Bilgisayar görme sendromu nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Bilgisayar görme sendromu nedir?
Belki işiniz bir bilgisayarda saatlerce çalışmayı gerektirir. Belki de boş zamanlarınızı İnternette geçirmeyi seviyorsunuz.Bilgisayarların kullanımı modern dünyada neredeyse evrenseldir. Bilgisayarlar hem çalışma hem de oyun için kullanılır. Akıllı telefonların ve tabletlerin popülaritesi sayesinde artık bilgisayar ekranına daha önce hiç olmadığı kadar fazla maruz kaldık. Sebep ne olursa olsun gözlerimiz bu durumdan rahatsızolabiliyor . Kuru gözler, yorgun gözler, baş ağrısı, boyun ağrısı, bulanık görme gibi komplikasyonlarla çok fazla vakit geçirmenin etkilerini hissediyorsunuzdur. Bu durumun adı bilgisayar görme sendromu. Makalemizin devamında bu sendroma dair ayrıntıları paylaşıcaz.


Bilgisayar görme sendromu.png




Aynı zamanda Dijital Göz Darbesi olarak da adlandırılan Bilgisayar Görme Sendromu, uzun süreli bilgisayar, tablet, e-okuyucu ve cep telefonu kullanımından kaynaklanan bir dizi göz ve görme ile ilgili problemi tanımlıyor. Birçok kişi, dijital ekranları uzun süre izlerken göz rahatsızlığı ve görme sorunları yaşar. Rahatsızlığın seviyesi, dijital ekran kullanımı ile artmaktadır. Bireylerin görme belirtileri yaşama dereceleri çoğunlukla görsel yeteneklerinin düzeyine ve dijital ekrana bakmak için harcanan süreye bağlıdır.Kullanıcıların yaşadığı görsel belirtilerin çoğu yalnızca geçicidir ve bilgisayarda çalışmayı durdurduktan veya dijital aygıtın kullanımından sonra düşebilir.

Bilgisayar Görme Sendromu

Bir bilgisayarın veya dijital ekranın görüntülenmesi gözlerin daha sık çalışmasına neden olur. Sonuç olarak, bilgisayarın ve dijital ekran cihazının görüntülenmesindeki benzersiz özellikler ve yüksek görsel talepler birçok kişiyi görme ile ilgili semptomların gelişimine duyarlı hale getirir. Bir bilgisayarın veya dijital ekranın görüntülenmesi basılı bir sayfayı okumaktan farklıdır. Genellikle bilgisayardaki veya eldeki aygıttaki harfler kesin veya keskin tanımlı değildir, harflerin arka plana karşı kontrast seviyesi azaltılır ve ekrandaki parlama ve yansımaların varlığı görüntülemeyi zorlaştırabilir. Sonuç olarak, dijital ekran görüntüleme için göze odaklanma ve göz hareketi gereksinimleri görsel sisteme ek talepler koyabilir.

Buna ek olarak, minör görme sorunlarının varlığı genellikle bir bilgisayarda veya diğer dijital ekran aygıtlarını kullanırken konfor ve performansı önemli ölçüde etkiler.

Bilgisayar görme sendromunun belirtileri nelerdir?

Ekran parlaması, zayıf aydınlatma, yanlış izleme mesafesi, zayıf oturma duruşu ve düzeltilmemiş görüş gibi faktörlerin bir birleşimi bu göz problemlerine katkıda bulunur.Her gün bir bilgisayarda iki saat veya daha fazla sürekli vakit geçirirseniz, muhtemelen bu semptomlardan bir veya daha fazlasına sahipsiniz. Çoğu bilgisayar kullanıcısı gibi, belirtileriniz ekrandan uzaklaştıkça çözülür.

Baş ağrısı
Odaklamanın kaybolması
Yanan gözler
Yorgun gözler
kırmızı gözler
Çift görme
Göz seğirmesi
Bulanık görme
Boyun ve omuz ağrısı

Bilgisayar görme sendorumunu önleme

Bilgisayar ekranları için parlama önleyici filtreler biraz konfor arttırabilir, ancak tüm bilgisayar görme problemlerini çözmez. Bu filtreler sadece bilgisayar ekranındaki yansımalardan parlamayı azaltır ve bir bilgisayarda çalışırken gözlerinizin sürekli yeniden odaklanmasıyla ilgili görsel sorunları azaltmaz.Bilgisayarla ilgili göz yorgunluğunu etkili bir şekilde azaltmak için, gözlerinizin ekranınıza daha rahat odaklanmasına yardımcı olmak için bilgisayar gözlüklerine ihtiyacınız olabilir.Bilgisayar gözlükleri için anti-reflektif kaplama önerilir.

Bilgisayar mercekleri için renk tonları ne olacak?

Parlak aydınlatılmış bir ofiste çalışıyorsanız, bilgisayarınızın camlarının merceklerine hafif bir renk tonu eklenmesi iyi bir fikir olabilir.Ancak, renk tonlarının tek başına, yorulmaya odaklanan bilgisayar göz yorgunluğunun altında yatan nedeni çözmediğini unutmayın.

Bilgisayar Görme Sendromu Teşhisi

Bilgisayar Görme Sendromu kapsamlı bir göz muayenesi ile teşhis edilebilir.
Hastanın yaşadığı herhangi bir belirti ve herhangi bir genel sağlık problemi, alınan ilaçlar veya bilgisayar kullanımıyla ilgili semptomlara katkıda bulunan çevresel faktörlerin varlığını belirlemek için hasta geçmişi
Görme keskinliğinin hangi vizyonun etkilenebileceğini değerlendirmek için yapılan ölçümler .
Gözlerin odaklanma, hareket etme ve birlikte çalıştıklarını test etme . Görüntülenen şeyin net, tek bir görüntüsünü elde etmek için, gözler odaklanmayı etkin bir şekilde değiştirmeli, hareket etmeli ve birlikte çalışmalıdır.

Bazı durumlarda, günlük aktiviteler için gözlük kullanmayı gerektirmeyen bireyler, özellikle bilgisayar kullanımı için öngörülen camlardan yararlanabilir. Genel kullanım için reçete edilen gözlük veya kontakt lensler bilgisayar çalışması için uygun olmayabilir.Düzenli göz muayeneleri ve uygun görüntüleme alışkanlığı Bilgisayar Görme Sendromu ile ilişkili semptomların gelişimini önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilir.Doktorunuz, bilgisayar kullanımı için özel olarak yapılmış gözlük takmanızı tavsiye edebilir. Bu gözlükler, ekranı izlerken gözlerinizin sürekli olarak tekrar odaklanmasını ve böylece göz yorgunluğunu ve bilgisayar görme sendromunun diğer belirtilerini azaltan ihtiyacı ortadan kaldırır.
 
Ekranlar, dizüstü bilgisayarların ve masaüstlerinin çok ötesinde çoğaldı. Artık havaalanı, metro ve tren istasyonlarında, sinemalarda ve spor karşılaşmalarında karşılaştığımız ekranlardan bahsetmiyorum bile, akıllı telefonlar, tabletler, e-okuyucular ve MP3 çalarlar var. Elektronik bir ekranın kontrastı ve parlaması, göz yorgunluğuna ve bazı durumlarda uzun süre kullanıldıktan sonra ortaya çıkan bilgisayar görme sendromuna neden olabilir. Belirtiler arasında baş ağrısı, bulanık görme, boyun ağrısı, kuru veya kırmızı gözler, yorgunluk, çift görme ve yeniden odaklama zorluğu olabilir.
 
Geri
Üst