Betta splendens

E

EspanOL

Forum Okuru
Betta splendens
betta_splendens1.jpg
Labirentli balıklar ailesinden olan BETTA sp akvaryumlarımıza 1890 lı yıllar da girmiş olup anavatanı Kamboçya ve Tayland dır. Akvaryumlarda hala sevilerek bakılan muhteşem güzellikteki balıklardan birisidir.

Bugüne kadar betaların seçme yöntemiyle akvaryum ortamlarında pek çok değişik tipi üretilmiştir. Kabaca 12 kadar kuyruk ve yüzgeç şekli 4 ana renk olarak kabul edilen kırmızı, sarı, mavi ve siyah renk özellikleri olarak ta solid renkliler, tek renkliler, komboç, kelebek, kamboç kelebek, marble ve çok renkliler olmak üzere sınıflandırılmış ve bu sınıflardan da binlerce varyasyon üretilmiştir.
BAKIM

Betalar akvaryumlarda su şartları açısından geniş bir yelpazede tutulabilseler de 24 ila 30°C de, su sertliğinin 25 dgh ı geçmemesi ve ph ında 6 ila 8 arasında bulunması balık açısından önemlidir. Bettalar labirentli balıklardır ve suyun dışından aldıkları serbest oksijenle solunum yaptıklarından bir su bardağı içinde bile bakılabilirler ancak yalnız bakılacak olsalar bile bettanın rahatlıkla hareket edebileceği, içine bir iki kök bitki dikilebilecek büyüklükte 5-6 litrelik bir tankta tutulması onu daha sağlıklı kılacaktır.

Karma akvaryumlarda Betaların zaman zaman Lepistes gibi küçük ve renkli balıklara agresif davrandığı görülmüşse de kendi cinsleri haricin de diğer türlerle barış içinde yaşayan sakin balıklardır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta pek çok dişi beta yeteri kadar büyük bir akvaryumda tutulabilirken sadece bir erkek aynı tanka konulabilmektedir. Bunun sebebi erkek bettaların birbirlerine karşı son derece saldırgan ve acımasız olmalarıdır. Aynı tanka konulan erkek bettalar kısa bir süre içinde birbirlerini bulacaklar ve acımasızca birbirlerini hırpalayacaklardır. Kavgayı kaybeden sürekli olarak diğeri tarafından kovalanacak ve birkaç gün sonra ölecektir.

Her balıkta olduğu gibi Bettalar için de doğada yaşadığı ortama yakın bir ortamı tankınızda hazırlamak onu mutlu edecek ve muhteşem renklerini size her zaman gösterecektir. Bunun için tankta bettayı hızlı hareket ve agresifliklerle rahatsız edecek tetrazon gibi türlerin bulundurulmaması, değişik birkaç tür bitki ile tankınızın dekore edilmesi ve tankta güçlü bir akıntı yaratacak kuvvetli iç filtrelerin kullanılmaması yeterli olacaktır.

Bettalar akvaryum şartlarında her türlü yeme alışabilirseler de sağlıkları açısından proteince yüksek ve kaliteli yemlerle beslenmelidir. Haftada 1-2 kez canlı yem vermek de onları daha sağlıklı kılacaktır.

ÜRETİM

Seçilen çift ayrı ayrı tanklarda proteince zengin kaliteli yemlerle beslenerek üretim için kondisyon kazandırılmalıdır. Beslenme diyetlerinde canlı yeme ağırlık verildiği taktirde iki hafta gibi bir sürede bettalar yumurtlamak için hazır olacaklardır. 40-50 cm büyüklüğünde bir tank üretim için yeterlidir. Üretim için ayrılan tank tercihen mümkün olduğu kadar sıcak su ile iyice temizlendikten sonra 20-25 cm yükseklikte temiz su ile doldurulmalıdır. Isı 27 dereceye, ph 7.2 ayarlanarak bir sünger filtre ile havalandırılmalı tercihen küçük plastik bir saksı içinde 1-2 kök bitki tanka yerleştirilmelidir. Üretim tankına yerleştirilecek bitki suyun amonyak, nitrat ve nitrit dönüşüm döngüsünü hızlandırarak yavru betta lar için uygun hale gelmesini sağlayacaktır. Bu arada üretim tankını 2/3 oranında ikiye ayırmak için kullanmak üzere uygun ebatlarda bir cam hazırlanmalıdır. Betta çiftinin üretim için ayrılarak diyete alınmasıyla birlikte kurulacak üretim tankı da bettalarla birlikte 2 hafta süre ile çalışarak üretim için uygun hale gelecektir.

