Bebeklerde 'yumru ayak'

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Bebeklerde 'yumru ayak'
Yumru ayak (pes ekinovarus) kolayca tanı konan bir durumdur. Ayak bileği normal pozisyonuna zor gelir, ayak sırtı öne doğru ve parmaklar içe basar pozisyondadır. Bin canlı doğumda bir görülür. Vakaların çoğunluğu iki ayaktada bulunmaktadır. Hafif deformiteler, bebeğin anne karnındaki hatalı duruşuna bağlıdır ve alçı atellerle düzeltilir. Ağır deformiteler, bebeğin anne karnındaki gelişiminin duraklaması ile ortaya çıkar ve cerrahi girişim gerektirir. Bu durumda altta yatan nörolojik bir sorun olup olmadığı, reflekslerin durumu
, spina bifida varlığı kontrol edilmelidir. Düzeltici alçılara küçük yaşta başlanması iyileşmeyi olumlu yönde etkiler. Ancak yine de vakaların %60 ında cerrahi girişim gerekebilir. Cerrahi girişim çocuk en erken 6-7 aylıkken yapılır. Ameliyat sonrası pozisyonu koruyucu ateller 1-4 yıl süre ile giydirilir. Gündüz normal ayakkabı giydirilmesi önerilir.

Bu çocuklarda kemik yapısındaki bu bozukluğun yanında, bağ dokusu fazla gelişirken adeleler zayıf kalır. Bu nedenle her türlü tedaviye karşın normal ayak ve bacak gelişimin sağlanması çok güçtür. Ayrıca deformitenin tekrarlama olasılığı da vardır.

Yumru ayak vakaları gelişimsel kalça displazisi, kas hastalıkları, spina bifida, eklemde sabitleşme, eklemin hareket kabiliyetini yitirmesi ve eklemde gelişim yetersizliği açılarındanda değerlendirilmelidir.
 
Geri
Üst