğinizi emzirirken ağzının içinde bembeyaz bir tabaka gördünüz . Bu beyaz tabakanın ne olduğu konusunda hiç bir bilginiz yok . Şimdi size bu beyaz renkli tabakanın ne olduğunu açıklamaya çalışalım. Süt parçalarını andıran bu beyaz tabaka mantardan kaynaklanan bir enfeksiyon. Bir yaşına kadar çocukların çoğunda görülür. Emzirmede annenin gögüsünde iltihap olması, kullanılan antibiyotikler ,pamukçuğa neden olabilir.


Bebeklerde pamukçuk genelde damakta,dilde yanak içinde görülmektedir. Emziren anneler meme temziliğine dikkat etmelidir. Bir çok anne meme başına karbonatlı su sürmekte bu uygulama çok sakıncalıdır. Meme başındaki faydalı mikropları öldürerek meme başı çatlaklarına yol açabilir.

Bebeklerde pamukçuk kendiliğinden geçmez .Mutlaka bebek hekime götürülmelidir. Pamukçuk için genelde antimikotikli damlalar kullanılmaktadır. Bebeklerde pamukçuk,bebeklerde pamukçuk nedenleri,bebeklerde pamukçuk nasıl tedavi edilir tüm ayrıntılara yazımızın devamın da vermeye devam edicez.

Öncesi ; Bebeklerde Pamukçuk adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.



bebeklerde pamukçuk.jpg




Genelde en çok bebeklerde görülen pamukçuğun asıl nedeni bebekte emme problemlerinden kaynaklanır. Annenin memesinde oluşan iltihap bebeğe de geçer. Bu bebekte istenmeyen alerjilerin çıkmasına neden olur. Pamukçuğun bir diğer adı küçük yaralardır.Yaralar bebeklerde sık görüldükçe ve bu beyazımsı bir şekli alır.Halk dilinde biz buna pamukçuk diyoruz. Eğer deride aft oluşumu buna meyilli ise bebek ve çocuklarda bunun görülmesi yüzde 90 civarıdır. Fakat hiçbir zararı bulunmamakta ve bulaşıcı olmamaktadır. Bu cildin hassasiyeti ile alakalı bir durumdur. Peki, bebeklerde bu kadar sık görülen pamukçuğun asıl nedenleri nelerdir? isterseniz sizleri bu konu hakkında aydınlatalım.

Bebeklerin çoğu, alerjiye meyilli varlıklardır. Bu nedenle alerji durumu gözlemlenen bebek ve çocuklarda bu durum çok fazla ortaya çıkar. Bunun için endişeye kapılmanıza gerek yok. En büyük belirtisi dengesiz beslenme ile alakalıdır. Bebek ve çocuklarda beslenme yetersiz ise bu doğal olarak onda bir takım vitamin eksikliklerine de yol açacaktır. Özellikle B12 vitamin eksikliğinde fazlası ile görülmektedir. Bebekleri n bazı gıdalara, hazır mamalara karşı alerjileri olabilir. Böyle durumlarda bunu takip altına alabilir, bebeğin gerçekten neye alerjisi olduğunu bir anne olarak anlayabilirsiniz.

Bebeklerde Pamukçuk Nedenleri
Pamukçuğun nedeni tam olarak bilinmese de birçok faktör çocuğunuzda bu riski arttırmaktadır.

Dengesiz Beslenme
Beslenmelerinde folik asit, B12 vitamini ve demir eksikliği olan çocuklarda pamukçuk daha sık görülür. Aftlar ayrıca, çocuğun bağışıklık sisteminde sorun olduğunun işareti olabilir.

Alerji
Bazı gıda alerjileri pamukçuk oluşumuna neden olabilir.

Ağız İçi Dokusunda Zedelenme
Ağzın içini ısırmak hatta dişleri sert şekilde fırçalamak bile ağız içindeki dokunun bozulmasına sebep olacağından pamukçuk oluşumuna neden olabilir.

Stres
Stres pamukçuk oluşumunda etkilidir. Ufak bebeğinizin stres yapabileceği faktörleri hayal edebilmek zor olsa da ufak bir endişe bile çocuğu uzun süre etkileyebilir.
Araştırmalar; stres oranı yüksek dönemlerde diğer zamanlara göre pamukçuk oluşumunun daha sık yaşandığını göstermektedir.

Bebeğimde Pamukçuk Olduğunu Nasıl Anlarım?
1) Pamukçuklar bebeğinizin ağzında acı veren kırmızı yaralardır 2 cm’ye kadar görülebilse de genelde çok daha küçüktürler. Bazen pamukçuk oluşmadan önce bölgede karıncalanma ya da yanma görülebilir. Çıktıktan sonra da bölgenin şişmesi ve patlaması yaklaşık bir gün alır.

2) Bundan sonra bölgede kırmızı bir çerçeve içinde üzerinde sarımsı beyaz doku olan bir yara yüzeyi kalır.

3) Çoğu zaman pamukçuk tek başına görülür fakat kümeler halinde de olabilir.

4) Nadir görülen durumlarda pamukçuğa; ateş, şişen lenf düğümleri ve hastalık hissi eşlik edebilir.

5) Pamukçuğun tamamen iyileşmesi yaklaşık 2 hafta sürecektir. Bu süreç içinde bebek acı çekebilir hatta ilk 3-4 gün en zoru olacaktır.

6) Eğer çocuğunuz yılda iki ya da üç kereden fazla pamukçuk çıkarıyorsa ya da pamukçuğun iyileşmesi 2 haftadan uzun sürüyorsa ve yiyip içmeyi reddediyorsa doktorunuza danışın.

Pamukçuğu olmayan bir bebek nasıl besleniyorsa pamukçuklu bebek de aynı şekilde beslenir. Ancak annenin göğsünde kızarıklık varsa, anne emzirirken göğsünde ağrıdan şikayet ediyorsa, onun göğsünde de aynı mantarın yaptığı enfeksiyon var demektir. Bu nedenle anne göğüs bakımının iyi yapılması; mantara karşı krem, antiseptik losyon ya da bebekte pamukçuk için kullanılan basit damlaların sürülmesi gerekir. İki günde annenin göğsü ve bebeğin pamukçuğu azaldığında, bebeğin huzursuzluğu, emme güçlüğü azalır, iştahı da normale döner
 
Bebeklerde pamukçuk en çok görülen problemlerden biri. Benim oğluşumun ağzıda sürekli pamukçuk olurdu. Annem karbonatlı su ve ince tülbente oğluşumun dilini temizlerdi. Bir nebzede olsa pamukçuk hafiflerdi . Karbonatlı suyun acaba bebeğe zararı varmı bilmiyorum. Deneyimli anneler yorum yaparsa sevinirim. İkinci bebeğimde aynı sorun olursa bilgilenmiş olurum.
 
Geri
Üst