Beyaz çayın faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Beyaz çayın faydaları nelerdir ?
Çay, uzun zamandan beri tıbbi değerleri ile bilinmektedir. Çoğumuz siyah ve yeşil çayın yararlarının farkındayız, ama hiç beyaz çayı denediniz mi? Son günlerde beyaz çay popüler olmuştur. Beyaz çay, normal çayın sağladığı sağlık yönlerini aşabilecek tamamen farklı bir çay türüdür.Adı, bitkiye beyazımsı bir görünüm veren, çay bitkisinin açılmamış tomurcukları üzerindeki ince gümüş-beyaz kıllardan gelir. Beyaz çayın lezzeti, siyah çayın ve yeşil çayın aksine çok hafif . Bazı insanlar beyaz çayın tadını tatlı ve ipeksi olarak tanımlar.Beyaz çay faydaları diyetisyen ler tarafından şöyle listeleniyor ; Beyaz çaydaki polifenollerin kolesterolü düşürdüğü, kan basıncını düşürdüğü ve yorgunlukla mücadele ettiği vurgulanıyor. Beyaz çay nerede yetişir ? Ülkemiz de rizede beyaz çay üretiliyor. . Beyaz çayın Çin'in en eski çay formu olduğuna inanılıyor; ilk olarak Fujian eyaletinin Fuding bölgesinde üretildi ve ardından yakındaki Shuiji ve Zhenghe bölgelerine yayıldı. Bu bölgelerde yetişen en eski beyaz çay türleri gümüş iğne, beyaz şakayık ve daha sonra Gongmei ve Shoumei'dir. Beyaz çay fiyatı markalara göre değişiyor. 72 Tl den 195 TL ye kadar fiyat aralığı var. Makalemizin devamında beyaz çayın faydalarına tüm detayları ile değineceğiz . Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.




beyaz çayın faydaları diyetisyen.jpg






Diğer çay türleri gibi beyaz çay da polifenoller, kateşinlerve antioksidanlar bol miktarda bulunur. Bu nedenle, yağ yakımından kanser hücrelerine karşı savaşmaya kadar pek çok sağlık yararı ile ilişkilendirilmiştir.Beyaz çay zararlı serbest radikallerle savaşmaya ve hücrelere oksidatif stresi önlemeye yardımcı olan antioksidanlarla doludur. Bu faydalı bileşiklerin koroner kalp hastalığı , kanser ve diyabet gibi kronik hastalık riskini azalttığı bile gösterilmiştir .Günde bir veya iki bardak beyaz çay içmek sağlığınız üzerinde önemli bir etki yaratabilir. Beyaz çayın faydaları ender saraç hocamız tarafından da ele alınmıştır. Kansere karşı koruyan , metabolizmayı canlandıran beyaz çayın tüketilmesini öneriyor.Beyaz çayın diğer çay türlerine kıyasla en fazla antioksidan içerdiği bulunmuştur. Beyaz çayda bulunan kateşinlerin kolesterol seviyelerini düşürdüğü, kan basıncını düşürdüğü ve kan damarlarının çalışmasını iyileştirdiği, böylece kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir .Aynı zamanda yeşil çaylarda bulunan kateşinlerin hepatite karşı koruma sağladığı bulunmuştur






Beyaz çay nasıl demlenir ?





Çeşme suyu yerine mutlaka hazır iyi su kullanarak demleyinBeyaz çayı demlemeden önce suyu kaynatın ancak çok fazla kaynatmayın. Fazla kaynatmak oksijen miktarını azaltıyor.2-2,5 gr. beyaz çay 70 dereceye ısıtılmış 300 ml. suda iki dakika demlenmeye bırakılır. Çay demledikten sonra yaprakları demlikten alın . Tüketirken süt yada şeker kullanabilirsiniz.