Üretim için ayrılan bettalar yeterli kondisyonu kazanmalarını müteakip, önceden hazırlanmış cam ile üretim tankı 2/3 oranında ikiye bölünerek ilk önce erkek beta üretim tankının büyük olan kısmına alınır. Bir gün sonra tercihen akşamüzeri dişi betta üretim tankının küçük olan bölümüne alınarak filtrasyon tamamen kapatılır. Dişi bettayı camın diğer tarafında gören erkek yüzgeçlerini açarak, en güzel renklerine bürünerek dişiyi cezbetmeye çalışır. Bu arada suyun yüzeyinden bir miktar havayı ağzına alarak tükürüğü ile sarar ve tekrar suyun yüzeyine bırakarak yumurtaların yerleştirileceği köpük yuvayı süratle yapmaya başlar. Yuvanın tamamlanmasını müteakip tüm dikkatini dişiye vererek onu yumurtlamaya davet eder. Hazırlanan köpük yuva genellikle 10x15 cm ebadında ve 2,5-3 cm kalınlığında olur. Bu arada dişi yumurtlamak için hazırsa erkeğe ilgi gösterecek ve en güzel renklerine bürünerek oda erkeğe ulaşmaya çalışacaktır. Yumurtlamak için hazır olmayan dişi ise rengini yitirecek ve tankın diğer tarafına giderek erkeğe karşı ilgisiz kalacaktır. Bu durumda dişi üretim tankından alınarak kondisyon kazandırılmalıdır. Üretim için hazır olan dişi erkeğin köpük yuvayı tamamlamasına müteakip aradaki cam kaldırılarak erkeğin yanına bırakılır. Serbest kalan dişi süratle erkeğin yanına yüzer. Erkek ise yuvanın altına yüzerek dişiyi yuvaya davet eder. Yumurtlamaya istekli olan dişi de yuvanın altına doğru yüzerek erkeğe cevap verir. Yuvanın altına gelen çift birkaç dakika kur yaparak birbirlerinin etrafında dönerler. Bu arada dişi burnu ile erkeğin gövdesinin ortasına doğru hafif hafif dokunur. Bu dokunuşlar sırasında erkek at nalı biçiminde dişiye sarılarak onu yumurtlatır. Dişinin yumurtalarıyla birlikte erkeğin spermleri de bu arada suya salınır. Sarılmayı müteakip çift birkaç saniye baygın kalır. Kendisine gelen erkek dibe çökmekte olan yumurtaları süratle toplar ve köpük yuvaya yerleştirir. Her sarılmada 5 ila10 kadar yumurta bırakan dişinin tüm yumurtaları bitene kadar 1 ila 3 saat boyunca bu sarılmalar devam eder. Dişi yumurtlamasını bitirdiğinde süratle erkekten uzaklaşır ve tankın öbür ucuna doğru yüzer. Dişi bu davranışını müteakip akvaryumdan çıkartılmalıdır. Aksi taktirde yumurtaları koruma güdüsüyle hareket eden erkek dişiyi öldürecektir. Tankta yalnız kalan erkek yumurtalara özenle bakar, yere düşenleri toplayarak tekrar köpük yuvaya yerleştirir. Yavrular 24 ila 36 saatte yumurtadan çıkarlar. Yavruların yumurtadan çıkmalarını müteakip ikinci gün artık erkek de tanktan çıkartılmalıdır. Aksi taktirde bir-iki gün daha yuvadan dağılan yavruları toplamaya ve yuvaya yerleştirmeye devam edecek daha sonrada onları yiyecektir. Erkeğin çıkartılmasını müteakip tanka hava taşı ile çok az miktarda ve yavaşça hava verilmelidir.

Yumurtadan yeni çıkan yavrular ilk üç-dört gün sadece mikroskobik canlıları yiyebilirler. İkinci günden itibaren varsa önceden hazırlanmış enfüzyuvar yoksa yumurta sarısı ile beslenmelidir. Bir haftalık olduklarında ise artık artemiye yiyecek büyüklüğe ulaşmış olurlar. Yavrular ilk günlerinde solungaç solunumu yaparlar ve serbest oksijeni kullanamazlar. Üçüncü haftadan itibaren labirent organları gelişmeye başlar ve büyüme hızlarına göre 20-25 günlük olduklarında ilk serbest oksijenlerini almaya başlarlar. Bu dönem en kritik dönemleridir ve zayiatların büyük bölümü bu dönemde olur. Zayiatın en aza indirilmesi için tank sıcaklığı ile tankın dışındaki havanın sıcaklığının aynı olmasının önemi büyüktür. Yavrular 4 haftalık olduklarında artık normal yemleri yiyebilecek büyüklüğe ulaşırlar. Erkek yavrular 6 ila 8 nci haftalarda kendilerini ilk belli etmelerinin ardından birbirlerinden ayrılmalı ve ayrı tanklarda beslenmelidir.

Haftada iki kez %25 su değiştirmek ve yavruların bulunduğu tankın zeminini temiz tutmak başarı oranını artıracaktır.

betta_splendens_turquoise.jpg
6444.jpg

6441.jpg

betta3.jpg

betta_splendens_nerstas_big.jpg
 
Geri
Üst