Vahşi Discusların Temizlenme ve Tanka Alıştırılma Süreci

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Vahşi Discusların Temizlenme ve Tanka Alıştırılma Süreci
İlk Yapılacaklar

Yaklaşık yarım düzine 5 galonluk için de hava taşı olan kap hazırlarım. İçine ise 2 galon dinlendirilmiş su koyarım. Sonra kutuları bir bir açarak balıkları kaplara yerleştiririm. Bir kaba 5 kadar balık konabilir. Sonrasında pH değeri 6.5 olan dinlendirilmiş suyu plastik hava hortumu vasıtası ile yavaş yavaş kaplara eklerim. Suyun akış hızını hava sisteminde kullanılan plastik valfler aracılığı ile ayarlayabilirsiniz.

Oda sıcaklığı yüksektir ve kaplardaki su nihayetinde 29 derece olur. Balıklara su değişikliği şokunu atlatacak kadar süre verdikten sonra 55 galonluk içinde 2 adet büyük sünger filtre bulunan tanklara geçiririm. Tabi ki bu filtreler bir süredir tanklarda çalışır durumdaydılar.

Bu tanklar otomatik su değişim sistemine bağlıdır ve 24 saat içinde suyun %25’i dinlendirilmiş su ile değişir. Balıklar tanklara yerleştirildikçe dışarı sıçramalarını önleyecek kapaklar kapatılarak odanın bu bölümünün ışıkları kapatılır.

Bundan sonraki 24 saat boyunca yolculuğu kaldıramayıp ölen balık olursa bunu çıkarmak dışında hiçbir şey yapmam. Tabi ki bütün balıkları göz ile muayene edip bir an önce müdahale edilmesi gerekenleri bunun dışında tutuyorum. Eğer böyle bir durum söz konusu ise, bu balıklar tedavi tankına alınır. İlk yapılan galon başına yarım çay kaşığı kaya tuzu ilavesidir. Ayrıca bu tanka galon başına bir damla “Malachite Green” (“Malachite” yeşili) eklenir.

Tedavi tankında filtre kullanılmaz, sadece ısıtıcı 32 dereceye ayarlanır ve hava taşı ile hava verilir. Bu tedavi deride zarar görmüş bölgeleri korumaya ve diğer tedaviler uygulanana kadar varsa mantar gelişimini durdurmaya yarar.

Hasta olan balıklara yapılacaklara sonradan döneceğiz. Geriye kalan balıklar yüzgeç kaybı dışında bir zarar görmüşe benzemiyor. Ama bunlarında parazitlerle dolu olduğunu biliyoruz.

İlk besleme balıklar geldikten 24 saat sonra yapılır. Balıklara tubifex kurdu veririm. Şimdi şiddetle itiraz etmeden önce şunları bir düşünün; birincisi bu balıklar açtır ve yaklaşık iki haftadır doğru dürüst bir şey yememiştir. İkincisi zaten iç parazitlerle doludurlar. Bu sonradan ele alınacak bir problemdir. Vahşi balıkların uzun süredir bir şey yemedikten sonra dana yüreği veya diğer yemleri yemesi pek mümkün değildir. Öncelikle bu yemleri zaten bilmezler. Tadına baksalar bile beğenmezler. Tubifex kurtları ise protein yönünden çok zengindir ve genellikle balıklar bunları yemek konusunda sorun çıkarmaz.


Tamam şimdi yemeye başladılar, sırada ne var?

Bu noktada zarar görmüş yüzgeçlerin iyileştirilmesi gerekir. Bunun için 10 galon suya yarım çay kaşığı kaya tuzu ve bir damla “Malachite Green” ekleyin. Bu şartları 10 gün boyunca sürdürürüm. Bu 10 günden sonra artık dana yüreği vermeye başlarım. Ama içine biraz tubifex kurdu katarak yemeye teşvik ederim. Tamamen dana yüreği yemeye ancak 1 ayda adapte olurlar. Balıklar düzgün yemeye başladıktan ve görünüşleri düzeldikten sonra su değişimleri ile “Malachite Green”i tanktan çıkartır ve balıkları değerleri normalde olması gereken şekilde ayarlanmış su içeren tanklarda beslemeye devam ederim.


