Bebeklerde sindirim problemleri nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklerde sindirim problemleri nedenleri ve tedavisi
Yeni doğan bebeğiniz olduğunda hayat onun etrafında döner. Yüzünü buruşturması, gülümsemesi, mimikleri ayağınızı yerden kesebilir. Bebeğinizin sık sık ağlaması kıvranması bu sevinci endişeye bırakabilir.. Bebeğinizin sindirim sorunlarınızdan endişe ediyorsanız, yalnız değilsiniz. İlk defa anne olan biriyseniz bebeğinizin refahı hakkında sürekli endişe duymanız normaldir. Bebekler hazımsızlık ve diğer sindirim sorunlarına eğilimlidir çünkü sindirim sistemleri karmaşık gıda maddelerini sindirmek için tam olarak gelişmemiştir. Uygunsuz sindirim nedeniyle bebekler genellikle mide ve kabızlık sorunları ile karşı karşıya kalırlar . Bebeklerin beslenme alışkanlıkları çok farklı. Midelerinin, değişen gıda alımını öğrenmesi için zamana ihtiyacı var. Bu problemler ciddi olmasada ve bebek zamanla bu problemlerin üstesinden gelse de, ancak bunlardan biri çok uzun süre devam ederse, kesinlikle uygun bir tıbbi kontrol yapılmasını gerektirir. Bu makalemizde bebeklerde sindirim süresi , bebeklerde sindirim problemleri tüm detayları ile ele alınacaktır , daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..




bebeklerde sindirim problemi belirtileri.jpg






Bebeklerin sindirim sistemi ne zaman düzene girer ? Bu soruya cevap vermek için sindirim sisteminin gelişimi hakkında bilgi vermek gerekir. Anne karnındaki bebek gelişim adımlarını atar lakin doğumdan sonra oluşarak anne sütü ve çevreyle olan etkileşime göre biçimlenir.. Bebeklerde sindirim problemleri belirtileri ; Bebeklerde zayıf sindirim ile ilgili ortak belirti ve bulgular şunlardır: Şişkinlik , kabızlık, kusma, ishal, ateşe neden olan enfeksiyon , bebeğin aşırı dercede telaşlı olması..Bununla birlikte, bebeğinizde aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen bir doktora başvurun.Tüm bu işaretler derhal tıbbi müdahale gerektirmektedir


Yüksek ateş
Şiddetli ishal atakları
İştah kaybı
Kilo kaybı veya yavaş kilo alımı
Tekrarlanan hıçkırıklar
Solunum güçlüğü
Yeşil bir madde kusması
Kusarken kan lekeleri
Aşırı uyuşuk görünüm
Kan lekeli dışkı
Dışkı yapamama




Bebeklerde sindirimi kolaylaştıran yiyecekler ; Yoğurt gibi fermente süt ürünlerinin bebeklerde gastrointestinal sorunların semptomlarını hafiflettiği görülmüştür. Bebeğinizi katı yiyecekler ile beslemeye sadece 6 ay tamamladıktan sonra başlamalısınız. 6 aya ulaşıncaya kadar düzenli olarak emzirmelisiniz. Bebeği emzirirken beslenme pozisyonunuzu ayarlamak, asit reflü gibi sindirim zorluklarıyla mücadelede yardımcı olabilir. Bebeğinizi beslerken dik pozisyonda tutmanız önemlidir; böylece süt geri gelmez. Ayrıca bir beslenmeden sonra bebeğinizi en az 30 dakika dik konumda tutmanız önerilir . Sıcak bir kompres bebeğinizi sakinleştirir ve yatıştırır. Aynı zamanda gaz ve şişkinliğe yardımcı olabilir. Temiz bir bezinizi ılık suya koyun.Fazla suyu sıkın ve ılık kompresi bebeğinizin karnının üzerine yerleştirin.


bebeğin sindirim sisteminin gelişmesi ne kadar sürer.jpg






Bebeklerde sindirim sorunları nasıl önlenir ?




Bebeklerde sindirim problemleriyle baş etmenin bir başka yolu da bebeğinizi emzirdikten sonra gazını çıkarmak olmalıdır. Bebeğinizi daha sık ama az miktarda besleyin bu sindirimi artırır. Bebeğinizin bezini çok sıkı bağlamayın. Bebeği besledikten sonra sallamayın. Bebeğiniz laktoz intoleransı varsa, doktora nasıl besleyeceğiniz hakkında sorular sorun. Bir bebeğin sindirim sisteminin gelişmesi ne kadar sürer? Bir bebeğin sindirim sistemi, 6 ay tamamlanana kadar karmaşık veya katı yiyecekler için yeterince gelişmiş değildir. Bebeği besledikten sonra yüz üstü yatırabilirmiyim ? Hayır bebeğinizi besledikten sonra yüz üstü yatırmayın.



Bebeklerde Sindirim Doğal Olarak Nasıl Geliştirilir ?




