Bilinç bozukluğu nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bilinç bozukluğu nedir nasıl tedavi edilir ?
Bilinç, uyanık olma ve çevrenin farkında olma halidir. Bir bilinç bozukluğu tıbbi durum nedeniyle birinin uyanıklığı sürdürmekte güçlük çekmesi veya kendisi ve çevresi hakkında farkında olmaması durumunda verilen bir teşhistir. Bilinç bozuklukları, beyindeki ağır yaralanmalardan kaynaklanır. Diffüz aksonal yaralanmalar, belirli inme tipleri, oksijen yoksunluğu ve beyin sapı ile ilgili yaralanmalar genel olarak bilinç düzeylerini etkiler. Bilinç, uyanıklık ve farkındalığı gerektirir.Uyanıklık, gözlerinizi açıp öksürme, yutma ve emme gibi temel reflekslere sahip olma becerinizdir.Farkındalık, daha karmaşık düşünce süreçleriyle ilişkilendirilir ve değerlendirilmesi daha zordur. Şu anda, farkındalığın değerlendirilmesi, muayene sırasında tespit edilen fiziksel yanıtlara dayanmaktadır.
bilinç bozukluğu.jpg






Bilincin ana bozuklukları şunlardır:
koma
bitkisel hayat

Farklı bilinç bozuklukları nelerdir?

Aşağıdakiler, bilincin durumları olarak da adlandırılan farklı bilinç bozukluklarıdır:

Koma: Bu uyku gibi bir bilinç kaybı halidir. Hasta ses, hafif dokunuş veya ağrı gibi herhangi bir uyarıya cevap vermiyor veya uyandırılamıyor.

Bitkisel durum: Hastanın uyanık olduğu (gözleri açık) ancak kendisinin veya çevrenin farkında olmadığı bir durumdur. Hasta sadece refleks ile hareket eder (otomatik reaksiyon) ve kendi başına hareket etmez.

En az bilinçli hal: Hasta göz hareketleri gibi küçük hareketleri kendi başına yapabilir. Basit komutları izleyebilir, evet ya da hayır cevap verebilir ya da biraz konuşabilir.

Akılcı bir mutizm: Bu, hastanın sınırlı bilince uyanık olduğu bir durumdur. Hasta göz hareketleriyle takip edebiliyor, ancak konuşamıyor veya kendi başına hareket etmiyor.

Bu, ani bir karışıklık hali, yönelim bozukluğu, karışık düşünce ve hafıza ve bilinç seviyesinde değişim.


Koma

Komadaki bir kişi uyanıklık belirtisi göstermediğinde farkında olma belirtisi gösteremez. Koma, çeşitli etiyolojilere bağlı olabilen klinik bir durumu tanımlamaktadır. Komadaki bir kişinin gözleri kapalı olur.Çvrensindekilere seslere yanıt veremez.Açık fakat minimal veya tutarsız farkındalık gösteren bir kişi, minimum bilinçli bir durumda sınıflandırılır. İstendiğinde bir parmağın hareket etmesi gibi, komutlarla iletişim kurabilecekleri veya yanıt verebilecekleri periyotları olabilirler.Kişi, komada veya bitkisel bir durumdan sonra , minimum bilinçli bir duruma girebilir. Beynin bilinci yerinde olan kısımları hasar görürse bilinç bozuklukları ortaya çıkabilir.

Bilinç bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Bilinç bozuklukları, tam farkındalıktan çevreye duyarlılığa kadar herhangi bir değişiklik olarak tanımlanır .Belirtiler ve semptomlar hastanın bilincinin ne kadar kötü etkilendiğine bağlı olacaktır. Zaman geçtikçe, hasta bir bilinç durumundan diğerine geçebilir. Hastalığın bilincinde bozukluğa neden olan problemi işaret eden diğer işaretler ve semptomlar da mevcut olabilir.


Teşhis koymak

Bilinç bozukluğu ancak, kişinin uyanıklık ve farkındalık seviyesini belirlemek için yoğun testlerden sonra doğrulanacaktır. Hastanın ilk değerlendirmesi temel yaşam desteğine odaklanır(hava yolu, nefes alma ve dolaşım) Hastanın uyanıklık düzeyi değerlendirilir. Hasta, basit komutları takip etme noktasına kadar uyanmazsa, komada kabul edilir. Bilinç düzeyi değerlendirildikten sonra, pupiller boyut ve reaktivite değerlendirilir. Geçmiş, fiziki muayene, kafa röngeni ve laboratuar çalışmaları komanın etyolojisini ortaya koymazsa, daha ileri çalışmalar yapılmaktadır.Manyetik rezonans görüntüleme, daha yüksek çözünürlüklü anatomik görüntüleme sağlar.


Bilinç bozuklukları nasıl tedavi edilir?

Tedavi, bilinç bozukluğunun nedenine bağlı olacaktır. Elektrolit dengesizliğini düzeltmek, yüksek tansiyonu kontrol etmek veya nöbetleri durdurmak için ilaçlar verilebilir.Gerektiğinde destek tedavisi verilebilir. Buna nefes alma ve beslenme desteği dahildir.Gerektiğinde, aile üyeleri ve bakıcılar rehabilitasyon sürecine dahil olacaklar.Tedavinin kişiye özel olarak bilinç bozukluğu olan kişilere özelleştirilmesi önemlidir.
 
11 yaşındayken motorsiklet kazası geçirdim. Karşıdan karşıya geçiyordum .Sadece motorun bana hızla çarptığını hatırlıyorum ondan sonrası aklıma gelmiyor. Hastaneye yatırılmışım 1 gece gözetim altında tutulmuşum .Beyin fonksiyonlarım izlenmiş. Geçici bilinç kaybı yaşadığımı doktorlar söylemişler. Olayı tamamiyle hatırlamasam da hatırladığım kısım beni hep üzüp korkutmuştur.
 
Geri
Üst