Beyaz çayın faydaları saymakla bitmiyor.Kilo kaybına yardım etmeye ve diyabet tedavisine yardımcı olmasının yanı sıra, beyaz çay birçok yönden yararlıdır. Bunlar cilt ve saç sağlığını iyileştirmek, akne tedavisi yapmak, kanseri tedavi etmeye yardımcı olmak, iltihabı azaltmak, karaciğer ve böbreklerin sağlığını iyileştirmek, üreme sağlığını korumak, kalbi sağlıklı tutmak, hafıza, enerji ve uyanıklığı artırmak, hipotiroidizm tedavisini desteklemeyi içerir.






beyaz çayın faydaları ender saraç.jpg




Beyaz Çayın Özellikleri



Şimdi burada önemli beyaz çay özelliklerine bakalım:Beyaz çaydaki antioksidanların seviyesi yeşil ve siyah çayınkine benzer.Beyaz çay, kanser gibi kronik hastalıklarla mücadelede çok faydalı olan EGCG dahil olmak üzere çeşitli aktif kateşinler içerir.Beyaz çaydaki tanenlerin miktarı diğer çeşitlere göre daha düşük olsa da, bir çok koşuldan kaçınmak için kullanışlıdır.TF'ler)Bu polifenoller doğrudan çayın acılığına ve sıkılığına katkıda bulunur. Beyaz çayda bulunan TF miktarı, siyah ve yeşil çaylara kıyasla en düşüktür. Bu çaya tatlı bir lezzet verir.TRs, çoğunlukla siyah çayın renginden sorumludur. Siyah ve yeşil çaylara kıyasla beyaz çayda daha az miktarda bulunurlar.


Siyah çayın faydaları nelerdir ?






Beyaz çayı normal çayınız gibi tüketebilir ve sunduğu birçok avantajdan yararlanabilirsiniz.Obezite muhtemelen bugün dünyada bir numaralı hastalıktır.Ve birçok çözüm arasında, beyaz çay ümit verici görünüyor. Yapılan çalışmalarda beyaz çayın , mevcut yağ hücrelerini yakıp yenilerini oluşumunu önleyerek kilo kaybına yardımcı olduğu söyleniyor.Daha önce tartışıldığı gibi, beyaz çay antioksidanlar içerir. Antioksidanların hamilelik sırasında artan oksidatif hasardan hücre koruması sağladığı bulunmuştur. Ancak, hamilelik sırasında beyaz çay tüketimine ilişkin birkaç endişe vardır.Beyaz çay, kafein içerir (diğer çaylardan daha az olsa da, hamilelik sırasında alımı sınırlandırılması gerekiyor.Bazı araştırma makalelerine göre, aşırı alım Kafein miktarları doğum kusurları, düşük ve ölü doğum şansını artırabilir . Bu nedenle, doktorunuza danışmak ve hamilelik sırasında kafein alımına ilişkin tavsiyelerini almak mantıklı olacaktır.





beyaz çay neye iyi gelir.jpg





Beyaz çayın fiyatları markalar arasında değişiyor aslında pahallı bir çay ancak organikdem beyaz çay fiyatı uygun görünüyor. Arama motoruna yazarak fiyatı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Beyaz çay 1 kg olarak temin edilecekse fiyatlar 276,88 TL den 400,00 değişiyor. Evet fiyatı yüksek ancak çok öenmli özellikleri bir çok hastalığı önlüyor. Kanser Önleme Araştırması dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, beyaz çay kanser önleyici etkiye sahip olabilir. Aslında, beyaz çay, çalışmada kanser hücrelerinin yok edilmesinde yeşil çaydan daha etkili bulunmuştur. Bir başka çalışmaya göre, beyaz çayın kanser hücrelerine karşı mükemmel antioksidan ve antiproliferatif etkileri vardır. Çay sadece hastalıklı hücreleri yok etmekle kalmaz, aynı zamanda sağlıklı hücreleri DNA hasarından da korur. Beyaz çay, etkili bir antioksidan olan EGCG (epigallocatechin gallate) içerir. EGCG'nin topikal uygulamasının cilt hücrelerini hasardan koruduğu bulunmuştur.




Yeşil çayın faydaları nelerdir ?







Bir çeşit antioksidan olan kateşinler, mükemmel kanser önleyici özellikleri ile bilinmektedir. Beyaz çayın en yüksek konsantrasyonda kateşin içerdiği ve kanser önleme veya tedavi için ideal besinlerden biri olduğu tespit edildi.Beyaz çay antioksidanlarla doludur bu antioksidanların antienflamatuar özellikleri bağ dokusunu güçlendirir ve kepek veya egzama gibi alerjileri azaltmaya yardımcı olur.Değişen yaşam biçimleri ve kötüleşen yaşam tarzı alışkanlıkları ile, diyabet, maalesef, sadece daha yaygın bir fenomen haline geliyor. Bununla birlikte, araştırmalar diyabeti tedavi etme veya hatta önleme kabiliyeti bakımından beyaz çayın tüketilmesini öneriyor.Beyaz çay, polifenoller ve tanenler gibi bitki bileşikleri dahil olmak üzere ağız sağlığının geliştirilmesine yardımcı olabilecek birçok bileşik içerir.Bu bileşikler bakteri üremesini engelleyerek plak oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.