Bebek Masajı
Sıcak kompres
Besleme Konumunuzu Ayarlama
yoğurt
Gaz çıkarma
Anne sütü





bebeklerde sindirimi kolaylaştıran yiyecekler.jpg




Yaygın Bebek Sindirim Sorunları



Bebeklerde reflü, en sık görülen sindirim problemlerinden biridir. Bebeklerin çoğunda, sindirim süreci yavaştır. Özofagus sfinkteri bebeklerde hala gelişmektedir. Çoğu durumda, reflü ciddi bir sağlık durumu değildir. Bebeklerin çoğu, katı maddelere başladıkları zaman reflü alışkanlıklarını aşıyor. Ancak iştah kaybı , yavaş kilo alımı, sürekli hıçkırma, solunum problemleri varsa bebeğinizi derhal doktora götürün.Doktorunuzun tavsiyesine uymanın yanı sıra,Bebeğinizi beslerken, dik pozisyonda tutun. Ayrıca her beslemeden sonra en az yarım saat boyunca onu dik tutmaya çalışmalısınız.


Bebeklerde kusma rahatsız edicidir.Bebeklerde en sık kusma nedeni enfeksiyondur - viral veya bakteriyel. Bebeğinizin bezi az ıslaksa ve tükürük salgılamıyorsa derhal doktora götürün.Bu iki semptom, tıbbi bir acil durum olan dehidratasyonu gösterebilir. Susuz kalmayı önlemek için sık sık besleme yapın.Rotavirüs, çoğu bebek ishal vakasında en büyük suçludur. Rotavirüs kaynaklı diyare vakalarının çoğu kış aylarında ortaya çıkar ve solunum problemlerine eşlik eder . Kabızlık bebekler arasında yaygın bir sorundur. Kabızlık vakalarının çoğu, bebekler katı gıdalara başladıklarında daha da kötüleşir.Basit diyet değişiklikleri kabızlığın hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, doktorlar müshil reçetelendiriyor. Sindirim sorunlarının çoğu bebeğinizin sindirim sistemi olgunlaştıkça çözülür.



Bir bebeğin sindirim sistemi çok hassastır. Bebeğinizin diyetindeki küçük bir değişiklik veya az miktarda olsa bile yanlış bir bileşen, bebeğinizin sindirim sistemi olması durumunda işleyişini bozabilir.Emzirme sırasındaki yanlış pozisyon da sindirim sorunlarına neden olabilir. Gaz veya asit geri akışına neden olabilir. Beslenirken bebeğin başının midesinden daha yükseğe yerleştirildiğinden emin olun. Bebeğinizin yapılan nazik masaj, sindirim sorunlarını hafifletebilir. Bebeğinizin göbek deliğinin etrafındaki alana hafifçe masaj yapın. Çok fazla bastırmayın. Bebeğinizin midesini dairesel hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Bebeğinizin midesine masaj yapmak için biraz bebek yağı veya krem kullanabilirsiniz.


Karın ağrısı, kusma, kabızlık ve asit reflü çoğu bebeği ilk yaşamlarında etkiler. Kolik ve ishal de sık görülür. Bir ebeveyn olarak, bebeğinizi sağlıklı tutmak ve optimum büyüme için gerekli besinleri aldığından emin olmak sizin sorumluluğunuzdadır. Bazı yiyecekler sindirime yardımcı olur ve çocuğunuzun besinleri emme kabiliyetini artırabilir. Uzmanlar altı aya kadar emzirmeyi öneriyorlar. Anne sütü, bebeğinize güçlü ve sağlıklı büyümesi için ihtiyaç duyduğu enerji ve besin maddelerini sağlar. Aynı zamanda beyin gelişimini destekler, bilişi geliştirir ve enfeksiyonlara karşı korur. Araştırmalar, anne sütü ile beslenen bebeklerde solunum problemleri, astım, alerji ve ishalin daha az yaygın olduğunu göstermektedir. Ek olarak, emzirme, daha iyi genel sağlık ve daha yüksek IQ ile ilişkilendirilmiştir. Bu süper gıdadaki proteinlerin sindirimi kolaydır ve bebek formülüne kıyasla daha iyi tolere edilir.


Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra artık onu katı yiyeceklerle tanıştırabilirsiniz.Muz bebekler için çok faydalıdır. Muzlar ayrıca antienflamatuar, antiviral ve antibakteriyel özelliklere de sahiptir. Bu nedenle, bebeğinizi mikroplara ve enfeksiyonlara karşı koruyabilirler. Ayrıca, sindirimi düzenleyen ve düzenliliği teşvik eden bir tür lif olan pektin bakımından zengindir. Kalsiyum, folat ve antioksidanlarla dolu brokoli, bebekler için en sağlıklı gıdalardan biridir. Ayrıca, bağırsak bakterilerini güçlendirir, daha güçlü bir bağışıklık sistemine ve gelişmiş bir besin emilimine yol açar.Bebeğinize çok fazla brokoli vermekten kaçının. Çok miktarda tüketildiğinde, bu sebze şişkinliğe ve gaza neden olabilir.Probiyotikler açısından zengin olan yoğurtun sindirimi kolaydır ve bağırsak florasına yardımcı olur. Bebeğiniz süt ürünlerine alerjisi yoksa yoğurt güvenli ve sağlıklı bir seçimdir. Probiyotiklere ek olarak, kalsiyum, protein, D vitamini ve diğer besinleri içerir. Çocuğunuzun kemik büyümesi ve gelişimi için kalsiyum ihtiyacı vardır. D Vitamini kalsiyum emilimini artırır ve bağışıklık fonksiyonunu arttırır. Yoğurt, küçük çocuğunuzun sindirim sağlığı için faydalı olan iyi bakteri ve probiyotikler içerir.
 
Geri
Üst