Bıngıldak erken yada geç kapanırsa

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Bıngıldak erken yada geç kapanırsa
bıngıldak neden erken kapanır
images


Dünyaya gözlerini yeni açan çocuğumuzun zarar görmemesi ve onun sağlıklı büyümesi için elimizden geleni yapmaya çalışırız. Özellikle de beyin gelişimi için. Bebeğimizin beynini koruyan kafatası henüz kemikleşmediği için bıngıldağın ne zaman kapanacağını merak ederken, bıngıldağın erken ya da geç kapanması, bıngıldağın çökük olması gibi durumlarla karşılaşabiliriz. Burada evham yapmaktan ziyade bilgi sahibi olmak ve soğukkanlı davranmak gerekiyor. Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Gökçe Günbey, anne babaların sorularını şöyle cevapladı.
Bebeklerde bıngıldak ne zaman kapanır?

Bebeklerde kafatası kemiklerinin birleştiği yerlerde yer alan açıklıklara fontanel ya da bıngıldak denilmektedir. Yenidoğanda önde ve arkada olmak üzere iki tane bıngıldak bulunmaktadır. Öndeki bıngıldak doğumdan sonra yaklaşık 3-18. aylar arasında, arkada yer alan bıngıldak ise 6-8. haftalarda kapanır.
Bıngıldağın erken kapanması ya da geç kapanması ne sonuçlar doğurur?

Bıngıldağın normal zamanından daha erken kapanması durumuna “kraniosinostoz” denilmektedir. Böyle bir durumda bebeğin baş çevresindeki büyümenin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Çünkü bu durum baş büyümesinde ve dolayısı ile beyin gelişiminde duraklamaya neden olabilmektedir. Peryodik takiplerde baş çevresi normal büyüyorsa herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz.
Bıngıldağın geç kapanması ise “raşitizm” denilen D-vitamini eksikliği ve hipotiroidi ile ilgili olabilir. Bu durumda tiroid hormonu ve D-vitamini eksikliği tanısına yönelik biyokimyasal tetkikler yapılması gerekmektedir.
Bıngıldağın kapanması için bebeklere verilen vitaminlerin, şurupların faydası olur mu?

Dünya Sağlık Örgütü, tüm yenidoğanlara doğumdan itibaren 400 ünite D-vitamini desteği verilmesini önermektedir. Anne sütü, D-vitamini içermediği için bebeklere ayrıca damla veya şurup şeklinde verilmesi, onları raşitizmden korumada faydalı olacaktır. Bu sayede D-vitamini eksikliği bulgularından biri olan bıngıldağın geç kapanması gibi problemleri de önlemiş olacağız.
Bıngıldağın içe dönük olmasını aileler nasıl yorumlamalı?

Bıngıldağın içe dönük yani çökük olması bebeklerde sıvı kaybı veya yetersiz beslenme ile ilgili olabilir. Özellikle ishal veya kusma ile birlikte ise ciddi sıvı kaybının habercisi olabilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir
kaynak:cocuktayaparimkariyerde.com
 
Geri
Üst