Beyaz çayın vücudu belirli hastalıklara karşı koruduğu ve kanser ve kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı gösterilmiştir. Aynı zamanda doğal antibakteriyel özellikler sağlar, kilo kaybına yardımcı olur ve kötü kolesterolü düşürebilir. Bazı çalışmalar, beyaz çayın vücut organlarınızın antioksidan etkilerini arttırmanın yanı sıra plazmanızı da artırabileceğini öne sürüyor.Yüksek oranda antioksidan özelliği nedeniyle beyaz çay, cildinizin onarılmasına ve korunmasına ve cildin ultraviyole ışığının etkilerine karşı korunmasına yardımcı olabilir. Bu hafif içecek aynı zamanda yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve erken yaşlanma riskini azaltabilir.Beyaz çayın rengi siyah çaydan ve yeşil çaydan çok daha açık olduğundan, dişlerinizi lekeleyemez. Daha da iyisi, beyaz çayın diş çürüğü riskini azaltmaya yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır.Beyaz çaylarda bulunan EGCG, mükemmel anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Soğuk algınlığı ve grip gibi ilgili rahatsızlıkları tedavi eder ve ayrıca influenzaya neden olan virüs de dahil olmak üzere çeşitli bakteri ve virüsleri öldürür . EGCG ayrıca çevresel kirletici maddelerden kaynaklanan inflamasyonun neden olduğu ateroskleroz ile savaşır



Düzenli olarak çay içmenin faydaları






Bir çok çay türünün en büyük yararlarından biri, bu çaylarda bulunabilecek antioksidanlardır. Beyaz çay istisna değildir. Aslında, bir araştırmaya göre beyaz çayların tüm çayların en yüksek antioksidan seviyelerine sahip olduğu bulunmuştur.Bir çok çalışma, beyaz çayın üreme sağlığını arttırmaya yardımcı olabileceğini ve özellikle erkeklerde doğurganlığı arttırdığını göstermiştir . Çalışmalar, beyaz çayın, adipositler olarak bilinen yeni yağ hücrelerinin oluşumunu etkili bir şekilde engellediğini göstermektedir. Yeni yağ hücresi oluşumu azaldığından, kilo alımı da azalır.Daha önce de belirtildiği gibi beyaz çay, kafein içerir. Kafein de kilo kaybı ile ilişkilendirilmiştir. Antioksidanları yüksek olan beyaz çay vücudun metabolizmasını uyarır. Geliştirilmiş metabolizma ile, kesinlikle biraz kilo kaybı bekleyebilirsiniz.Bu çay yatmadan tüketilmemelidir. Aksi takdirde kafein içeriği nedeniyle uykusuz geceler geçirebilirsiniz.Kafein içeriği dışında, beyaz çay başka bir zarar vermez ve düzenli olarak sınırlı miktarlarda güvenle tüketilebilir.


Beyaz çay iyi bir antioksidan kaynağıdır ve en iyi kateşin kaynaklarından biridir. Bu, hafızayı iyileştirmek için iyi bir seçenektir.Sık sık hazımsızlık veya mide yanması nöbetleri yaşıyormusunuz ? Bu durumda beyaz çay sizin için çok faydalı olacaktır. Bir bardak beyaz çay, mide krampları ve mide bulantısından anında rahatlama sağlar ve mide asitliğini zamanla azaltır.Beyaz çay düşük kafein ve yüksek besin özellikleri nedeniyle genellikle güvenli olmakla birlikte, yine de kullanıcılar için bazı riskler oluşturabilir. Kafein, uykusuzluk, sinirlilik, ajitasyon, baş dönmesi ve merkezi sinir sistemimizdeki diğer etkiler de dahil olmak üzere birçok yaşam ve sağlık kusurlarına neden olabilir. Beyaz çay ekstreleri, daha büyük miktarlarda alındığında gastrointestinal sorunlara bile neden olabilir, bu nedenle dozajınızı dikkate alın.Beyaz çaydan bol miktarda sağlık ve cilt faydası almak istiyorsanız günde iki bardak tüketebilirsiniz.
 
Geri
Üst