İlk Banyo

Artık balıklar bir aydır gözetimimde ve normal su koşullarındalar. Dış parazitlere müdahale etme vakti geldi. Bunun için potasyum permanganat kullanırım. Potasyum permanganatı toz formunda satın alırım ve 20 galonluk bir banyo tankı azırlarım.

Yarım litre sıcak suya 1/6 çay kaşığı potasyum permanganat ilave ederek bunu 20 galonluk banyo tankına dökerim. Bir veya iki hava taşı ile tank kuvvetli şekilde havalandırılır.

Sonra çok yumuşak kepçeler kullanarak balıkları üç dakika boyunca bu tankta banyo yaptırırım Banyo yaptırılan balığı temiz tanka geçiririm.

Potasyum permanganat balığın üzerindeki mukoza tabakasını çok inceltir. Bu tabaka ile beraber tamamı değilse bile parazitlerin büyük bir kısmı da uzaklaştırılmış olur. Solungaç parazitlerinin de bir kısmından bu yolla kurtulmuş oluruz. Fakat bunlar için ayrıca bir tedavi uygulanacağı için şimdilik bunu çok dikkate almaya gerek yoktur.

Discuslar incelen mukoza tabakalarını 24 saatte yenilerler. Yardımcı olmak için stress önleyiciler kullanabilirsiniz. Banyodan sonra balıklar birkaç gün daha dinlendirilir. Bu süreçte herhangi bir problem olup olmadığı dikkatle gözlenir.


Solungaç Parazitlerinin Tedavisi

İlk banyodan birkaç gün sonra solungaç parazitlerinin tedavisine geçerim. Hepsinin parazit taşıdığını varsayarım ki henüz bunun yanlış olduğunu kanıtlayacak bir şeye rastlamadım.

Ana tanka 3-4 “PPM” “Praziquantel” eklerim (3-4 PPM, 0.25 mg/lt’ye karşılık gelir. Çevirenin Notu: F.M. Bayar). Bu şekilde 12 saat sadece havalandırma ile tutarım. Bu esnada filtreleme yapılmamalıdır. Bu tedaviyi 3 gün boyunca uygular, sonrasında su değişimi ile ilaçları uzaklaştırırım. Bu sayede, en azından yetişkinlerin, solungaç parazitlerinden kurtulduklarını söyleyebiliriz.


Artık İç Parazitlerle İlgilenme Zamanı

Şimdi balıklar gayet güzel beslenmektedir ve doğal güzellikleri geri gelmiştir. Gözleri parlak ve derileri parazitten kurtulmuş ve güzel görünmektedir. Nefes alışları normaldir. Ne çok sık ne de yavaştır.

Artık yiyeceklerine (dana yüreği) “Metronidazole” eklenebilir. Metronidazol’ü 250 mg’lık tabletler şeklinde satın alırım ve yarım kilo dana yüreğine 500 mg eklerim. Balıkları bu şekilde iki hafta beslerim. Genellikle ilaçlı yemleri yedikten sonraki gün ölü solucanları balıkların dışkılarında seçebilirsiniz.

Şimdi balıklar %95 parazitten kurtulmuştur. Fakat parazitten tamamen kurtulduğunuzu söylemek için hala yapılması gerekenler var. Şunu unutmayın ki bütün bunlar yapılırken çok miktarda su değişimi gerekmektedir ve bu su 6.4-6.8 pH aralığında olmalıdır.

Bu noktadan sonra üretim ile ilgili yapılacaklara değinmiyorum. Çünkü üretim tamamen ayrı bir konudur.

Not edilmesi gereken bir şey daha var; suya “Nitrofurazone” eklenmesi. Az miktarda kullanılması suyun dezenfekte edilmesine ve ani bakteri üremelerine karşı iyi bir tedbirdir.

İşte hepsi bu… Artık akvaryumda beslemeye hazır sağlıklı vahşi discuslarınız var.
 

Benzer Diğer Konularımız !

Geri
Üst